Absurditou roku 2016 je kontrolní hlášení k DPH. Je skutečně absurdní?


10. 05. 2016  00:23     redakce     komentáře (0)

KOMENTÁŘ: Podnikatelská veřejnost ve svém on-line hlasování zvolila za absurditu roku tzv. kontrolní hlášení k DPH, které jsou plátci DPH povinni vyplňovat a zasílat na finanční úřad od začátku tohoto roku. ČTĚTE DÁLE!

Absurditou roku 2016 je kontrolní hlášení k DPH. Je skutečně absurdní?




Někteří podnikatelé s tímto opatřením nejsou spokojeni a tvrdí, že je to pouze další nástroj, který jim akorát přidělává práci, ale nic nového nepřináší ani nic neřeší. Z pohledu malého poctivého podnikatele se lze s tímto tvrzením, i označením kontrolního hlášení za absurdní, jistě ztotožnit. Na druhé straně žijeme také v nějaké realitě a společnosti, kde se ve velké míře nedodržují pravidla a dochází skutečně k velkým podvodům právě s touto daní.

 

Kdokoliv totiž v minulosti podváděl z DPH, ať už jakýmkoliv způsobem, přišlo se na tyto podvody často velmi pozdě a ve chvíli, kdy již peníze odtékaly do zahraničí. Přehledy a přiznání DPH jsou sice fajn, ale faktury se většinou předkládali až při kontrole, tedy velmi často pozdě. Právě z faktur a vzájemných návazností se dá přitom nejlépe odhalit buď podvod, nebo účelové jednání v rámci DPH. Právě předkládání přehledu faktur souvisejících s platbou DPH do velké míry znepříjemňuje činnost právě podvodníkům, kteří už na počátku transakcí musí vymýšlet jak obchody zakryjí a na druhé straně získává okamžitě daňová správa přehled o takové činnosti a může již velmi brzy analyzovat a vyhodnocovat rizika a to mnohem lépe, než tomu bylo dříve.

 

Samozřejmě se ale tato povinnost a dodatečné náklady a čas dotýkají i mnoha, resp. drtivé většiny poctivých podnikatelů. Dá se tedy rozumět jejich naštvanosti a každý kdo podniká a odvádí DPH si určitou fází naštvanosti a nechutí prošel. Na druhou stranu když každý z nás má udělat něco proto, aby byl trh a společnost spravedlnější, aby se méně podvádělo a okrádalo, měl by každý se svým málem přispět a to i za cenu, že bude muset ze svého pohledu zbytečně vyplňovat papíry a formuláře navíc. Právě to co štve nás, komplikuje práci a činnosti i podvodníků, kteří ročně okrádají státní rozpočet o několik desítek miliard ročně. 

 

Všem podnikatelům bychom přáli, aby jejich příspěvek do boje proti daňové kriminalitě vedl skutečně k deklarovaným výsledkům, tedy aby se výrazně méně podvádělo, a aby stát vybral mnohem více do státního rozpočtu. Pokud se tyto cíle naplní a to nikoliv jen kvůli státu či ministrovi, který toto vymyslel, ale především kvůli všem poctivým podnikatelům, kteří řádně vyplňují pr ně jinak zbytečný papír, pak si podnikatelé zaslouží ocenění v podobě třeba i mírného snížení daně z příjmu, či jiné daně nebo odvodu. Věřím, že pak by i podnikatelé přijaly uvedené povinnosti výrazně vřeleji a neoznačovali by je za absurdní.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE NALEZNETE V NAŠE SEKCI KOMENTÁŘE ZDE!



Absurditou roku 2016 je kontrolní hlášení k DPH. Je skutečně absurdní?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15540872368

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více