TÝDENNÍ SPECIÁL - JAK NA ÚVĚRY:
Aleně rychlá, bezstarostná půjčka málem zlomila vaz


05. 07. 2023  00:04     Miroslav Zeman     komentáře (1)

KAZUISTIKA - PŘÍBĚHY OBYČEJNÝCH A REÁLNÝCH LIDÍ: Alena už si dá na půjčky od pochybných společností velký pozor. Jedna taková jí málem zlomila vaz a vrhla jí do sítě exekutorů. ČTĚTE DÁLE!

TÝDENNÍ SPECIÁL - JAK NA ÚVĚRY: Aleně rychlá, bezstarostná půjčka málem zlomila vaz




Paní Alena se dostala do problémů se splácením své půjčky, protože přišla o zaměstnání. Věc se rozhodla řešit další půjčkou a to od splátkové společnosti, kterou jí doporučil její známý. Jednalo se o malou splátkovou společnost, která nabízela své služby vedle realitního zprostředkování.

Alena hned na první schůzce dostala půjčku přislíbenou. Na místě však musela zaplatit zprostředkovateli na „náklady schválení úvěru“ 3 tisíce korun v hotovosti. Následně připravil zástupce této společnosti smlouvu o úvěru. Alenu hned překvapilo, že je ve smlouvě uvedena jiná, vyšší částka, než o kterou původně žádala. Smlouva totiž obsahovala celkovou dlužnou částku 150 tisíc korun, ačkoliv Alena žádala jen o 100 tisíc korun (dnes běžná finta, jak dosáhnout nízké míry RPSN – úvěr vypadá, že je levný, ale klient dostane fyzicky méně peněz, než podepisuje ve smlouvě). Bylo jí vysvětleno, že se jedná o částku, která zahrnuje i úroky a poplatky a vše je správně.

Alena už věc dále neřešila, protože peníze potřebovala rychle. Smlouvu podepsala a převzala si částku úvěru. Další měsíc ji překvapila výzva poskytovatele, že žádá o splácení částek vyšších tak, aby splácení odpovídalo právě vyšší částce uvedené ve smlouvě. Tato částka navíc byla úročena 18 % ročně.

V tu chvíli si Alena uvědomila, že si pořídila výrazně nevýhodnější půjčku, než kterou splácela původně své bance. Navíc se zavázala splatit částku úvěru, kterou ani neobdržela. Chtěla tedy odstoupit od smlouvy, což poskytovatel odmítl, protože již vypršela 14-ti denní lhůta. Navíc si Alena uvědomila, že by vlastně neměla k dispozici celou částku na okamžité splacení úvěru, a tak jí nezbylo než úvěr splácet za daných dryáčnických podmínek.

Naštěstí si brzy našla práci. Nicméně už ví, že by si rychlou, snadnou a „bezproblémovou“ půjčku od neznámého poskytovatele nikdy nevzala. Věc přitom mohla řešit refinancováním úvěru u jiné banky. Nebo pokud by problém nahlásila včas, mohla si u své banky sjednat odložení splátek z důvodu ztráty zaměstnání, nebo jejich snížení prodloužením doby splatnosti, což není pro většinu bank problém. Seriózní instituce chtějí mít splácející klienty a vědí, že občas může nastat nepředvídatelná situace.

NÁŠ SERIÁL O ÚVĚRECH, ÚVĚROVÝCH PRODUKTECH A FINANČNÍ GRAMOTNOSTI NALEZNETE ZDE!



TÝDENNÍ SPECIÁL - JAK NA ÚVĚRY: Aleně rychlá, bezstarostná půjčka málem zlomila vaz

LOAN OFFER
Pozornost!!! Potřebuješ půjčku? Jsme PRIX LLC, Nabízíme Swift MT760 BG/SBLC, FC MTN, BCL, DTC, KT...
Diskutovat (1)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více