Asociace:
Nebankovní firmy letos poskytly o 4,6 pct více peněz


30. 05. 2018  02:35     čtk     komentáře (0)

Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) v prvním čtvrtletí 2018 poskytly klientům prostřednictvím leasingu, úvěrů a factoringu 52,1 miliardy Kč, což je o 4,6 procenta meziročně více.

Asociace: Nebankovní firmy letos poskytly o 4,6 pct více peněz




ČTK o tom dnes informovala ČLFA. O 2,7 procenta kleslo financování podnikatelských investic leasingem či úvěry, naopak o 6,5 procenta stouplo financování domácností úvěry či leasingem a o 14,7 procenta financování provozu firem factoringem.

"Proti vývoji v loňském roce jsme pozorovali příznivější výsledek ve financování domácností. Je to důkaz přetrvávající silné spotřebitelské důvěry, kterou stimuluje dobrá kondice české ekonomiky i historicky nízká nezaměstnanost," uvedl Libor Bosák, předseda představenstva ČLFA. Ta sdružuje 41 předních tuzemských poskytovatelů leasingu, podnikatelských i spotřebitelských úvěrů a factoringu.

Z celkového objemu bylo 44,19 miliardy Kč určeno na financování firemních investic a provozu a 7,9 miliardy korun na financování zboží, služeb a investic pro domácnosti. Důvodem statistického poklesu financování podnikatelských investic byla podle asociace změna metodiky vykazování u jedné velké členské společnosti. Na 30 procent firemních investic se uskutečnilo prostřednictvím operativního leasingu.

Soukromým osobám poskytli členové asociace prostřednictvím spotřebitelských úvěrů 6,96 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 5,9 procenta. Pomocí spotřebitelského leasingu to bylo 0,94 miliardy korun, tedy o 11,9 procenta více než loni. Souhrnný objem obchodů v rámci spotřebitelských úvěrů byl rozložen mezi revolvingové úvěry (1,90 miliardy korun), neúčelové půjčky (1,39 miliardy) a financování hmotného majetku (3,67 miliardy).

Nejvíce kontraktů členské firmy ČLFA jako obvykle uzavřely na financování automobilů. Na silniční dopravní prostředky poskytly v prvním čtvrtletí 21,33 miliardy korun, z toho 11,59 miliardy bylo určeno na pořízení 29.503 nových osobních vozů. Objem peněz určených na nová osobní vozidla tak vzrostl o 3,6 procenta, počet těchto automobilů se zvýšil o 7,5 procenta. Prostřednictvím produktů členů ČLFA bylo financováno 43,5 procenta všech nových osobních aut prvně registrovaných v ČR během úvodního čtvrtletí roku.



Asociace: Nebankovní firmy letos poskytly o 4,6 pct více peněz

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více