Akcie - i ty můžete zvažovat jako alternativu ke spořicím produktům...


17. 04. 2012  13:13     BP.com     komentáře (0)

Je možné brát obchodování s akciemi jako alternativu ke spořicím nebo termínovaným účtům? Samozřejmě že ano, byť jde o alternativu rizikovější. Při takovém investování totiž více než kde jinde platí, že za vlastní chyby nesete vlastní zodpovědnost.





U obchodování s akciemi totiž nic není garantované – ani roční výnos, ani pojištění peněz tak, jako je tomu například u produktů pokrytých Fondem pojištění vkladů, ani to, že zdánlivě bezproblémová firma nebude za rok na dopis. Je však více než jisté, že i z obchodování s akciemi jde získat určitý výnos. Kromě toho, že jde s těmito tituly obchodovat na sekundárním trhu a vydělávat tak na cenových změnách „levně koupit – draze prodat“, opravňuje držení akcií jejich majitele k inkasování tzv. dividendy, tedy podílu na zisku odpovídajícímu poměru, jaký tvoří jedna akcie na celkové peněžní vlastnické struktuře podniku.

Česká země akciím zaslíbená

Zajímavou analýzu na toto téma nabídl ve svém příspěvku pro finanční server Msec.cz analytik a novinář Petr Fejtek. Posle něho jej výnos dividend indexu PX totiž i v mezinárodním srovnání velmi příznivý, a proto se vyplatí uvažovat investování do majetkových podílů jako o velmi výnosném způsobu rozmnožování disponibilních prostředků. Posuďte sami:

„Podle aktuálních propočtů Fio banky dosahuje index PX 5,8 % a výrazně tak převyšuje panevropský STOXX 600 s 3,7 % či širší americký S&P500 s necelými 2 %. Konkurenty nejsou ani regionální burzy v Maďarsku (BUX 2,3 %), Rakousku (ATX 3,5 %) nebo Polsku (WIG20 4,9 %).“

A jak si vedou jednotlivé tituly konkrétních firem? „Společnost NWR vyplácí pololetně a za rok 2011 půjde o 0,23 eura, Philip Morris ČR patří tradičně k nejštědřejším společnostem, i když plánuje jen 920 Kč na akcii, což představuje dividendový výnos necelých 8 %. To VIG dá jen 1,1 eura a dividendový výnos dosahuje necelých 3,5 %. Štědrou dividendu lze naopak tradičně očekávat od Telefonica O2, která (i když na úkor základního kapitálu) vyplatí akcionářům 40 Kč a udrží tak výnos pro akcionáře na stejné úrovni jako v loňském roce – to by dividendový výnos aktuálně přesáhl 10 %. Firma v rámci zlepšení efektivnosti vlastního kapitálu uvažuje rovněž o zpětném odkupu akcií. Vedení ČEZ zatím nepředstavilo návrh dividendy, ale podle loňského výplatního poměru by letošní divedenda mohla dosahovat 43 Kč, což by znamenalo dividendový výnos na úrovni 5,3 %. Dokonce i Pegas zřejmě vyplatí víc než loňské 1 euro, Fortuna by mohla dávat 0,23 eura, což by představovalo dividendový výnos ve výši 5,7 %. Komerční banka v minulých letech vyplácela solidní dividendu (loni 270 Kč), ale vinou odpisů řeckým dluhopisů loni poklesla ziskovost, takže návrh je zatím 160 Kč (dividendový výnos 4,3 %). Erste Group byla dluhovou krizí postižena daleko víc a dočasně zastavila vyplácení dividendy.“

. ZKUSTE SI MEGATEST FINANČNÍ GRAMOTNOSTI! .

Jak vidno, dividendové výnosy vyjádřené v procentech v řadě případů několikanásobně převyšují úrokové zhodnocení, které akcionářům nabízí tradiční bankovní produkty a obdobné produkty nebankovních finančních institucí. Jenom tím potvrzují pravidlo, že odměna za vyšší riziko musí být řádově vyšší.

 


Akcie - i ty můžete zvažovat jako alternativu ke spořicím produktům...

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

45212856928

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773