8. díl - Kazuistika:
Finanční těžkosti mohou pomoci překonat dávky


23. 04. 2018  00:17     Asociace občanských poraden     komentáře (0)

výchozí situace: Na naši OP se obrátila babička a chtěla řešit situaci své vnučky. Vnučka úspěšně dokončila studium na VŠ. V březnu 2015 začala shánět práci, ale vážně onemocněla. Jedná se o onemocnění, které si vyžádá několik let léčení.

8. díl - Kazuistika: Finanční těžkosti mohou pomoci překonat dávky




Vnučce nebyla přiznána podpora v nezaměstnanosti, ani žádná jiná dávka. Klientka zastupuje vnučku ve všech záležitostech. V květnu 2017 podali žádost o invalidní důchod, ale ten ji nebyl přiznán. Klientka přichází s rozhodnutím ČSSZ. Z předložených zpráv vyplývá, že posudková lékařka určila nejvyšší možnou procentuální míru, kterou mohla. Dle ČSSZ byl pokles pracovní schopnosti o 25 %.

Od března 2015 se klientka stará o svou vnučku, která je na ní nejen finančně závislá. Klientka je poživatelkou starobního důchodu a ještě je pracovně aktivní na DPP. Sděluje, že jejich finanční situace je nadále neúnosná.

popis problému – zakázka, intervence: prvotní zakázkou klientky bylo odvolání proti rozhodnutí ČSSZ, avšak od toho upustila a zaměřili jsme se na možnost čerpání sociálních dávek.

možnosti řešení:

S klientkou jsme se zaměřili na zlepšení finanční situace. Klientka byla informována o příspěvku na péči – jeho principu, výši jednotlivých stupňů závislosti, sociálním šetření a parametrech posouzení závislosti. Klientka byla odkázána na příslušnou pobočku Úřadu práce.

Dále jsme hovořili o dávkách státní sociální podpory a dávkách hmotné nouze. Klientka byla poučena o jednotlivých dávkách a podmínkách vzniku nároku. Opět odkázána na příslušnou pobočku Úřadu práce. O těchto možnostech ji nikdo neinformoval.

prognóza: klientka se má reálnou šanci získat finanční prostředky z dávkového systému

zpětná vazba: není

citované zdroje: zákon o sociálních službách (příspěvek na péči), zákon o státní sociální podpoře, zákon o pomoci v hmotné nouzi

Komentář OP: v tomto případě vnímáme jako beznadějné, že absolvent školy, který aktivně shání práci, nemá nárok v případě ,,pracovní neschopnosti“ na žádné dávky. Zde se jednalo o dlouhodobou zdravotní indispozici závažného charakteru. Klientka nevěděla o možnostech dávek a do naší OP přišla až na doporučení pracovnice OSSZ.



8. díl - Kazuistika: Finanční těžkosti mohou pomoci překonat dávky

Diskutovat (0)