Analytici čekají nejnižší sazby ČNB v historii (HN)


12. 01. 2009  11:36     Pavel Heřmanský     komentáře (0)

Na půjčkách se však pokles příliš neprojeví. Inflace v prosinci zpomalila na 3,6%. V průměru loni rostly ceny o 6,3%.





Růst spotřebitelských cen se v prosinci opět zmírnil - meziroční inflace se dostala na nejnižší hodnotu za loňský rok, 3,6 procenta. Centrální bance tak nic nebrání, aby pokračovala ve snižování sazeb. S jejich klesajícím vývojem počítá ostatně také aktuální prognóza ČNB. Stejný směr naznačili i někteří členové bankovní rady. Na prosincovém zasedání, kdy rada srazila sazby o půl procentního bodu, hlasovali viceguvernéři Miroslav Singer pro snížení sazeb o celý procentní bod a Mojmír Hampl o tři čtvrtě procentního bodu. Inflace uspokojivě směřující k tříprocentnímu inflačnímu cíli ČNB pro letošní rok tak dalšímu poklesu sazeb jen nahrává. "Není proto divu, že očekáváme ještě další výrazné snížení sazeb ČNB," říká analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Stejně jako další analytici očekává, že by se hlavní sazba ČNB mohla koncem pololetí dostat ze současných 2,25 procenta až na historické minimum 1,5 procenta. "Snížení úroků ČNB se do mezibankovních či klientských sazeb projeví jen velmi mírně," upozorňuje Vojtěch Benda z ING na stále ne úplně fungující mezibankovní trh.

Lepší, než ČNB čekala

Celková meziroční inflace v prosinci byla podle ředitele sekce měnové a statistiky ČNB Tomáše Holuba ve srovnání se současnou prognózou centrální banky, zpracovanou v průběhu loňského října, o 1,5 procentního bodu nižší. Část této odchylky způsobilo neočekávaně rychlé zpomalování inflace již v říjnu a listopadu, zejména kvůli propadu světových cen ropy a potravin. Podle Holuba došlo k rychlému ukončení epizody vysoké inflace, kterou se vyznačovaly první tři kvartály minulého roku.

Levný benzin a potraviny

Hlavním tahounem poklesu inflace byly v prosinci ceny pohonných hmot. Benzin Natural 95 zlevnil na úroveň z března 2002 a nafta na hladinu z března 2005. Po 30 měsících nepřetržitého růstu došlo v prosinci i k nepatrnému poklesu cen potravin. "Důvodem byl jejich výrazný cenový vzestup na konci roku 2007," uvedl v komentáři k inflaci Český statistický úřad, který ji sleduje. Poklesly také ceny spotřební elektroniky a mobilních telefonů či osobních aut. Nejvíce naopak rostly náklady na bydlení. Zemní plyn zdražil meziročně o třetinu, elektřina téměř o desetinu a například regulované nájemné o více než pětinu. Kromě globálních faktorů, jako je prudký pokles cen komodit, se podle Vojtěcha Bendy do inflace promítá také zpožděný efekt předchozího posílení koruny a zpomalení růstu spotřebitelské poptávky. "S lednovými čísly definitivně zmizí kladný jednorázový příspěvek k růstu spotřebitelských cen z počátku minulého roku, spojený se zvýšením nepřímých daní," dodal Benda. Průměrná míra inflace v roce 2008 byla 6,3 procenta a podle Horské by měly letos spotřebitelské ceny růst v průměru 1,5procentním tempem, tedy nejpomaleji za posledních šest let. "Nebýt letošního růstu nájemného, cen elektřiny a tepla, ceny by téměř nerostly a výjimkou by nebyly ani poklesy," dodala Horská. Přes výrazné zpomalení růstu cen zůstává česká inflace nad průměrem eurozóny. Měřeno předběžnou hodnotou harmonizovaného cenového indexu HICP, rostly v Česku ceny meziročně o 3,3 procenta, zatímco průměr za eurozónu činí 1,6 procenta.


Analytici čekají nejnižší sazby ČNB v historii (HN)

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16486381056

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více