Anketa mezi bankami – jak dál s dotazem úřední osoby na banku ohledně financí klienta?


12. 12. 2013  14:37     BP.com     komentáře (2)

Dotaz úřední osoby v bance plní vášně. Nedávno jsme informovali o tom, že Fio banka strhla s účtu klientovi 250 Kč, přičemž se ukázalo, že se jedná o poplatek za „Poskytnutí bankovní informace osobě oprávněné dle zákona“. Faktem je, že banka musí dle zákona poskytnout součinnost určitým subjektům, třeba soudu pro účely občanského soudního řízení a soudního exekutora pověřeného provedením exekuce. Postupy při tomto procesu se však v různých bankách liší. Proto jsme se bank zeptali, zda vidí možnosti pro sjednocení této problematiky, k čemuž by šlo využít platformu České bankovní asociace (jako třeba v případu úspěšného Kodexu mobility bankovních klientů).

Anketa mezi bankami – jak dál s dotazem úřední osoby na banku ohledně financí klienta?




Bankám jsme položili dvě otázky:

1. Myslíte si, že by v tomto případě (poskytnutí informací dle zákona) mohlo dojít ke sjednocení metodiky procesu (případně samotného poplatku) mezi jednotlivými bankami tak, aby to všude bylo jednotné?

2. Myslíte si, že pro debatu o tomto potenciálním sjednocení existuje prostor na odborné platformě České bankovní asociace, třeba jako tomu bylo v případě Kodexu mobility?

Některé banky odpověděly na oba dotazy, některé poslaly souhrnnou odpověď. Ostatně, podívejte se sami – vše je uvedeno níže:

AIR BANK (Vladimír Komjati, tiskový mluvčí):

V Air Bank jsme se rozhodli klientům žádný poplatek za dotaz úřední osoby neúčtovat a ani o tom do budoucna neuvažujeme, proto prostor k diskusi na téma sjednocení poplatku vůči klientům nevidíme. Pokud by k diskusi na téma poplatků došlo, dávalo by nám větší smysl zpoplatnit dotazy přímo úředním osobám, které se na klienty ptají, než samotným klientům.

Naopak ve sjednocení metodiky, která by umožnila celý proces zautomatizovat a tím i zjednodušit a zlevnit, vidíme obrovský přínos. Na sjednocení metodiky již v současné době na úrovni ČBA dokonce pracujeme.

ČESKÁ SPOŘITELNA (Klára Pačesová, Tiskové centrum ČS)

Pokud je účet klienta zatížen exekucí, banka si ze zákona nesmí účtovat žádné poplatky za účet v exekuci, může si pouze nárokovat úhradu věcných nákladů, které jí vznikly při dotazech třetí osoby (soudů, exekutora atd.). My tyto poplatky úředním osobám ani klientům neúčtujeme.

ČSOB (Pavla Hávová, tisková mluvčí):

Jelikož jsou dotazy mířeny na celý bankovní sektor, doporučuji V8m tentokrát obrátit se přímo na pana Matouška z ČBA.

EQUA BANK (Markéta Dvořáčková, tisková mluvčí):

1. Platná právní úprava umožňuje účtovat za vyhotovení odpovědi v procesu součinnosti účelně vynaložené náklady. S ohledem na různou „náročnost“ zpracování odpovědi (klient s jedním a více produkty), dále odlišné systémové a technické vybavení i metodiku pro zajištění dopovědi na dotaz součinností se tyto náklady v jednotlivých bankách mohou lišit.

2. Ne, banky v rámci spolupráce skrz ČBA s ohledem na pravidla hospodářské soutěže nejsou oprávněny diskutovat cenová ujednání.

FIO BANKA (Ján Franek, tiskový mluvčí):

Na půdě České bankovní asociace (ČBA) již vznikl standard pro automatizovanou komunikaci mezi bankami, exekutory a finančními úřady - zde asociace správně posloužila svému účelu. ČBA však není a nemůže být platformou pro diskuse o poplatkové politice - sdružuje subjekty, které si navzájem konkurují a jejichž spolupráce má tudíž své hranice. Diskuse o poplatkové politice v rámci asociace by naopak mohla být považována za nepřípustnou kartelovou dohodu.

GE MONEY BANK (Pavel Zúbek, tiskový mluvčí):

GEMB za náhled na účet klienta exekutorem žádný poplatek neúčtuje.

Ad 1 - Asi bychom si dokázali představit sjednocení metodiky, co se týká poplatku, nejsem si jistý, že by se stanovení paušální částky setkalo s kladným nebo alespoň neutrálním ohlasem. Z hlediska sektoru není standardní, aby se poplatky za některé služby či úkony záměrně cenově shodovaly, a proto ani v tomto případě to nepovažujeme za nutné, a to zejména ve chvíli, kdy za tuto službu si poplatek neúčtujeme.

Ad 2 - Pokud by se takové téma v rámci sektoru mělo diskutovat, půda ČBA je určitě vhodnou alternativou.

KOMERČNÍ BANKA (Monika Klucová, tisková mluvčí):

Za vedení účtu v exekuci KB neúčtuje klientům žádný specifický poplatek.

LBBW (Pavel Svoboda, ředitel oddělení informační management a operační procesy)

1. Sjednocení metodiky probíhá na platformě ČBA. Doposud hlavním výsledkem těchto snah bylo sjednocení požadavků ve formátu XML, které lze automatizovaně zpracovávat. V listopadu tak bylo naší bankou takto automatizovaně odpovězeno na 80 % dotazů/požadavků na součinnost. Jako další významný krok očekáváme obdobné sjednocení formátů pro automatizaci komunikace s exekutory. Za zásadní pokládám dořešení otázky, zda banky jsou oprávněny si za takové úkony účtovat poplatky. Názory právních expertů se zatím v této oblasti liší. Sjednocení samotného poplatku za konkrétní bankovní služby není nutné.

2. Viz výše, sjednocení komunikace již na platformě ČBA probíhá.

RAIFFEISENBANK (Tomáš Kofroň, tiskový mluvčí)

Na českém trhu panuje vysoce konkurenční prostředí a proto by se banky určitě neměly bavit na půdě bankovní asociace o nastavení poplatků v tomto případě, stejně jako u jiných poplatků. Zvlášť v okamžiku, kdy tento poplatek účtuje jen minimum bank.

UNICREDIT BANK (Petr Plocek, tiskový mluvčí):

Vzhledem k tomu, že se jedná o cenu služeb, považujeme jakékoliv sjednocování poplatkové politiky mezi bankami za porušení předpisů na ochranu hospodářské soutěže.

.

O TÉMATU SI PŘEČTĚTE TAKÉ ZDE!

.



Anketa mezi bankami – jak dál s dotazem úřední osoby na banku ohledně financí klienta?

Cesta dividend ze zahraničí na účet v České spořitelně
Na výpisech z investičního účtu v cizí měně nenajdu informace,které mi umožní efektivní rozhodování....
šok
Po Novém roce jsem po návštěvě svého bankovního čtu byla překvapená, ovšem má první reakce byla, že ...
Diskutovat (2)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16507033792

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více