Banka HSBC na podporu českých exportérů


23. 09. 2009  08:15     Václav Dančo     komentáře (0)

1 000 000 Kč obdrží vybraná česká firma na realizaci exportního projektu v rámci grantové soutěže HSBC GRANT na podporu zahraničního obchodu. Projekt přináší českým exportérům i čtyři regionální odborná setkání nad aktuálními tématy. Soutěžní přihlášky je možné podávat již nyní prostřednictvím internetového portálu www.grantproexport.cz.





Grantovou soutěž HSBC GRANT NA PODPORU ZAHRANIČNÍHO OBCHODU dnes oficiálně zahájili pořadatelé spolu s představiteli odborných partnerů projektu. HSBC GRANT je unikátní příležitostí pro české exportéry výrobků, služeb, inovací, výsledků výzkumu nebo patentů. Pravidla grantové soutěže najdou zájemci na internetových stránkách www.grantproexport.cz.   Kromě finanční podpory konkrétního exportního případu získá vítěz grantové soutěže i zcela mimořádné know-how pro svůj export v daném teritoriu. Využije tak silné zázemí hlavního partnera projektu – české pobočky HSBC BANK plc.   Exportní firmy tak mohou využít pro svůj obchod zkušenosti této mezinárodní bankovní a finanční instituce s působností v  86 zemích a teritoriích světa a díky lokálnímu zastoupení HSBC BANK plc s obchodními místy v Praze, Brně a Hradci Králové
i dvanáctiletou práci na českém trhu proexportních bankovních služeb. „HSBC GRANT na podporu zahraničního obchodu představuje unikátní podporu, kterou jakožto banka můžeme vývozcům poskytnout. Věříme v budoucnost českého exportu. Touto iniciativou se zaměřujeme nejenom na současnost, ale především na potenciální rozvoj exportu v následujícím období,” říká Arjan van den Berkmortel, CEO české pobočky HSBC Bank plc a předseda grantové soutěže.   Princip projektu představil za pořadatele Václav Dančo, který zdůraznil otevřenost grantové soutěže: „Jde o první privátně financovaný grant na podporu exportu v ČR.“  Zástupce pořadatelů zdůraznil úlohu odborných partnerů v prvním ročníku realizace nové myšlenky podpory našich exportérů. Odbornými partnery projektu HSBC GRANT jsou Česká exportní banka, Evropský garanční a záruční fond, Hospodářská komora České republiky, Asociace malých
a středních podnikatelů a živnostníků ČR a Asociace exportérů České republiky.
  Projekt HSBC GRANT není jen grantová soutěž o milion korun, ale také
4 doprovodná setkání (Brno, Ostrava, dvakrát Praha) a diskuze odborníků a exportérů na témata, která naše vývozce zajímají nejvíce, například:
  • Jaké jsou konkrétní dopady silné koruny a kolísání měnových kurzů na naše exportéry a jakou mají možnost ochrany před kurzovými změnami?
  • Známe cesty pro návrat našich výrobků na „ztracené” exportní trhy (země bývalého Sovětského svazu, Indie, Jižní a střední Amerika, Dálný Východ apod.)?
  • Co může zlepšit úlohu malého nebo středního podniku v roli subdodavatele exportních zakázek?
  • Odpovídá podpora exportu v České republice aktuální situaci globální ekonomiky ?
  • Co lze očekávat od nejbližších měsíců a roku 2010 očima světových bankovních analytiků a očima našich podnikatelů?
  Zajímavostí je jistě i oblast zaměření grantu: Možnost získat HSBC GRANT není příležitostí jen pro výrobce nebo exportní obchodníky, ale i pro exportéry služeb, inovací, patentů nebo výsledků výzkumu. Budou právě toto oblasti, kam se bude ubírat náš export? A koho tedy podpoří HSBC GRANT? Dozvíme se v březnu 2010, kdy bude vyhlášen vítěz této grantové soutěže.


Banka HSBC na podporu českých exportérů

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12471413040

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více