Aktivita bank byla v prvním čtvrtletí 2014 vysoká


23. 06. 2014  10:35     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Aktivita bank se v prvním čtvrtletí roku 2014 mírně zvýšila. Banky představily několik zajímavých produktů, zlepšila se dostupnost a výhodnost hypoték a došlo i na několik změn poplatků. Co banky přinesly v I. čtvrtletí roku 2014?

Aktivita bank byla v prvním čtvrtletí 2014 vysoká




Pro následují přehled vybíráme nejzajímavěšjší novinky, opatření a kroky bank, které členíme podle konkrétní banky, která s opatřením v daném období přišla. Připomínáme, že aktivita a konkrétní vstřícnost banky je podkladem pro hodnocení poroty i veřejnosti v projektu Vstřícná banka.

Air bank
Air Bank přišla hned na začátku roku s několika tzv. novoročními zlepšováky. Jedná se zejména o zlepšení nastavení účtů internetového nebo mobilního bankovnictví a přidání nových služeb, jako například zvolení účtů, které budou viditelné pro jednotlivé členy rodiny, nebo možnost převedení současných půjček od jiných bank k Air Bank. Tuto možnost nabízí Air Bank i ve svých nepřehlédnutelných televizních reklamách.

CItibank 
Citibank přišla s počátkem roku s několika zajímavými průzkumy, které hodnotíme pozitivně jako službu veřejnosti. Banka se zároveň pochlubila částkou 4,5 miliony korun, které v roce 2013 použila na pomoc obětem povodní, nebo ženám v azylových domech. Jako s poslední novinkou přišla Citibank vydáním nové kreditní karty ve spolupráci s internetovým nákupním domem Mall.cz. Vydávání kreditních karet je u této banky již pověstné.

Česká spořitelna 
Česká spořitelna se hned na počátku roku mohla pochlubit svým podílem na trhu hypotečních úvěrů, který dosáhl v roce 2013 až 28 procent. Nově také banka začala novátorsky prodávat hypotéky pomocí sociální sítě facebook.

Od konce ledna také Spořka snížila úrokové sazby na rekordních 2,69 procenta a zajištění odhadu nemovitosti pro klienty zdarma.
ČS také přišla s jednou velmi zajímavou, pro klienty vstřícnou novinkou. Česká spořitelna jako jediná banka na českém trhu umožňila platbu složenek a faktur pomocí QR kódů v bankomatech, nebo přes službu servis24. Nové nápady se určitě cení.

Pošta také reagovala na velice horké téma sKaret. Tyto karty se po dohodě s ministerstvem spravedlnosti zrušily ke 30. dubnu 2014. Peníze z těchto účtu vydává Spořitelna klientům zdarma.

Pochválit musíme také parametry konsolidace půjček, které vzbudili u klientů poměrně velký zájem. Během několika dnů od spuštění využilo této služby několik tisíc klientů v objemu půjček 250 milionů korun.

ČSOB

ČSOB se rozhodla vyjít vstříc svým klientům formou slevy na úrokové sazbě u hypoték, která dosahuje 0,7 procenta. Banka se také pochlubila úsporou 17 milionů korun, které údajně svým klientům ušetřila díky použití kreditní karty World. Vyčíslovat možné úspory u kreditních karet je však problematické. Nikdo už totiž nevyčíslí částky, které mohly klienti ušetřit pokud by kreditní kartu nepoužili apod.
Jinak tato banka v prvním čtvrtletí s ničím zajímavým nepřišla.

Equa bank

I Equa bank se plně zapojila do hypotečního boje a nabídla novým klientům, že pokud u ní uzavřou smlouvu do konce dubna, získají slevu na úrokové sazbě 0,2 procenta. Úrokové sazby této banky tak začínají už na 2,39 procentech.

Banka se také rozšiřuje co se týká pobočkové sítě. K prvnímu čtvrtletí tohoto roku tak banka rozšířila svou pobočkovou síť o dalších pět poboček. Banka se tak postupně více přibližuje svým klientům, což je nutné ocenit.

Banka v prvním čtvrtletí pokračovala v kampani, kdy u nových klientů, kteří si k ní převedou svou hypotéku uhradí těmto klientům poplatek za vedení úvěrového účtu, které uhradil klient u své původní banky. Banka toto opatření prezentuje jako vrácení poplatků za vedení úvěrového účtu zpět klientovi. Uvidíme, jak tento marketingový tah zabere.

Fio banka

Banka hned na začátku roku umožnila svým klientům aby z pohodlí domova přímo od svého počítače zažádali o kartu ke svým účtům pro další osoby.

Banka také pokračovala v rozšiřování nabídky svých služeb a zavedla pro své klienty nově Americkou hypotéku. Touto hypotékou může klient financovat jakoukoliv investici, která není určena přímo na pořízení či opravu nemovitosti, jako zástavu však klient musí nemovitost poskytnout.
Fio banka také v průběhu února zlevnila své hypoteční sazby, které činí 2,59 procenta. Jedná se o velmi nízkou úrokovou sazbu na tuzemském trhu. Banka také dosáhla ke konci února 350 tisíc klientů. Určitě bylo co oslavovat.

GE Money Bank

Banka hned na začátku roku zavedla díky použití mobilní aplikace bene + nové odměny, které mohou klienti využívat. Stejně tak nabídla banka svým klientům vedení kreditní karty na celý rok bez poplatků. Jedná se v podstatě o snahu banky oživit zájem o tyto služby ze strany klientů.
Banka přišla i s dalším motivačním programem. Pokud klient řádně splácí svou půjčku sníží mu banka úrokovou sazbu a to až na 7,7 procenta.
V březnu banka zavedla nový, moderní účet Genius Free and Flexi. Klienti v rámci tohoto účtu získají platební nálepky na své karty nebo a platební karty v mobilu. V rámci účtu jsou zdarma také všech příchozí i odchozí platby zadané přes internet.

Komerční banka

Začátek roku zahájila Komerční banka pomocí postiženým sportovcům, kterým věnovala částku 215 000 korun. Na konci února nabídla Komerční banka svým klientům bezkontaktní debetní kartu Visa.

Komerční banka instalovala ve spolupráci s MasterCard jako první na českém trhu automaty s možností platby kartou prostřednictvím kontaktní i bezkontaktní technologie. Technologie usnadní placení na parkovištích, v automatech s občerstvením či jiných samoobslužných terminálech.

LBBW 

Banka v podstatě pouze realizovala své jednotlivé marketingové akce a kampaně. Žádný podstatný produktový posun u této banky nenastal a to již druhé čtvrtletí po sobě.

mBank 

Banka na začátku roku změnila svůj image i logo. Stejně tak přišla s poměrně velkou změnou svého internetového bankovnictví čímž oživila pocit změn a novátorství této banky z doby, kdy vstupovala na tuzemský trh.

Banka následně již představovala a upravovala své internetové bankovnictví a nové služby, které díky této změně svým klientům nabízí.
Jedinou změnou v nabídce produktů byla odměna za doporučení konta u mBank známým. Odměna činí 500 korun.

Poštovní spořitelna 

Na počátku roku přišla Poštovní spořitelna se skutečně významným počinem. Služba eScribe, určená pro lidi se sluchovým postižením, je od února nově dostupná na specializovaných přepážkách Poštovní spořitelny v 11 pobočkách České pošty v Jihočeském kraji. Pilotní provoz na poštách bude probíhat čtvrt roku, a pokud bude vyhodnocen jako úspěšný, je v plánu zavedení služby na všechny specializované bankovní přepážky v síti pošt po celé České republice. Tuto snahu, která má pomoci našim spoluobčanům se sluchovým postižením je nutné velmi ocenit.
Jinak se Poštovní spořitelna pochlubila pomocí talentovaným dětem, kterým bude spořitelna pomáhat financovat studium.

Raiffeisen bank 

Raiffeisenbank připravila pro své klienty z řad živnostníků nový účet Podnikatelské eKonto ŽIVNOST. Na českém trhu je unikátní v tom, že k neomezenému podnikatelskému účtu získají navíc zdarma i osobní účet. Podnikatelé tak jednoduše oddělí své osobní i firemní finance bez zbytečných nákladů a navíc získají pohodlný přístup k podnikatelským úvěrům. Nutné dodat, že podobnou nabídku speciálním profesím poskytuje již několik let konkurenční UniCredit Bank.

Banka také prodloužila svou motivační akci a dále nabízí svým klientům, kteří řádně splácí svou půjčku bonus až 50 000 korun.
Nejlepší finanční aplikací se stala mobilní aplikace Raiffeisenbank, která ochraňuje telefony před nebezpečnými aplikacemi a jedná se tak o velmi bezpečný produkt.

UniCredit Bank

K motivačním programům za řádné splácení se připojila i UniCredit Bank, která nabízí vrácení až 18 splátek klientům, kteří řádně hradí. Je jen otázkou jak se tento bonus projevuje ve výši úrokové sazby nebo na výši poplatků.

UniCredit Bank připravila v úvodu roku novinku pro uživatele internetového bankovnictví. Kódy pro vstup i podepisování plateb v Online Banking lze nyní jednoduše generovat ve svém mobilním telefonu pomocí tzv. SMART KLÍČE. Klienti ho mohou využívat jako alternativu ke kódům zasílaným v SMS (SMS token) nebo ke kódům generovaným v kalkulačce (tokenu). Nová technologie zachovává nejvyšší úroveň zabezpečení a zároveň je zcela zdarma.

Sberbank (Volksbank) 

Hlavním produktovým opatřením je zejména snížení úroku u hypotečních úvěrů, který nově začíná na 2,79 procentech.
Sberbank se také pochlubila zlevněním svým úvěrů. Sberbank výrazně snížila úrokové sazby u spotřebitelských úvěrů, tzv. FÉR půjček. Nově příchozí klienti se při bezproblémovém splácení mohou nyní dostat až na mimořádně výhodnou cenu odpovídající sazbě 7,99 % p.a.

Zuno - 50 %

Zuno neodolala a v prvním čtvrtletí roku se pochlubila svým nejlepším umístěním ve srovnání výhodnosti půjček na Českém trhu. Na předních pozicích se umístily i ostatní nové nízkonákladové banky, mBank skončila na čtvrtém místě, Equa Bank na pátém a Air Bank na šesté pozici srovnávače. Naopak na chvostu skončily tradiční banky jako Česká spořitelna na patnáctém, Komerční banka na šestnáctém a ČSOB na sedmnáctém místě s měsíční splátkou 2 329 Kč.

Banka se také pochlubila dosažením mety 200 000 klientů.



Aktivita bank byla v prvním čtvrtletí 2014 vysoká

Diskutovat (0)


Vstřícná banka

Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor