Analýza:
Lidé se umělé inteligence bojí, média ji vnímají jako příležitost


11. 04. 2019  00:09          komentáře (0)

Výsledek rozsáhlé analýzy vnímání umělé inteligence překvapil i samotné výzkumníky. Přestože média prezentují toto téma jako příležitost, v sociálních médiích stále převládají obavy a konspirační teorie.

Analýza: Lidé se umělé inteligence bojí, média ji vnímají jako příležitost




Společnost Newton Media analyzovala více než sto tisíc příspěvků, které se v našich médiích a v sociálních médiích v posledním roce věnovaly tématu umělé inteligence. Negativních zpráv o umělé inteligenci bylo v tradičních médiích jen jedno procento. Naopak lidé v sociálních médiích se téměř v jedné třetině umělé inteligence obávali nebo ji kritizovali.

 

Lidé vyjadřují strach ze zneužívání technologií a umělou inteligenci považují za potenciální hrozbu. „Nesporný je vliv popkultury – lidé se obávají zotročení lidstva stroji, někteří dokonce hovoří o možném spiknutí AI s mimozemšťany a následném zničení naší civilizace,“ upřesňuje jeden z autorů analýzy Tomáš Kůst.

 

Pro média je téma inovací a umělé inteligence velice atraktivní. Na titulní straně některého z českých deníků se o něm psalo každý třetí den. V oborech, jakými jsou zdravotnictví, doprava nebo průmysl, jsou inovace a umělá inteligence vnímány jako příležitost. Naopak v případě armády, vlád a státní správy se lidé obávají zneužívání technologií a inovace i umělou inteligenci považují za potenciální hrozbu.

 

Podívejte se na výsledky analýzy, jejíž některé závěry vznikly také s využitím umělé inteligence, v infografice.

 

Inovace a umělá inteligence v médiích bude rovněž tématem mezinárodní konference

 

Analýza vznikla pro pražský mezinárodní kongres odborníků na mediální a marketingovou komunikaci AMEC Global Summit, který se uskuteční od 21. do 23. května v Praze. Konference se bude mimo jiné věnovat i oblasti inovací a umělé inteligence.

 

„V mnoha oborech je dnes umělá inteligence naprosto běžná. Naproti tomu v mediálním průmyslu je stále spíš popelkou. O tom chceme na pražském kongresu hodně mluvit,“ říká Petr Herian, globální CEO Newton Media.



Analýza: Lidé se umělé inteligence bojí, média ji vnímají jako příležitost

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15533799152

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více