AP:
Úřady v USA kvůli údajné manipulaci obeslaly sedm bank


16. 08. 2012  10:20     ČTK     komentáře (0)

Americké úřady v souvislosti s vyšetřováním údajné manipulace klíčovou mezibankovní sazbou Libor poslaly předvolání sedmi bankám. Uvedla to agentura AP a některá další média, která se odvolávají na informované zdroje. Na dotazy prokurátorů tak budou muset odpovídat zástupci bank Citigroup, Barclays, Deutsche Bank, JPMorgan Chase & Co, HSBC, Royal Bank of Scotland a UBS.





Zdroj upřesnil, že obsílky bankám rozeslala prokuratura amerických států New York a Connecticut. Libor totiž ovlivňuje i sazby dluhopisů, které vydávají tamní obce a úřady. Skandál kolem sazby Libor má zatím jednu oběť, a to britskou Barclays. Té úřady v USA a Velké Británii nedávno vyměřily pokutu kolem 453 milionů dolarů (asi 9,2 miliardy Kč) za to, že v letech 2005 až 2009 předkládala nepravdivé informace, aby držela sazbu Libor nízko.

.

Libor je klíčovým globálním indikátorem vývoje většiny úrokových sazeb a ovlivňuje trh v objemu až 800 bilionů dolarů (asi 17 biliard Kč). Výše sazby stanovuje britská bankovní asociace, a to na základě dat, která jí poskytnout jednotlivé banky. Systém má tedy samoregulační charakter, který spoléhá právě na věrohodnost dat od členských bank. Banka Barclays připustila, že čísla, která bankovní asociaci v minulosti předávala, byla nižší, než by odpovídalo skutečnosti. Chovala se tak i v roce 2008, tedy v době, kdy vrcholila finanční krize. Nepravdivé údaje tak bance pomohly v tom, že před úřady a konkurencí vypadalo její finanční zdraví lépe, než jaké ve skutečnosti bylo.

.

Švýcarská UBS v povinných materiálech pro burzovní orgány a další regulační úřady 31. července oznámila, že ji začaly vyšetřovat některé instituce včetně prokuratur. Důvodem je rovněž podezření, že banka mohla manipulovat sazbou Libor.



AP: Úřady v USA kvůli údajné manipulaci obeslaly sedm bank

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15586910896

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více