Absurdní poplatky vás okrádají o tisíce. Který z nich je nejabsurdnější?


11. 11. 2021  00:51     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Lidé kritizují absurdní postupy bank, které poškozují neodůvodněně jejich klienty. Současně také stále kritizují absurdní bankovní poplatky. Své názory vyjadřují v anketách na serveru BankovniPoplatky.cz. V první anketě vybírají lidé absurdní bankovní postupy, a v druhé pak nejabsurdnější bankovní poplatky.

Absurdní poplatky vás okrádají o tisíce. Který z nich je nejabsurdnější?




Lidé nechtějí platit za výběr z bankomatu vlastní banky

Že se vám to zdá divné? Vždyť banky přece výběr z vlastního bankomatu nezpoplatňují. Ano, ale to platí jen u nových smluv. Mnoho klientů se starými smlouvami u mnoha bank stále za výběr platí. Nejčastěji pět korun za jeden výběr. Banky přitom automaticky tyto poplatky, které už u nových klientů neuplatňují, nejsou schopné, nebo ochotné zrušit. Klienti se starými smlouvami, což jsou z velké části i staří lidé navíc o poplatcích v podstatě vůbec neví, nebo neví o jejich změnách u nových smluv. Setrvávají tak u nevýhodných starých smluv za vedení účtu a další služby a nejsou informováni o tom, že si mohou uzavřít výhodnější smlouvu novou. Absurdní na tom poplatku je i to, že banky si vytvořily nerovnoprávné skupiny klientů. 

Poplatek za změnu oznámením banky je prostě divný

Druhý v pořadí je poplatek za změnu oznámením banky. Podivně znějící název pokrývá zejména takovéto případy. Poplatek, který zaplatíte například při mimořádné splátce části hypotečního úvěru, jako se to stalo našemu čtenáři. I když výši splátky zbytku úvěru neměnil, stejně zaplatil tzv. „poplatek za změnu/poplatek za oznámení banky“. Banky tedy prezentují, že mimořádné splátky hypotečního úvěru jsou zdarma, ale stejně nějaký absurdní poplatek zaplatíte! 

Poplatek za jeden vytisknutý papír vyjde i na stovky korun

Třetí v pořadí je poplatek za potvrzení o zůstatku úvěru za účelem předčasného splacení. Klient papír potřebuje, aby věděl kolik má přesně bance splatit. Místo aby banka ocenila, že klient chce své závazky vůči ní splatit, ho zpoplatní. Za jeden obyčejný, automaticky vygenerovaný dokument zaplatíte i 500 korun. Klient si přitom nemůže určit jiný postup. Pokud chce úvěr předčasně splatit, musí zaplatit poplatek za potvrzení. 

Který absurdní poplatek zvítězí bude záleže na vašem hlasování v anketě o nejabsurdnější bankovní poplatek. Hlasovat můžete až do konce listopadu ZDE!

 



Absurdní poplatky vás okrádají o tisíce. Který z nich je nejabsurdnější?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15650485792

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více