Anketa o nejabsurdnější bankovní poplatek - seznamte se s nominovanými poplatky - 2. díl


04. 01. 2016  10:31     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Anketa o Nejabsurdnější bankovní poplatek je v plném proudu. Po nominacích nejabsurdnějších bankovních poplatků se konečně rozběhlo hlasování veřejnosti v prvním kole. Čtenáři zpravodajského serveru NOVINKY.CZ a Bankovnipoplatky.com mohou vybírat z 15 nominovaných poplatků. V našem třídílném seriálu vám jednotlivé poplatky představíme a uvedeme příklady bank, které tyto navržené absurdní poplatky uplatňují.

Anketa o nejabsurdnější bankovní poplatek - seznamte se s nominovanými poplatky - 2. díl




HLASOVAT PRO NEJABSURDNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK MŮŽETE ZDE!

 

Poplatek za vedení kontokorentu v době nečerpání služby

S tímto poplatkem jsme se setkávali v různých podobách. Například u Komerční banky se jednalo poplatek za rezervaci zdrojů 0,9 procenta z nevyčerpané částky úvěru. Dnes už banka rezervaci zdrojů nezpoplatňuje. Poplatek vás tak paradoxně postihoval za to, že službu neužíváte, nebo ji nevyužíváte celou. Poplatek tedy v zásadě nutí klienty, aby se zadlužovali i v momentě, kdy to aktuálně nepotřebují.

Nyní již banky tento poplatek neuplatňují v takové míře. Můžeme se však velmi často setkat s poplatkem souvisejícím a to s poplatkem za rezervaci nedočerpané částky hypotečního či jiného úvěru. Rezervace finančních prostředků u hypotečních úvěrů na koupi s dobou čerpání přesahující 6 měsíců, na refinancování s dobou čerpání přesahující 12 měsíců, u hypotečních úvěrů na výstavbu, rekonstrukci a dostavbu s dobou čerpání přesahující 24 měsíců zaplatíte u České spořitelny 0,5 procenta nedočerpané částky.

Poplatek za vedení účtu zemřelého klienta

Už název poplatku vypovídá o absurditě poplatku. Jak může zemřelý klient mít svůj účet? A proč ho navíc ještě zpoplatňovat? Ano, i vedení bankovního účtu po zemřelém něco stojí. Až do zrušení účtu v rámci dědického řízení uplatňují některé banky klasicky poplatek za vedení účtu a strhávají si ho z prostředků na účtu, nebo ho uplatňují po dědicích zemřelého. Dluh na poplatcích se tak může vyšplhat za několik měsíců běhu dědického řízení, v němž je účet ještě stále veden, i do několika stovek korun.

Poplatek za změnu osobních údajů (např. trvalé bydliště, příjmení apod.) u běžného účtu

Opět příklad absurdního poplatku. Klient má zkrátka povinnost nahlásit bance změny osobních údajů, ať už se mu to líbí či nikoliv, například se ožení, přestěhuje se, dojde ke změně příjmení apod. Banky však tuto administrativní změnu údaje zpoplatňují. To vše přesto, že mají s touto změnou minimální náklady. Klient navíc nemá na výběr, zda službu využije či nikoliv. On ji prostě využít musí, nemá-li porušit smlouvu s bankou. Ještě v roce 2014 byl tento poplatek uplatňován například u Poštovní spořitelny. Nyní už tento poplatek zrušila i výše uvedená banka, poté co se poplatek dostal mezi tři finalisty loňské ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek. V sazebníku Poštovní spořitelny však figuruje stále poplatek 20 korun za neúčetní změny, změna údajů (změna nebo oprava jména nebo příjmení, změna adresy, doplnění nebo vyškrtnutí vkladatele) u vkladních knížek.

Poplatek za uzavření smlouvy (hypotéka, úvěry)

Poplatek, který je výrazně více rozšířený, než v případě předchozích poplatků. Poplatek za uzavření smlouvy, především u hypotečních úvěrů, uplatňuje velká část bank. V rámci kampaní pak tyto banky velkoryse poplatek za uzavření smlouvy odpouštějí, aby ho zase zavedly do doby nástupu další kampaně.

Zpracování a vyhodnocení žádosti o úvěr, což je jiný název pro poplatek za uzavření smlouvy činí u Komerční banky 490 korun v rámci osobního úvěru a 2 900 korun u hypotéky. U ČSOB pak uhradíte za zpracování žádosti o přípravu návrhu smlouvy k hypotečnímu úvěru 3.900 korun. U Raiffeisenbank uhradíte za posouzení žádosti o poskytnutí hypotečního úvěru Variabilní hypotéka, včetně přípravy smluvní dokumentace, 0,5 procenta z úvěrového rámce, minimálně však 3.000 korun.

Poplatek za rezervaci zdrojů

Na tento poplatek jsme již narazili u poplatku za vedení kontokorentu v době nečerpání služby. Poplatek nelogicky motivuje klienty, kteří nechtějí využít celý rámec úvěru, tedy celý úvěr, pokud ho nepotřebují, aby se zbytečně zadlužovali. Pokud se klient odmítne zbytečně zadlužit, postihne ho poplatek, trestající ho za jeho aktuální opatrnost a odpovědnost. Banky odůvodňují poplatek tím, že musí klientovi rezervovat dohodnutou částku úvěru, aby mu byla kdykoliv k dispozici. Tento argument však je v době, kdy mají banky zcela zjevný přebytek hotovosti a snaží se umístit přebytečnou hotovost, kam to jen jde, absurdní. U Raiffeisenbank uhradíte za rezervaci prostředků u hypotéky 3 procenta z limitu úvěru nevyčerpaného v období čerpání (nárok banky na zaplacení uvedeného poplatku nevzniká, jestliže klient vyčerpá alespoň 50 % celkového limitu úvěru). Služba rezervace prostředků na běžných účtech v Kč a v cizí měně stojí u Komerční banky 100 korun.

NOVOU KNIHU PATRIKA NACHERA TŘEBA JAKO NOVOROČNÍ DÁREK SI MŮŽETE ZAKOUPIT PŘÍMO ZDE!

Konec negramotů



Anketa o nejabsurdnější bankovní poplatek - seznamte se s nominovanými poplatky - 2. díl

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15399955184

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2630
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7210
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8170
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4815
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0370
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0782
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více