Aktualizováno o stanovisko ČBA:
Testy ČNB potvrdily odolnost bank vůči nepříznivému vývoji


06. 03. 2012  18:52     ČTK     komentáře (0)

Zátěžové testy bankovního sektoru v Česku, jež provedla Česká národní banka na datech ke konci loňského roku, potvrdily dostatečnou odolnost tuzemského bankovního sektoru i v případě velmi nepříznivého vývoje. V následujících třech letech by si banky i v případě hluboké recese v Evropě udržely souhrnně kapitálovou přiměřenost nad požadovanými osmi procenty, některé banky by ale musely doplnit kapitál. ČNB o výsledcích testů dnes informovala na internetu. Na konci roku 2011 kapitálová přiměřenost bankovního sektoru v Česku činila 15,2 procenta.





"Základem stability a odolnosti českých bank je silná kapitálová vybavenost, ziskovost a bilanční likvidita," uvedl člen bankovní rady ČNB Pavel Řežábek.

V rámci negativního scénáře Dluhová krize, který počítá s výrazným prohloubením dluhové krize v eurozóně a poklesem ekonomik, vyplývá, že několik bank by se dostalo do situace nedostatečné kapitálové přiměřenosti.

"Za účelem dorovnání kapitálové přiměřenosti všech bank se sídlem v ČR do regulatorního minima osmi procent by banky ke konci testovaného období musely navýšit regulatorní kapitál o přibližně 19 miliard korun (0,5 procenta HDP)," uvedla ČNB. Z hlediska velikosti bankovního sektoru ovšem podle centrální banky nejde o natolik významnou hodnotu, která by mohla ohrozit stabilitu sektoru.

.

Nad rámec zátěžového scénáře Dluhová krize ČNB dodatečně vypracovala scénář, který počítá se znehodnocením třetiny všech expozic největších domácích bank vůči svým mateřským skupinám. V takovém případě by kapitálová přiměřenost bankovního sektoru klesla k osmiprocentní hranici a výše potřebných kapitálových injekcí by pro tuto extrémní variantu zátěžového scénáře činila podle ČNB 33 miliardy korun. ČNB ovšem takový vývoj považuje za extrémní a vysoce nepravděpodobný.

"Uvedené výsledky testů by se podstatně zhoršily v případě, že by banky daným šokům čelily se sníženou výchozí kapitálovou přiměřeností například z důvodu vyšších než plánovaných výplat dividend v průběhu roku 2012," varovala ČNB.

V testech ČNB rovněž prodloužila časový horizont, do kterého promítá své testy. "Za účelem přesnějšího zachycení účinků šoků byl dosavadní dvouletý horizont zátěžových testů prodloužen a odolnost bank vůči silně nepříznivému vývoji je nyní nově testována pro období tří let," uvedl člen bankovní rady ČNB Pavel Řežábek.

.

Základní scénář zátěžových testů vychází z aktuální makroekonomické predikce ČNB. Ta pro letošek počítá se stagnací ekonomiky a v roce 2013 s růstem ekonomiky o 1,9 procenta. V tomto scénáři počítá ČNB od poloviny letošního roku s růstem podílu úvěrů v selhání u nefinančních podniků k téměř devíti procentům. V případě domácností se podíl problematických úvěrů v dvouletém horizontu měl zvýšit podle centrální banky k šesti procentům. V posledním roce tříletého horizontu však podíl úvěrů v obou sektorech již postupně klesá.

Zatímco Základní scénář předpokládá mírný pokles tvorby provozního zisku meziročně vždy zhruba o šest procent, v zátěžovém scénáři počítají testy s razantním snížením provozních zisků, které by poklesly oproti hodnotám roku 2011 o 30 až 40 procent.

.

Stanovisko České bankovní asociace (ČBA) k dnes zveřejněným zátěžovým testům bankovního sektoru v Česku:

 

Pavel Štěpánek, výkonný ředitel ČBA, uvedl:

 

„Dnes zveřejněné výsledky zátěžových testů opětovně potvrdily pevné zdraví českého bankovního sektoru a jeho velkou odolnost i za simulace krajně nepravděpodobných scénářů budoucího vývoje, hraničících s finančním armagedonem v Evropě. České banky by ustály i takový hospodářský šok, který by vedl k výrazně většímu propadu ekonomiky než v roce 2009. Přitom v posledním období se nálady ohledně dalšího ekonomického vývoje i výhledu situace klientů bank naopak spíše zlepšují.“   „Novinkou tohoto kola zátěžových testů, oproti kolům předchozím, je simulace extrémní situace odpisu třetiny expozic českých bank vůči mateřským společnostem. Jakkoliv kvitujeme s uspokojením, že i takový scénář by české banky ustály, považujeme jej za natolik nepravděpodobný, že není účelné se jím vůbec dále zabývat.“   


Aktualizováno o stanovisko ČBA: Testy ČNB potvrdily odolnost bank vůči nepříznivému vývoji

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16412502864

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více