Angry PIGS v létě IV.:
Nová řecká daň za útěk do bezpečí


29. 07. 2011  17:26     Jan Čermák (ČSOB)     komentáře (0)

Řecké ministerstvo financí si pohrává s radikální myšlenkou. Údajně zvažuje uvalit daň na depozita, která utíkají z řeckých bank do zahraničí. Nejen firmy, ale i řecké domácnosti totiž vyvádějí své úspory raději za hranice a tak fakticky dále ubližují vlastní ekonomice. Je ovšem velkou otázkou, zda nápad potrestat Řeky vypsáním daně na uspořené peníze zvýší důvěru veřejnosti domácí ekonomiku a především v řecký bankovní systém.





Zase to Řecko

Podle řeckého novinového serveru ekathimerini.com hodlá řecké ministerstvo financí na úspory odtékající z řeckých účtů uvalit daň ve výši 10-15 %. A aby toho nebylo na řeckého střádala málo, daň by dokonce měla platit retroaktivně na transfery peněz do zahraničí proběhlé od roku 2009. Tento rok by přitom rozhodně nebyl zvolen náhodně. V roce 2009 totiž dosáhly vklady v řeckých bankách vrcholu.

.

Strach z bankrotu řeckého státu opepřeného návratem drachny však nutí Řeky přemýšlet o tom, zda jsou řecké banky tím nejbezpečnějším místem pro jejich úspory. A tak nepřekvapí, že na konci května byl objem depozit přibližně už o pětinu nižší než maximum z roku 2009. Hovoříme zde o desítkách miliard euro, které pravděpodobně odplynuly do bezpečněji vnímaných zemí eurozóny či do Švýcarska, popřípadě mohly skončit v matracích doma, nebo si za ně Řekové koupili zlato.

.

Z výše uvedeného plyne, že pokud by řecké ministerstvo financí dotáhlo svůj neobvyklý daňový nápad do konce, jednorázově se mu může podařit vybrat možná několik miliard eur dodatečných příjmů. Vezmeme-li v úvahu velikost řeckého veřejného dluhu (cca 360 mld. EUR) a rozpočtového deficitu (přes 22 mld.), pak je otázkou, jestli kvůli pár miliardám navíc má řecký stát riskovat další propad důvěry veřejnosti v domácí ekonomiku a především v bankovní sektor. Za takových okolností si totiž lze jen stěží představit, že úspory řeckých domácností a firem začnou opět proudit na účty řeckých bank.

 



Angry PIGS v létě IV.: Nová řecká daň za útěk do bezpečí

Diskutovat (0)