Asociace varuje před podvodnými SMS s cílem vylákat osobní údaje


16. 05. 2018  00:27     čtk     komentáře (0)

Asociace pro elektronickou komerci (APEK) varuje před povodníky, kteří rozesílají SMS vyvolávajícími zdání o dodání objednaného zboží ze známého e-shopu. Jejich cílem je získat osobní údaje i čísla platebních karet od uživatelů mobilních telefonů. Asociace to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Asociace varuje před podvodnými SMS s cílem vylákat osobní údaje




Podvodná SMS obsahuje odkaz na webovou stránku, která působí dojmem, jako by ji provozoval některý ze známých internetových obchodů. Po otevření odkazu informuje například o fiktivní výhře mobilního telefonu za jednu korunu.

"Jediným cílem takové podvodné výzvy a falešné stránky ovšem je vylákat z lidí osobní údaje či číslo platební karty. Uživatel po vyplnění takových údajů může přijít o své finanční prostředky," uvedl výkonný ředitel APEK Jan Vetyška.

Šířená SMS se snaží působit jako zpráva o doručování objednaného balíku. "Takové informační SMS ovšem nikdy nevyžadují další aktivitu zákazníka prostřednictvím odkazu. Maximálně nabízí možnost sledování dodávaného balíku, nikdy však nevyžaduje aktivní přechod na internetovou stránku povinně," dodal Vetyška.



Asociace varuje před podvodnými SMS s cílem vylákat osobní údaje

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více