96. díl - Ideální banka 21. století:
Ideální banka? Nic dokonalého neexistuje


08. 01. 2016  00:37     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ A PÁTEČNÍ SERIÁL - IDEÁLNÍ BANKA 21. STOLETÍ: Soutěže studentů středních a vysokých škol za rok 2014 již byla vyhodnocena a byly předány ceny, my však pokračujeme v představování soutěžních prací studentů. Míša Fuková nevěří na dokonalost. Věc vidí spíše prakticky.

96. díl - Ideální banka 21. století: Ideální banka? Nic dokonalého neexistuje




Michaela Fuková je studentkou Univerzity Hradec Králové. Se svou poměrně rozsáhlou textovou prací obsadila tato studentka 97. místo z celkových 172 soutěžních prací. Na problematiku ideální banky se Míša dívá spíše prakticky. Cestou ke zlepšování služeb jakékoliv banky jsou postupné kroky a inovace, které by se banka měla věnovat průběžně a opakovaně.

Práci Michaely Fukové můžete posoudit i sami po jejím přečtení níže:

Ideální, neboli dokonalá banka pro všechny lidi? Nesmysl. Neexistuje nic dokonalého. Každý má totiž o dokonalosti jiné představy. To, co je priorita pro jednoho, nemusí vyhovovat druhému. Co by ale měla splňovat ideální banka je vstřícnost, srozumitelnost, otevřenost a ochota informovat i o věcech negativních. Rozhodně by měla být také inovativní a přicházet s novými nápady, které klienti postrádají na poli finančního trhu.

Důležité je i umístění pobočky ideální banky. Představuji si, že by byla v klidné zóně města, kde by se dalo bez problémů zaparkovat. Otevírací doba by bylo od 7.00 do 19.00 popřípadě s otevírací dobou i o víkendu. Na pobočce by byl vkladový bankomat, např. pro podnikatele, s  možností vkladu tržby i po provozní době. Vstup do banky samozřejmě bezbariérový pro klienty a maminky s kočárky. Uvnitř by byla útulná hala s příjemným posezením, možností občerstvení a toaletami pro klienty. Příjemní a usměvaví pracovníci by pak byli samozřejmostí.

Jaké by poskytovala služby klientům? Rozhodně každý má jiné představy a potřeby. Co se týká účtu v současné době je samozřejmostí účty ovládat přes internet, používat mezinárodní bezkontaktní karty, kterými můžete platit i přes internet. Poplatky se u bank ale různí. To co můžete mít v jedné bance zdarma bez jakýchkoliv podmínek, můžete jinde platit anebo plnit různé obraty na účtu, využívat platební kartu, aby byl účet zdarma. Důležité by bylo také zhodnocení uložených peněz, což v současné době je bohužel za cenu rizika uložení v podílových fondech. V těch totiž hrozí, že vložené peníze se nemusí zhodnotit nebo ještě hůře, klient o ně může přijít. Takže by měla poskytovat produkt s vysokým úrokem, ale vklad aby byl pojištěný. Půjčování peněz jak u úvěrů, kontokorentů, hypoték a kreditních karet by bylo s přiměřenou úrokovou sazbou a transparentností předplacené částky. Možností předčasného splacení bez sankce, přerušení splátek u úvěru ze závažných důvodů, které se nedaly pojistit.

Představuji si, že zaměstnanci bank by měli být vzdělaní, dobře vypadající odborníci, upravení, milý a vstřícní. V případě, že by nějaké informace neměli, aby věděli na koho se obrátit. Komunikovali by s klienty srozumitelně, prostě aby jim porozuměli i obyčejní lidé.

Já osobně jsem se svým účtem spokojená. Mám ho již od 10 let a banka uzpůsobila tento účet vždy mým požadavkům od účtu dětského přes studentský po účet doživotně zdarma. Při nákupech kartou u obchodníků se mi vrací i bonusy v podobě 2% z nákupu…

Podle mého názoru „Ideální banka“ neexistuje, a je to dobře. To bychom byli všichni v té samé bance. Každý má totiž jinou představu o ,,Ideálu“. Jestliže někomu jeho banka nevyhovuje, má možnost převodu účtu do jiné banky. Správná banka by o svého klienta měla pečovat a vztah by měl fungovat na vzájemné důvěře a otevřenosti, pak by klient neměl důvod přecházet jinam. 

INFORMACE O SOUTĚŽI A PROJEKTU IDEÁLNÍ BANKA 21. STOLETÍ V ROCE 2015 NALEZNETE ZDE!

Maskot OFFICIAL



96. díl - Ideální banka 21. století: Ideální banka? Nic dokonalého neexistuje

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16416758000

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více