8. díl - Vybíráme spotřebitelský úvěr


24. 09. 2016  00:09     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Výběr spotřebitelského úvěrů? Kdy si ho pořídita a kdy raději ne? A co to spotřebitelský úvěr vlastně je?  Vše se dozvíte s Velkým kurzem rodinných financí v dnešních Lidových novinách.

8. díl - Vybíráme spotřebitelský úvěr




Spotřebitelský úvěr slouží k financování nákupů a plateb za nejrůznější zboží od elektroniky, nábytku až po automobily. Jedná se o úvěr, který nemusí být zajištěn zástavou třeba nemovitosti. Spotřebitelský úvěr je nejčastěji pořizovaným úvěrem. Průměrná výše spotřebitelského úvěru činila v České republice 136 tisíc korun a jeho průměrná délka pak 5 let.

Jak vybírat spotřebitelský úvěr

Spotřebitelský úvěr, ačkoliv to tak nevypadá, je v podstatě zboží jako kterékoliv jiné. Bohužel, ne všichni lidé k němu tak přistupují a tak si berou zbytečně drahé úvěry buď u bank, kde mají svůj běžný účet, nebo v první bance, kde se na úvěr dotázali. Výši nákladů za úvěr (RPSN) přitom v první fázi rozhodování moc neřeší, protože převládá emoce a impulsivní touha po penězích na vysněnou věc. Srovnání parametrů, nákladů a podmínek něčeho tak imaginárního, jako je půjčka, přijde lidem zbytečné ba dokonce nerealizovatelné. Dochází pak často k paradoxním situacím, kdy lidé tráví hodiny na internetu hledáním produktu s nejnižší cenou, aby si poté na nákup půjčili v první bance a přeplatili daleko více, než původně ušetřili na levnějším nákupu. Porovnáním a správným výběrem úvěru lze ušetřit tisíce korun měsíčně. Navíc porovnávat a vybírat se dá dnes velmi snadno. Na internetu nalezneme množství porovnávačů výhodnosti spotřebitelských úvěrů, které nám po zadání příslušných kritérií, pomohou vybrat ten nejvýhodnější spotřebitelský úvěr. Vybírat tak lze podle výše úroku, RPSN, nebo podle celkově zaplacené částky. I v případě, že nemáme přístup na internet, nebo kalkulátorům z nějakého důvodu nedůvěřujeme, je vhodné navštívit několik finančních institucí a nechat si nabídnout anonymizovaný úvěr s konkrétními parametry. Pozor, nežádat o zpracování personifikované nabídky, protože i pouhá žádost klienta se může objevit v úvěrových registrech. Větší počet žádostí později může přístup k úvěrům zkomplikovat.

PŘÍBĚH OBYČEJNÉHO ČLOVĚKA:

Paní Alena se dostala do problémů se splácením své půjčky, protože přišla o zaměstnání. Věc se rozhodla řešit další půjčkou a to od splátkové společnosti, kterou jí doporučil její známý. Jednalo se o malou splátkovou společnost, která nabízela své služby vedle realitního zprostředkování. Alena hned na první schůzce dostala půjčku přislíbenou. Na místě však musela zaplatit zprostředkovateli na „náklady schválení úvěru“ 3 tisíce korun v hotovosti. Následně připravil zástupce této společnosti smlouvu o úvěru. Alenu hned překvapilo, že je ve smlouvě uvedena jiná, vyšší částka, než o kterou původně žádala. Smlouva totiž obsahovala celkovou dlužnou částku 150 tisíc korun, ačkoliv Alena žádala jen o 100 tisíc korun (dnes běžná finta, jak dosáhnout nízké míry RPSN – úvěr vypadá, že je levný, ale klient dostane fyzicky méně peněz, než podepisuje ve smlouvě). Bylo jí vysvětleno, že se jedná o částku, která zahrnuje i úroky a poplatky a vše je správně. Alena už věc dále neřešila, protože peníze potřebovala rychle. Smlouvu podepsala a převzala si částku úvěru.

 

Článek můžete dočíst v dnešních Lidových novinách v rámci velkého Kurzu rodinných financí. Lidové noviny si koupíte v trafice nebo v digitální čtečce zde: www.lidovenoviny.cz

 

 



8. díl - Vybíráme spotřebitelský úvěr

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více