Americké banky inkasovaly rekordní sumy na poplatcích (E15)


11. 08. 2009  06:49     Pavel Daniel     komentáře (0)

Americké banky v tomto roce vybraly 35,8 miliard dolarů, což je zhruba 648 miliard korun, na poplatcích. Jde o rekordní částku, která je více než dvojnásobkem sumy, kterou za stejné služby americké peněžní domy inkasovaly v roce 2000.





Z dat výzkumné agentury Moebs Services, která analyzuje příjmy bankovních domů vyplývá, že rekordní částku vybraly americké banky za poplatky u zákazníků, kteří přečerpali povolený kontokorent. Tedy částku, o kterou může člověk překročit kladný zůstatek na svém účtu. Kontokorent je v podstatě typ půjčky od banky. Podle agentury banky inkasovaly poplatky především u lidí, kteří mají zvláště napnuté hospodaření na účtech. „I když je poplatková struktura v USA poněkud odlišnější, než v tuzemsku, ukazuje zpráva na to, že se lidé chovají stejně jako státy, dluhy se snaží řešit dalším půjčováním,“ říká provozovatel serveru Bankovní poplatky Patrik Nacher. Podle něj jde na druhé straně o důkaz toho, že banky jsou flexibilně schopné přizpůsobovat svoji poplatkovou politiku aktuální situaci, ale dobrá zpráva to podle něj není. List The Financial Times ve své analýze k oznámeným číslům uvádí, že takový nález pravděpodobně zvýší veřejné nepřátelství vůči finančnímu sektoru. Ten totiž byl pod politickým tlakem, aby se snížilo zatížení pro spotřebitele tím, že se zvýší dostupnost úvěrů a půjček. Jenže zvýšení poplatků, coby příjem bank, ukazuje, že tato politika je na špatné cestě.   Podle Mike Moese tvořily kontokorentní poplatky více než tři čtvrtiny ze sumy, kterou banky účtovaly klientům za správu jejich vkladů. Problémem podle něj také je, že nejvíce poplatků platí právě lidé, kteří kontokorenty nejvíce využívají. Banky naproti tomu argumentují kompenzací za riziko, které jim vzniká, když zaplatí za zákazníky, kteří nemají dostatek peněz na svých účtech. „Není to pozitivní zpráva, ale také ne překvapivě negativní,“ říká analytik Capital Partners Josef Stoulil. Podle něj si za touto zprávou nelze představit nic jiného než jakési pokračování story o nesplácení. „Nejdříve hypotéky a nyní závazky klientů, vyplývajících z režimu kontokorentních účtů u bank a banky poté aplikují sankční poplatky za nevyrovnané překročení kontokorentů, takže jak se říká „dochází k vytloukání klínu klínem“ v oblasti splácení dluhů,“ dodává Stoulil. Samozřejmě, že za tím stojí snížená spotřebitelská poptávka, rostoucí nezaměstnanost, odkládání spotřeby a nutnost realizace dluhů resp. využívaní produktů bank s možností přechodu do minusu, resp. opožděné vyrovnání kontokorentu. Analytici si myslí, že zjištění, prezentované Moebs Services není v současné době v rámci USA nic překvapujícího. Lze za tím vidět zpřísnění přístupu k úvěrům a celkově opatrnější bankovní politiku, která nutí obyvatele využívat i různé formy bankovních produktů.


Americké banky inkasovaly rekordní sumy na poplatcích (E15)

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12603849616

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více