Absurdní poplatek:
Jen hlasovat bohužel nestačí


11. 03. 2011  11:02     Patrik Nacher     komentáře (0)

Máme za sebou již 6. ročník ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek. Tentokrát zvítězil poplatek za výběr na přepážce z vlastního účtu. Klienti jsou neuvěřitelně konzistentní, hlasují stále pro stejné skupiny bankovních poplatků. A nejde tu ani náhodou o poplatky, které jsou nejdražší, spíše naopak. Často jde o korunové záležitosti (do 6 Kč – např. poplatek za příchozí platbu, vítěz I. ročníku či poplatek za výběr z bankomatu z vlastní banky, vítěz II. ročníku).





Bankovní klienti tak dávají najevo, že nejde o peníze jako takové, ale více o princip. A bojovat za princip má smysl, zvláště pak v momentě, kdy jinému jde o peníze. Vždyť výběr z bankomatu z cizí banky je v průměru pětkrát dražší, pohybuje se přes 30 Kč a tento poplatek se nedostává ani do širší nominace, zatímco korunový poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky vyhrál. Vítěz V. ročníku – poplatek za vklad na přepážce na vlastní účet - je také násobně levnější než poplatek za vklad na cizí účet (na účet třetí osobou) či než poplatek za vklad v jiné bance na vlastní účet. Přitom oba zmíněné vyšší poplatky zatím bankovní klienty vůbec nezaujaly.   Anketa zkrátka ukazuje bankám spontánní zpětnou vazbu ve vztahu k jejich poplatkové politice. A je pravda, že to tak celá řada bank už konečně vnímá. Výsledky jsou totiž vyústěním přirozené ankety, která se tak může lišit od různých průzkumů a analýz, které se provádějí na základě zadání samotných bank.   Srovnejte si např. cenu hypoték - https://www.bankovnipoplatky.com/srovnani-hypotek.html   Vyčíslit, kolik čeští zákazníci mohli ušetřit díky anketě, by šlo těžko. I v případech, kdy banky zrušily některé poplatky pod tlakem veřejného mínění či například právě ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek, mohou říci, že toto zrušení plánovaly už dávno. Domnívám se proto, že vliv této aktivity je dnes v zásadě nedoceněný. Neumíme totiž zanalyzovat situaci, jak by se poplatková politika našich bank vyvíjela, kdyby se klienti třeba formou této ankety neozvali.   Nicméně anketa sama o sobě nestačí. Pokud klienti nezačnou být náročnější ke své bance, důslednější ve svých požadavcích a razantnější ve svých krocích, vedoucích například ke změně banky, nic se významně nezmění. Očekávat tuto iniciativu od bank by bylo poněkud naivní.     Výsledky letošní ankety najdete zde - https://www.bankovnipoplatky.com/2kolo10nejabsurdnejsi.html


Absurdní poplatek: Jen hlasovat bohužel nestačí

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16241610208

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5870
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8575
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3545
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8710
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0716
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více