96. DÍL - Ideální banka 21. století:
Ideální banka pro seniory


31. 08. 2017  00:29     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ A ČTVRTEČNÍ SERIÁL - IDEÁLNÍ BANKA 21 STOLETÍ: V rámci osmého ročníku soutěže středních a vysokých škol přinášíme jednotlivé práce studentů od těch nejlepších po ty méně úspěšné. Podívejte se tak spolu s námi na svět očima našich dětí. 98. místo získala studentka Lucie Šilhábelová u UHK. ČTĚTE DÁLE!

96. DÍL - Ideální banka 21. století: Ideální banka pro seniory




Lucie Šilhábelová je studentkou Univerzity Hradec Králové. Tato škola se také stala co do počtu přihlášených studentů a kvality prací nejúspěšnější a tedy i vítěznou školou. Lucka myslí svým popisem ideální banky a jejích produktů zejména na seniory, kterým se jinak práce dalších studentů nijak nevěnují. Práci, kterou si Lucie vysloužila 98. místo naleznete níže.

"IDEÁLNÍ BANKA 21. STOLETÍ

Důchodci a internetové bankovnictví

Na klientech stojí celá bankovní strategie už několik let, zkrátka bez klientů by banky nemohly existovat. Mezi hlavní cílovou skupinu se řadí důchodci. Právě důchodcům by měla banka věnovat větší pozornost, jelikož jsou to lidé, kteří jsou věrnými klienty už od mladistvého věku, kdy si poprvé přišli do banky zažádat o produkt či službu.

Důchodci jsou velice důvěřiví lidé a někteří z nich se neradi pouští do nových věcí. Jelikož je celá dnešní doba o moderní technologii a banky chtějí zpříjemnit bankovnictví klientům, nabízejí jim tak možnost internetového bankovnictví. Pro důchodce by to mohla být velice pozitivní věc, jelikož by nemuseli osobně do banky, pokud by potřebovali vyřešit běžné služby, které by zvládli sami z pohodlí domova. Proč tedy většina starších lidí nepoužívá tento druh bankovnictví? Důvodů může být více, nemají počítač, internet nebo naopak mají, ale jsou vůči internetovému bankovnictví nedůvěřiví a bojí se ho používat. Sama mám dvoje prarodiče. Babička jde s dobou, má chytrý telefon a každý den používá notebook a internet. Na internetu čte e-maily, luští sudoku, ale také provozuje internetové bankovnictví a do banky tak chodí jen zřídkakdy. Druhým prarodičem je můj děda, který vlastní počítač, ale ten využívá pouze na čtení zpráv. Zhruba 3x do měsíce zajde do banky, kde používá např. sběrný box, aby mohl provést platební příkazy. Za jeden standardní příkaz zaplatí 20 Kč a za nestandardní 40 Kč. Když se to vynásobí třemi, dostaneme částku okolo 100 Kč. Právě ze sběrného boxu banka nemá žádné příjmy. Když jsem se dědy zeptala, proč nechce začít používat internetové bankovnictví, odpověděl, že se bojí, aby nepřišel o své peníze.

Dle průzkumů na internetu, zhruba 60% důchodců doma osobní počítač má, a to od věku 59 let až po 75 let a více. Z průzkumů je patrné, že důchodci používají nejčastěji počítač každý den nebo několikrát týdně. Když už tedy většina důchodců má k dispozici počítač a plně ho využívá, proč si tedy nechtějí ulehčit život alespoň tím, že v klidu doma budou vyřizovat běžné věci, co se týkají jejich bankovních produktů a služeb?

Existuje mnoho počítačových kurzů pro důchodce, kde se učí základní práci s počítačem. Proč by banka nemohla svým starším klientům nabízet bezplatné školení, kde by jim ukázala, že používat internetové bankovnictví je snadné a že to není nebezpečné a zvládne to každý? Banka by tak zahájila kampaň na podporu vzdělání starších lidí s internetovým bankovnictvím. O této akci by se důchodci dozvěděli prostřednictvím dopisů, které by jim banka zaslala, nebo by jim to nabízeli bankéři při osobním setkání či reklamy na pobočkové síti. Samozřejmě, pokud by byl o tato školení zájem i ze strany mladších jedinců, banka zaškolí i je. Této propagace by se však mohli chytnout i podvodníci, kteří by mohli tvrdit, že to školení budou provozovat oni a pak jen starší lidi okradou, viz. ŠMEJDI. Proto by se každý klient přihlásil na toto školení přímo u bankéře v dané pobočce.

Tyto lekce by vedli zaměstnanci banky či externí pracovníci. Jejich hlavním úkolem by bylo prezentovat internetové bankovnictví, jako bezpečné místo pro provedení základních bankovních operací a hlavně, jako snadný způsob, který jim ušetří čas i peníze. Lektoři by důchodce naučili, jak se do této formy bankovnictví přihlásit, jak provést platbu, zkontrolovat historii plateb, zkrátka celkové využití tohoto snadného způsobu, jak mít finance pod kontrolou. Vyvedli by je z omylu, že se nejedná o nebezpečnou věc a pokud budou správně využívat internetové bankovnictví, vyhnou tak internetovým útokům na účet či phishingu, o kterých slýchávali. K efektivní výuce by mohli lektoři používat i speciálně vyvinutý software, který by sloužil k výuce.

Důchodce by k navštívení těchto školení motivovaly především ušetřené peníze a čas. Většina bank totiž internetové bankovnictví poskytuje zdarma k vedení účtu. A ušetřený čas místo chození do banky by mohli věnovat například vnoučatům. Zeptala jsem se tedy pěti náhodných důchodců, jestli by tento vzdělávací kurz navštívili a všichni by tuto možnost uvítali. Proč tedy nevěnovat zvýšenou pozornost lidem, kteří jsou u jedné banky celý svůj život?"            

Partnerem soutěže IDEÁLNÍ BANKA 21. STOLETÍ je dlouhodobě Air Bank, tedy banka, která na tuzemském trhu rovněž vyniká svou inovativností a snahou přinášet klientům neustále nová a efektivní řešení.

Air Bank

DALŠÍ SOUTĚŽNÍ PRÁCE SOUTĚŽÍCÍCH A INFORMACE O SOUTĚŽIL NALEZNETE ZDE!



96. DÍL - Ideální banka 21. století: Ideální banka pro seniory

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16150922416

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2830
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7420
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8565
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3150
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0420
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0812
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více