Analýza:
Evropu temný scénář hluboké recese nečeká


15. 08. 2012  11:58     Pavla Hávová     komentáře (0)

I když bylo ke konci července na akciových trzích pořádně rušno a slábnoucí ukazatele důvěry naznačovaly zpomalení globálního hospodářského růstu, existuje celá řada indikátorů, podle kterých by se měl propad do hluboké recese Evropě vyhnout. Naději na lepší budoucnost dává vedle dobrého hospodaření světových firem i politika Evropské centrální banky. Nízká úroková sazba z vkladů by měla přimět banky k většímu poskytování úvěrů.





Levnější ropa je „palivem“ hospodářského růstu. Její prudký pokles ve druhém kvartálu letošního roku znamenal naději, že se kupní síla přesouvá ze zemí produkujících ropu k západním spotřebitelům,“ říká Aleš Prandstetter, hlavní stratég ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost a dodává: „Bohužel, nedostatky v nabídce suroviny a obnovení obav ohledně Íránu a dalších kol kvantitativního uvolňování značnou část tohoto poklesu vrátily zpět.“ Evropský hospodářský růst je i nadále slabý a banky jsou doslova závislé na nízkých úrokových sazbách. „Současná politika centrálních bank by stěží mohla být jasnější. Spočívá v udržování úrokové sazby na nízké úrovni po dlouhou dobu a pokračování ve sledování a podpoře fungování peněžního a dluho­pisového trhu,“ vysvětluje Aleš Prandstetter.

 .

Příkladem jde Evropská centrální banka (ECB), která umožňuje půjčení nejlevnějších peněz v historii. Navíc prostřednictvím nulové sazby na vklady chce ECB nasměrovat banky k tomu, aby peníze aktivně využily na projekty, které budou podporovat růst. „Jedním příkladem využití by tak byly úvěry podni­kům a domácnostem. Další snížení klíčové úrokové sazby na 0,5 % není nepravděpodob­né. Nelze vyloučit ani zápornou sazbu na vklady,“ doplňuje Aleš Prandstetter. Akciové trhy na krizi eura a hrozby v globální ekonomice nezapomněly, ale i přesto existuje mnoho důvodů, proč pokračovat v investování do akcií. Nízké ocenění je tak pouze jedním z nich. Evropské akcie se obchodují se slevou přes 30 % oproti průměru za posledních 25 let a výnos z dividend u evropských akcií je 4,4 %. Společnosti v současnosti využívají nadbytek hotovosti ke zpětnému odkupu vlastních akcií. „Tato skutečnost způsobí, že budoucí výnosy se budu rozdělovat na menší počet akcií, což znamená, že výnos z jedné akcie v budoucnu ještě poroste,“ dodává Aleš Prandstetter.

 .

Akcie se tak postupem času stávají velmi výhodnou investicí, neboť v porovnání s ostatními aktivy mají mnohem vyšší návratnost. To automaticky naviguje investory k jejich nákupu. Výnos z dividend je sám o sobě podstatně vyšší než výnosy dosažitelné na státních dluhopisech. „Ceny akcií v poslední době navíc vzrostly, protože se zvýšily zisky firem, přičemž výhledy hospodaření na letošek nejsou nijak pesimistické. Nic víc za tím není. Pokud se podaří tento trend udržet, zřejmě nás čeká víc než solidní rok,“ uzavírá Aleš Prandstetter. 



Analýza: Evropu temný scénář hluboké recese nečeká

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15602843760

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více