Antimonopolní úřad zváží fúzi stavebních spořitelen


07. 01. 2008  10:05     ČTK     komentáře (0)

Antimonopolní úřad by měl nejspíš do měsíce posoudit fúzi Raiffeisen stavební spořitelny a Hypo stavební spořitelny. Firmy už mu poslaly žádost o povolení spojení. Prodej, který by měl zvýšit podíl nového peněžního ústavu na českém trhu nad 20 procent, musí zhodnotit ještě Česká národní banka. Spojením by měla vzniknout česká dvojka stavebního spoření s více než milionem smluv. Jedničkou je Českomoravská stavební spořitelna, má skoro 2,5 milionu smluv.





Antimonopolní úřad by měl nejspíš do měsíce posoudit fúzi Raiffeisen stavební spořitelny a Hypo stavební spořitelny. Firmy už mu poslaly žádost o povolení spojení.
Prodej, který by měl zvýšit podíl nového peněžního ústavu na českém trhu nad 20 procent, musí zhodnotit ještě Česká národní banka. Spojením by měla vzniknout česká dvojka stavebního spoření s více než milionem smluv. Jedničkou je Českomoravská stavební spořitelna, má skoro 2,5 milionu smluv.
Raiffeisen získá v Hypo stavební spořitelně stoprocentní podíl. Výši transakce nechtějí banky zveřejnit. Podle dřívějších odhadů by se mohla pohybovat mezi dvěma miliardami až třemi miliardami korun. Pro zákazníky obou spořitelen se podle vedení Raiffeisen prodejem a sloučením v zásadě nic nezmění.
Oba ústavy dostaly v minulosti od ÚOHS spolu s dalšími čtyřmi stavebními spořitelnami pokutu za kartel. Případem se teď bude zabývat soud, na který se banky obrátily.
Hypo patří do skupiny UniCredit Bank, která vznikla sloučením HVB Bank a Živnostenské banky na počátku loňského listopadu. Ke konci loňského září evidovala spořitelna přes 420.000 smluv o stavebním spoření.
Raiffeisen má smluv asi o polovinu víc, od ledna do září půjčila na bydlení přes pět miliard korun, což je zhruba desetina hodnoty všech smluv uzavřených v Česku v prvních třech čtvrtletích. Spořitelnu vlastní ze 75 procent Raiffeisen Bausparkassen Holding, zbylých 25 procent patří tuzemské Raiffeisenbank.



Antimonopolní úřad zváží fúzi stavebních spořitelen

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15597329552

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více