RPSN je velmi důležité. Petr hlídal jen úrok a přišel o tisíce


21. 08. 2023  09:32     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ČTVRTEČNÍ SERIÁL - KAZUISTIKA: Petr, terému letos bude 37 let si před pořízením půjčku pořádně nevyhledal a nenastudoval potřebné informace. Stačilo přitom jen málo. Nyní platí zbytečně stovky korun navíc. ČTĚTE DÁLE!

RPSN je velmi důležité. Petr hlídal jen úrok a přišel o tisíce




Petr si sjednal nejlepší úvěr, ale jen podle výše úrokové sazby

Petr potřebuje poměrně vysokou půjčku na pořízení ojetého auta, které si vysnil. Rozhodl se vše vyřídit u předmětného autobazaru, kde si auto vyhlédl. Úrok mu nabídli skvělý a dokonce mu ukázali porovnání s jinými úrokovými sazbami, které se na trhu objevují. A skutečně nabídka financování nabídnutá autobazarem vypadala skutečně nejvýhodněji a tak Tomáš neváhal. Jelikož se vše s vyřizováním táhlo, tak byl Petr rád, že už je smlouva o půjčce i pořízení auta konečně podepsaná a ani si ji nepročetl. Podíval se jen, že půjčovaná částka odpovídá skutečnosti, že odpovídá úrok a další věci už neřešil.

I splátky se zdály Petrovi přijatelné. Jednou se na základě informací z televizního pořadu dostal k internetovým recenzím a porovnáním výhodnosti úvěrových produktů a Petrův úvěr paradoxně skončil mezi nejhoršími. To se zdálo Petrovi divné. Proto se pídil po tom, jak je to vůbec možné. A důvod se skutečně velmi brzy našel.

Porovnání půjčky podle RPSN dopadlo úplně jinak

Autobazar, který půjčku zprostředkovával, nabízí totiž porovnání výhodnosti úvěru výlučně podle úrokové sazby. Neříká však už a ani to nijak pochopitelně neprezentuje, že s úvěrem jsou spojené nadměrně vysoké poplatky, které musí každý klient ročně splácet, nebo se tyto náklady do jednotlivých roků rozpočítávají. Typickým příkladem je poplatek za uzavření smlouvy, který činil 10 tisíc korun. 

Naopak na internetu si Petr vyhledal porovnání výhodnosti úvěrů dle RPSN, tedy roční procentní sazby nákladů, resp. Rád Poznám Skutečné Náklady úvěru, který už obsahuje nejen úrokovou sazbu, ale také další náklady související s úvěrem. Rozdíl mezi úrokovou sazbou a sazbou RPSN činil u tohoto konkrétního úvěru neuvěřitelných 8 procent. Těchto osm navíc představuje pro Petra částku měsíčních nákladů vyšší o bezmála 1300 korun měsíčně. Kdyby si přitom Petr před pořízením úvěru zjistil potřebné informace a věděl, co znamenají jednotlivé ukazatele, rozhodně by musel nabídku autobazaru odmítnout a zajít si pro mnohem výhodnější úvěr do své banky.

Pro Petra už problém řešit nelze

Bohužel Petr už v této fázi nemůže  s celou věcí nic dělat. Jedinou možností by bylo předčasné splacení úvěru, ale pozor. Právě Petrův produkt zpoplatňuje předčasné splacení úvěru a to poměrně velkou částkou. Petr tak tedy bude akceptovat vysoký poplatek za předčasné splacení, a nebo doplatí úvěr až do konce. V obou případech zaplatit desetitisíce korun navíc a to zcela zbytečné.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ PŘÍBĚHY NAŠICH ČTENÁŘŮ NALEZNETE V SEKCI KAZUISTIKA ZDE!



RPSN je velmi důležité. Petr hlídal jen úrok a přišel o tisíce

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12625499392

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více