Auto na úvěr? Riskatní volba!


07. 09. 2007  12:32     Miroslav Roch     komentáře (2)

Financování pořízení nových i ojetých automobilů je v ČR na vzestupu. Jen největší společnost GE Money Auto v prvním pololetí 2007 poskytla úvěr na 20 522 automobilů v hodnotě 4,39 mld. Kč. Je to o celých 8 % více než za stejné období minulého roku.





Financování pořízení nových i ojetých automobilů je v ČR na vzestupu. Jen největší společnost GE Money Auto v prvním pololetí 2007 poskytla úvěr na 20 522 automobilů v hodnotě 4,39 mld. Kč. Je to o celých 8 % více než za stejné období minulého roku.   Velká většina takto pořízených automobilů jsou automobily ojeté. Růst dovozu ojetin v souladu s vývojem růstu úvěrů se neustále zvyšuje a představuje tak více než 130 000 aut.                

Slevy a dárky vás mohou vyjít draho

  Úvěry na automobily navíc nemusí vždy být tak výhodné jak se na první pohled zdá. Zákazníci jsou zpočátku zcela jistě spokojení. Díky úvěru tak získávají vytoužený model, splátky ač jsou vysoké, tak stále ještě ufinancovatelné a navíc ke koupi auta na úvěr lze získat zajímavé bonusy.   Velmi příjemná je sleva z ceny automobilu, která se může pohybovat s ohledem na cenu vozu tisíce až desetitisíce korun. Ani tato sleva není zadarmo. Prodejci mají za zprostředkování úvěrů velmi zajímavé provize, které jsou mnohem vyšší než poskytnutá sleva. Koupí vozu na úvěr tak platíte nejen marži prodejce, ale i výnos z úvěru bance poskytující úvěr. Na své si tak přijdou všichni, snad i zákazník. I když i to je otázka názoru a konkrétní zkušenosti. Jako další dárek pak dostane zákazník do svého nově pořízeného vozu rádio s cd přehrávačem a je spokojený. Alespoň prozatím.  

Za své auto na úvěr zaplatíte až dvojnásobek!

  Splátka úvěru je vysoká, nicméně v celkové splátce je zahrnuto i zákonné povinné ručení, což činí splátky poměrně přijatelnými. RPSN činí 15 – 20 %, což je poněkud více než u běžných spotřebitelských úvěrů, nicméně schopnost platit splátky si může spočítat každý. Za automobil v hodnotě 152 000,- Kč na nějž dostal zákazník ještě 3 000,- Kč slevu musí platit 4900,- Kč měsíčně. V uvedené splátce je navíc zahrnuta platba povinného ručení v hodnotě 800,- Kč. Zákazník tak za dobu splácení v délce 6 let za uvedený automobil zaplatí 295 200,- Kč. Tedy o celých 143 200,- Kč více než za automobil zaplatil. Co je proti tomu třítisícová sleva a jedno rádio s CD přehrávačem? Nicméně o podmínkách zákazník ví a své splátky i celkové náklady si může snad spočítat.  

Předčasné splacení = vysoké sankce

Co však zákazníci často neví a často je na tuto skutečnosti neupozorní ani zástupce úvěrové společnosti je fakt, že za předčasné splacení jsou vysoké sankce, které úvěr prodraží ještě více. Proto pokud chcete úvěrem řešit pouze momentální nedostatek prostředků na vysněný model auta, pak jej nefinancujte úvěrem určeným pro koupi auta. Předčasná splátka se vám totiž výrazně prodraží. A na tuto skutečnost navíc nejste nikým upozorněni. Sankce za předčasné splacení se pohybují od 15 do 25 000,- Kč! Ve všeobecných obchodních podmínkách k produktu se navíc nemluví přímo o sankcích, ale například o nákladech třetích stran apod. Zákazník tak může být často zmaten. V případě uvedeného modelu za 152 000,- Kč se předčasná splátka již po 6 měsících či roku prodraží o zmíněných až 25 000,- Kč což je až 18 % celkové ceny auta. Paradoxní pak je, že po roce splácení dlužíte o desítky tisíce více než jste si před rokem půjčili.   Při výběru auta se proto nenechte ovlivnit momentálními touhami a pocity, kterých prodejci i banky mistrně využívají. Je lepší si počkat, nebo vyřídit si klasický spotřebitelský úvěr za jehož předčasné splacení neplatíte prokazatelně žádné sankce a vyřídíte ho stejně rychle jako zmíněnou půjčku určenou pro koupi ojetého automobilu. V opačném případě můžete velmi prodělat.    


Auto na úvěr? Riskatní volba!

Diskutovat (2)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16508447776

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více