9. díl - Kazuistika:
Daňové zvýhodnění na dítě má uplatnit rodič, který má dítě v péči


26. 04. 2018  00:20     Asociace občanských poraden     komentáře (0)

výchozí situace: Klientka nastoupila po rodičovské dovolené do práce. Ještě před nástupem do práce došlo k rozchodu rodičů nezletilého dítěte. Klientce byl svěřen syn do péče a bylo stanoveno výživné otci na základě rozhodnutí soudu.

9. díl - Kazuistika: Daňové zvýhodnění na dítě má uplatnit rodič, který má dítě v péči




Po narození dítěte si otec uplatňoval slevu na dani na dítě. Klientka si chtěla začít uplatňovat slevu na dani, avšak to ji bylo zamítnuto mzdovou účetní. Otec dítěte si nechtěl zrušit uplatňování této slevy. Aby se celá situace ještě více zkomplikovala, otec dítěte nastoupil do nové práce a klientka neví, kde nyní pracuje.

popis problému – zakázka, intervence: zrušení daňového zvýhodnění na dítě

možnosti řešení: Klientka v první řadě upozorněna, že naše OP neposkytuje poradenství v oblasti daňového práva. Avšak dle zákona o dani z příjmu může daňové zvýhodnění uplatňovat poplatník v případě, že dítě s ním žije ve společné domácnosti (§ 35c odst.1).  

V případě, že by klientka věděla, kde otec dítěte pracuje, mohlo by být řešením to, že by se spojila se zaměstnavatelem a předložila kopii rozhodnutí soudu o svěření nezl. dítěte do její péče. Dále doporučeno, aby se obrátila na finanční úřad s podnětem o neoprávněném čerpání daňového zvýhodnění.

prognóza: dozví-li se klientka, kde otec dítěte pracuje, má šanci na úspěšné dořešení této situace.

zpětná vazba: není

citované zdroje: zákon o dani z příjmu

Komentář OP: s touto situací jsme se setkali opakovaně v posledních 6 měsících.



9. díl - Kazuistika: Daňové zvýhodnění na dítě má uplatnit rodič, který má dítě v péči

Diskutovat (0)