A zase to RPSN. Tomáš nyní lituje svého rozhodnutí


29. 08. 2019  00:26     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ČTVRTEČNÍ SERIÁL - KAZUISTIKA: Tomáš, terému letos bude 27 let si před pořízením půjčku pořádně nevyhledal a nenastudoval potřebné informace. Stačilo přitom jen málo. Nyní platí zbytečně stovky korun navíc. ČTĚTE DÁLE!

A zase to RPSN. Tomáš nyní lituje svého rozhodnutí




Tomáš si sjednal nejlepší úvěr, ale jen podle výše úrokové sazby

Tomáš potřebuje poměrně vysokou půjčku na pořízení ojetého auta, které si vysnil. Rozhodl se vše vyřídit u předmětného autobazaru, kde si auto vyhlédl. Úrok mu nabídli skvělý a dokonce mu ukázali porovnání s jinými úrokovými sazbami, které se na trhu objevují. A skutečně nabídka financování nabídnutá autobazarem vypadala skutečně nejvýhodněji a tak Tomáš neváhal. Jelikož se vše s vyřizováním táhlo, tak byl Tomáš rád, že už je smlouva o půjčce i pořízení auta konečně podepsaná a ani si ji nepročetl. Podíval se jen, že půjčovaná částka odpovídá skutečnosti, že odpovídá úrok a další věci už neřešil.

I splátky se zdály Tomášovi přijatelné. Jednou se na základě informací z televizního pořadu dostal k internetovým recenzím a porovnáním výhodnosti úvěrových produktů a Tomášův úvěr paradoxně skončil mezi nejhoršími. To se zdálo Tomášovi divné. Proto se pídil po tom, jak je to vůbec možné. A důvod se skutečně velmi brzy našel.

Porovnání půjčky podle RPSN dopadlo úplně jinak

Autobazar, který půjčku zprostředkovával, nabízí totiž porovnání výhodnosti úvěru výlučně podle úrokové sazby. Neříká však už a ani to nijak pochopitelně neprezentuje, že s úvěrem jsou spojené nadměrně vysoké poplatky, které musí každý klient ročně splácet, nebo se tyto náklady do jednotlivých roků rozpočítávají. Typickým příkladem je poplatek za uzavření smlouvy, který činil 10 tisíc korun. 

Naopak na internetu si Tomáš vyhledal porovnání výhodnosti úvěrů dle RPSN, tedy roční procentní sazby nákladů, resp. Rád Poznám Skutečné Náklady úvěru, který už obsahuje nejen úrokovou sazbu, ale také další náklady související s úvěrem. Rozdíl mezi úrokovou sazbou a sazbou RPSN činil u tohoto konkrétního úvěru neuvěřitelných 8 procent. Těchto osm navíc představuje pro Tomáše částku měsíčních nákladů vyšší o bezmála 1300 korun měsíčně. Kdyby si přitom Tomáš před pořízením úvěru zjistil potřebné informace a věděl, co znamenají jednotlivé ukazatele, rozhodně by musel nabídku autobazaru odmítnout a zajít si pro mnohem výhodnější úvěr do své banky.

Pro Tomáše už problém řešit nelze

Bohužel Tomáš už v této fázi nemůže  s celou věcí nic dělat. Jedinou možností by bylo předčasné splacení úvěru, ale pozor. Právě Tomášův produkt zpoplatňuje předčasné splacení úvěru a to poměrně velkou částkou. Tomáš tak tedy bude akceptovat vysoký poplatek za předčasné splacení, a nebo doplatí úvěr až do konce. V obou případech zaplatit desetitisíce korun navíc a to zcela zbytečné.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ PŘÍBĚHY NAŠICH ČTENÁŘŮ NALEZNETE V SEKCI KAZUISTIKA ZDE!

 



A zase to RPSN. Tomáš nyní lituje svého rozhodnutí

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více