Albánská vrba – založení a zrušení účtu během několika minut


07. 05. 2011  13:09     ar     komentáře (0)

Situaci v tuzemském bankovním sektoru jste díky našim stránkám mohli porovnat se zážitky klientů s bankovními domy v Irsku, Anglii nebo Itálii. Dnes se podíváme do poněkud netradiční destinace – Albánie. I v jedné z nejchudších zemí v Evropě by se tuzemské banky měly co učit.





Dobrý den,

rád bych se s vámi podělil o své zážitky z Albánie, kde jsem měl štěstí během jednoho týdne otevřít a uzavřít účet u „místní“ banky – Raiffeisenbank. Musím přiznat, že jsem měl ta nejhorší možná očekávání, ta však byla záhy rozptýlena vřelým jednáním místních zaměstnanců banky i pro-klientskou vstřícností bankovnictví.

Největším překvapením byla rychlost, s jakou mi byl účet otevřen. Veškerá aktivita zabrala cca 3 minuty, do čehož počítám i kopírování pasu a předepisování mého jména, jména otce a matky – s českou diakritikou mají Albánci pochopitelné potíže.

PŮJČTE SI KNIHU O BANKOVNICTVÍ V NÁRODNÍ KNIHOVNĚ ČR

Základní verze účtu, obsahující zřízení a vedení účtu, platební kartu a bezplatné výběry na přepážce všech poboček RB v Albánii, je zdarma. Bankovní poradkyně na můj projev překvapení reagovala slovy, že „to je přeci samozřejmostí“. Jak je to s internetbankingem nevím, tuto službu jsem nevyužil, ale po nulových poplatcích za běžné služby, s nimiž jsem přišel do styku, nepředpokládám, že by se za něj platilo. Velké množství (starších) klientů na přepážkách bank je dáno spíše problematickým přístupem na internet, jež zde není takovou samozřejmostí jako u nás, nežli cenově výhodnými službami na přepážkách bank.

Příjemné bylo i zrušení účtu v bance. To totiž následovalo automaticky poté, co jsem z účtu vybral připsaný honorář od místní univerzity. Bankovní úřednice mi prozradila, že bez výslovného přání klienta takto postupují vždy, protože založení nového účtu je pro ně administrativně méně náročné než spravování účtu s nulovým zůstatkem, navíc když jsou všechny spojené služby zdarma a banka nemá zájem údaje o klientech využívat pro postraní účely, například k marketingovým nabídkám. A přeměna místní měny na EUR na přepážce banky? Samozřejmě zdarma.

Abych jen nechválil – připsání peněz na můj účet trvalo od odeslání peněz dost dlouho, cca 3 dny, a poplatek za převedení peněz z účtu v místní meně do české banky by byl – především kvůli nutné konverzi na třetí měnu v mezikroku procesu převodu – dosti vysoký, avšak sympatická bankovní poradkyně mě na toto předem upozornila a navrhla mi optimální variantu, za níž jsem nezaplatil ani LEK (1 Kč = cca 5,8 LEK).

Nikdy bych nevěřil, že to řeknu, ale: KÉŽ BYCH SE V TUZEMSKÉ BANCE DOČKAL ZACHÁZENÍ JAKO V TÉ ALBÁNSKÉ!

 

Čtěte také:



Albánská vrba – založení a zrušení účtu během několika minut

Diskutovat (0)