A další paskvil – úroky u hypoték se nebudou moci odečíst z daní


16. 07. 2009  03:17     Patrik Nacher     komentáře (0)

Dle stávajícího znění zákona není možné odečíst zaplacené úroky u hypotečních úvěrů od daňového základu v případě druhého a dalšího refinancování tohoto úvěru.





Poněkud úsměvná je starost Hypoteční banky o klienty v souvislosti s problematikou nemožnosti odpočtu úroků u hypoték (https://www.bankovnipoplatky.com/hypotecni-banka-informuje-klienty-o-odpoctu-uroku-8695.html). Onen nesmysl, který se nějakým záhadným způsobem dostal do zákona - dle stávajícího znění zákona není možné odečíst zaplacené úroky u hypotečních úvěrů od daňového základu v případě druhého a dalšího refinancování tohoto úvěru, totiž například Hypoteční bance zřejmě vyhovuje. Vzhledem k tomu, že je lídrem trhu, bude ráda, když od ní klienti nebudou (moci) odcházet. A tak si také hned nechala vypracovat výklad od nezávislých poradců, kteří (jak překvapivě) potvrdili výše zmíněný výklad ministerstva financí. A o co vlastně jde? V tomto roce totiž končí, mimo jiných, tříletá fixace silného hypotečního roku 2006 a řada klientů bude uvažovat o změně své banky (https://www.bankovnipoplatky.com/trh-s-hypotekami-ceka-zmena-hn-8673.html). Nechápu, proč by klienti, kteří se rozhodnou podruhé refinancovat svůj hypoteční úvěr, měli být trestáni tím, že si nebudou moci i nadále odečítat zaplacené úroky z daní. Logicky je to pak může přimět k tomu, aby svůj hypoteční ústav neměnili, protože výhodnější podmínky jinde vyváží právě toto diskriminační pravidlo. Pozitivního na tom není zhola nic, kromě snad informace o tom, kdo se bojí konkurence a komu tato stupidní zákonná úprava vyhovuje. Komicky pak vyznívá věta generálního ředitele Hypoteční banky Jana Sadila: „Je třeba zdůraznit, že tato problematika se týká skutečně jen zlomku klientů, protože jejich drtivá většina potřebu refinancovat jednoduše nemá.“ Zaprvé, jak může pan ředitel vědět kolik lidí uvažuje o změně svého hypotečního ústavu. A především, i kdyby se to mělo týkat byť jen jediného klienta, není důvod proč nějaký byrokratický paskvil má bránit volnému pohybu klientů. Ať už se to týká jakéhokoliv počtu lidí, návrh je diskriminační a protitržní. (Skoro) nikomu nic nepřináší.


A další paskvil – úroky u hypoték se nebudou moci odečíst z daní

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15693201952

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více