Akcie z kupónové privatizace. Co s nimi? Máme podrobný návod!


12. 07. 2021  08:33     Miroslav Zeman     komentáře (0)

České domácnosti disponují stále stamiliony korun ve formě více či méně zapomenutých akcií z kupónové privatizace. Někteří dokonce ještě najdou v šuplíku kupónovou knížku s vypsanými akciemi. Co s tímto nově objeveným majetkem?

Akcie z kupónové privatizace. Co s nimi? Máme podrobný návod!




O žádné miliony se jednat s největší pravděpodobností nebude, ale proč vyhodit oknem několik tisíc či několik desítek tisíc korun? I pozapomenuté akcie z kupónovky jsou majetek, který by se měl řádně využít a zpeněžit. I když nemáte, po těch téměř třiceti letech, o vlastnictví konkrétních akcií ani páru, přesto je můžete stále vlastnit.  Byla by škoda to neřešit, vlastnictví těchto akcií se totiž může promlčet.

První krok: Jak zjistit, že akcie z kupónovky vůbec vlastníme

Lidé si už často nevzpomenou jaké akcie vůbec před třiceti lety získali a kde je jim konec. To je také největší problém, proč s tím něco neudělají. Velká část lidí tak ví či tuší, že nějaké akcie vlastní, ale neví, jaké a neví, kde je hledat a zda vůbec něco hledat.

Existuje ale velmi snadné řešení. Stačí si sjednat přístup k účtu u Centrálního depozitáře cenných papírů (CDCP). Nejsnadnějším způsobem je založit si účet u Fio banky – obchodní účet, který lze zřídit jednoduše online nebo do 15 minut na kterékoliv pobočce banky. Tento účet už obsahuje přístup k účtu u CDCP. Hned tedy budete vědět, zda nějaké akcie z kupónovky máte, nebo nikoliv. Pokud akcie nemáte, můžete účet obratem zrušit. Obětujete tak pouze 40,- Kč za jeho zřízení, kdy vedení účtu je jinak zcela zdarma. Pokud tam naleznete akcie psané na vaši osobu, můžete postupovat dalšími kroky. 

Druhý krok: přehled o akciích a rozhodnutí co s nimi

Akcie si můžete samozřejmě i ponechat, ale většina „nových“ akcionářů bude chtít tento objevený majetek zpeněžit. Každá akcie bude mít jinou hodnotu a je na zvážení každého vlastníka, jak s akciemi naloží. Prodat je je přitom poměrně snadné.

Ihned z elektronického bankovnictví e-broker bude jasné, jaké druhy akcií vlastníte v jakém počtu. Získáte tak přehled o svých akciích a možnostech, co s nimi vlastně online můžete dělat.

Třetí krok: spravovat nebo prodat?

Veřejně obchodovatelné akcie či část z nich můžete prodat velmi jednoduše. Stačí na to pár kliků v systému e-broker ve vašem nově zřízeném účtu. Akcie prodáte buď na Burze cenných papírů, tak i v RM-Systému. Přístup do RM-Systému v rámci 19 emisí veřejně obchodovatelných akcií z kupónové privatizace má jen Fio banka, tudíž s nimi není možné u jiných obchodníků s cennými papíry obchodovat.

Pokud zjistíte, že máte veřejně neobchodovatelné akcie, kterých je také velmi velké množství, nemusíte zoufat. I takové akcie můžete zpeněžit. Stačí podat inzerát na https://www.kurzy.cz/nabidky-akcii/ , a tam se vám mohou ozvat zájemci o koupi takových akcií. Je obvyklé, že zájemci o akcie platí kupní cenu předem nebo službou obchodníka s cennými papíry věc řeší penězmi oproti akciím. Pro prodávající se tak jedná o velmi bezpečnou transakci.

Inzerátem na prodej akcie vlastník defakto získá informaci o tom, zda je jeho akcie prodejná, jaký je o ní zájem a zda je výhodnější akcii prodat nebo se o ní dál starat a spravovat si ji. 

Vyzvednuté listinné akcie. Co s nimi?

Velmi často se zapomíná na listinné akcie, které lidé schovávají po šuplíkách a dosud je nijak neřešili. Jedná se většinou o obrázky s vodotiskem a popisem „akcie na majitele“. Cenu a hodnotu těchto akcií si rovněž vlastník může otestovat na zmíněné inzerci nebo se informovat u příslušných společností, které akcie spravují a vyměnit je za akcie na jméno nebo inkasovat nepromlčené protiplnění.

Po šuplíkách tak mají české domácnosti v podobě akcií z kupónové privatizace stovky milionů korun, které je možné zpeněžit. Nenechte vlastnictví ke svým akciím promlčet a definitivně tak o ně přijít.



Akcie z kupónové privatizace. Co s nimi? Máme podrobný návod!

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12533773360

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více