AP 2013:
Poplatek za vedení úvěrového účtu vede i mezi kolegy novináři


20. 02. 2014  14:52     BP.com     komentáře (2)

I tento rok jsme populární anketu o Nejabsurdnější bankovní poplatek 2013 ozvláštnili o miniprůzkum "novinářského mínění" mezi kolegyněmi a kolegy novináři z tuzemských médií, kterým jsme zaslali dvě otázky a požádali je o odpovědi.

AP 2013: Poplatek za vedení úvěrového účtu vede i mezi kolegy novináři




Ptali jsme se jich na to, jaký poplatek považují oni sami za nejabsurdnější (1) a také na to, pro jaký poplatek by hlasovali ve finálovém kole právě probíhajícího IX. ročníku ankety.

Zajímavé je, že se odpovědi na první a druhou otázku téměř v polovině případů shodovaly, jinými slovy i kolegy z novinářské obce trápí právě ty poplatky, které jsou aktuálně v nominaci.

.

PODÍVEJTE SE, JAK ZATÍM HODNOTÍ NAŠI ČTENÁŘI

.

Jak je patrné z níže uvedené tabulky, výsledek miniankety se neliší od průběžných výsledků hlasování, tedy alespoň co se prvního místa týče. To suverénně opanuje poplatek za vedené úvěrového účtu, který byl citován ve 4 z 9 odpovědí na otázku, jak budou respondenti hlasovat.

TABULKA: Hlasování novinářek a novinářů v minianketě k Nejabsurdnějšímu bankovnímu poplatku 2013:

Poplatek – finálové kolo

Počet hlasů od novinářů:

1. Poplatek za vedení účtu k hypotečnímu, spotřebitelskému úvěru nebo úvěru u stav. spoř.

4 hasy

2. Poplatek za výpis z účtu zaslaný elektronickou cestou

2 hlasy

3. Poplatek za autorizační SMS

1 hlas

4. Výše poplatku za vklad na účet na přepážce třetí osobou

-

5. Poplatek za zadání příkazu či změny trvalého příkazu přes internetbanking

2 hlasy

Zdroj: www.bankovnipoplatky.com

Kompletní odpovědi na naše otázky si můžete přečíst níže. A co je hlavní – NEZAPOMEŇTE HLASOVAT!

1. Jaký bankovní poplatek je pro Vás osobně ten nejabsurdnější (bez ohledu na poplatky ve finále letošní ankety) a proč?

2. Pokud byste měl/a vybrat z nominovaných poplatků, kterému z pěti  výše uvedených by připadl Váš hlas?

ODPOVĚDI NOVINÁŘŮ:

Jolana Nováková, MfD

  1. Už jsem změnila banku, takže mě poplatky nechávají chladnou. Největší zhůvěřilost býval "poplatek za příchozí platbu", ale popravdě nevím, jestli si dnes ještě někdo dovolí to účtovat….
  2. No těžko si vybírat v takové společnosti :-). Asi poplatek za zadání příkazu či změny trvalého příkazu přes  internetbanking - neotravuju v bance, příkaz si zadám sama, sama riskuju, že něco napíšu špatně, tak zač platím? Leda, že by ajťákovi dávali nějaké procento za použití jeho díla, jako se to dělá za přehrání písničky. :-)

Zuzana Kohoutová, iDnes.cz

  1. Mezi nejabsurdnější bych zařadila poplatek, se kterým jsem se setkala nedávno a vůbec netušila, že existuje. A to poplatek za zrušení investičního účtu po zemřelém při převodu na dědice - je ve výši 400 korun, což je velká nehoráznost. A taky v té souvislosti poplatek za vyplnění příkazu k úhradě v bance na poslání peněz do té samé banky, který je přes 40 korun :-(, přitom to nešlo udělat elektronicky ani v hotovosti, protože už měli zavřenou pokladnu - prostě šlendrián.
  2. Tady určitě poplatek za vedení úvěrového účtu.

Jiří Wagner, Neviditelný pes.cz

  1. Nevím a popravdě řečeno mě moje poplatky ani moc nezajímají (na účtu mám pár korun, nějaké poplatky za to platím, ale nebudu se kvůli nim vzrušovat J).
  2. Poplatek za autorizační SMS.

Jiří Hroník, Parlamentní listy.cz

  1. Tak to je poplatek za zadání nebo změnu trvalého příkazu přes internetbanking.
  2. Poplatek za vedení účtu k hypotečnímu nebo spotřebitelskému úvěru. Pokud vím, tak "vítězné" poplatky banky obvykle ruší a tenhle by si to už fakt zasloužil.

Dalibor Chvátal, Měšec.cz

  1. Poplatek za vedení úvěrového účtu (obecně). Úvěr je produkt, kde se logicky předpokládá existence nějakého bankovního spojení pro hrazení závazků. Zkuste říct poskytovateli úvěru, že chcete ten úvěr, ale úvěrový účet nepotřebujete :-) Úroková sazba, resp. RPSN by proto měla být tím jediným orientačním prvkem (to nic nemění na mém názoru, že probíhající soudní spor s bankami a poplatky za vedení spotřebitelského úvěru/hypotéky je nesmyslný a jsem proti tomuto sporu).
  2. Viz předchozí odpověď.

Arsen Lazarevič, Měšec.cz

  1. Poplatek za elektronický výpis - mám to zadarmo od založení prvního účtu a nedokážu si představit, že bych za to měl platit. Náklady banky jsou zde téměř nulové.
  2. Viz předchozí odpověď.

Marek Schwarzmann, E15

  1. Pro mě je těžko stravitelný poplatek za vedení úvěrového účtu, byť jsem s jeho placením podpisem smlouvy s bankou již dříve souhlasil. Tlak se mi zvedá také z poplatku za vklad hotovosti třetí osobou.
  2. Poplatek za zadání příkazu či změny trvalého příkazu přes internetbanking.

Petr Kučera, Aktuálně.cz

  1. Poplatek za vedení či správu úvěrového účtu, a zejména pak jeho výše v porovnání s paušálem u běžných účtů. Na absurditu tak vysokého paušálu "za nic", resp. za technicko-provozní účet ryze pro potřeby banky, jsme na Aktuálně.cz upozorňovali ještě předtím, než se z toho stalo téma masového sporu :). Pokud má banka skutečně tak vysoké měsíční náklady, ať je zahrne do ceny úvěru (v obchodě také neplatíte poplatek za košík, když si jdete nakoupit), případně do samostatného poplatku za konkrétní službu. A ještě těsně druhý poplatek: „Vstupní“ poplatek za uzavření smlouvy nebo za poskytnutí úvěru. Aneb zaplať za to, že ses rozhodl stát naším klientem (i když pak samozřejmě platíš za samotnou službu). Opět je to podobné, jako kdyby v samoobsluze vybírali poplatek za položení nákupu na pás u pokladny.
  2. Viz odpověď výše.

Martin Nevyhoštěný, Lidové noviny

  1. Budu hlasovat pro poplatek za výpis z účtu zaslaný elektronickou cestou, o kterém jsem zatím neměl tušení. Zároveň je to pro mě i ten nejabsurdnější poplatek vůbec. V situaci, kdy si řada bank stále účtuje poplatky za vedení účtu, to je sprosté. Informace o stavu účtu musejí být zadarmo. Přimhouřit oko se dá nad poštovným a cenou vytištění papírového výpisu – budiž. Ale poslat e-mail nestojí nic.
  2. Viz výše.


AP 2013: Poplatek za vedení úvěrového účtu vede i mezi kolegy novináři

No tak to je vypovídající anketa!
Celkem hlasovalo cca 8 lidí, z toho většina z měšec.cz:-)))...
...
Kontroluje někdo po sobě to co napíše? 4 hasy? ...
Diskutovat (2)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15625193936

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více