Banka půjčí na co budete chtít. Reklama Ery popírá principy finanční gramotnosti


14. 11. 2016  00:53     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Era, tedy Poštovní spořitelna slibuje prostřednictvím svých trpaslíků půjčit na novou sedačku, novou kuchyni, na novou sekačku a na cokoliv budete chtít. Splňte si svá přání, není nic jednoduššího. A co finanční gramotnost, odpovědnost? ČTĚTE DÁLE!

Banka půjčí na co budete chtít. Reklama Ery popírá principy finanční gramotnosti




Reklama na úvěr nebo sekačku?

Reklama má být nápaditá, má zaujmout, má přinést něco zajímavého co upoutá pozornost zákazníka. Reklama ale také má být odpovědná. Chápeme, že reklama nemůže být zcela objektivní. Banky ale i jiné instituce budou vždy zdůrazňovat výhody produktů a jejich pozitiva, což je do určité míry v pořádku. Problém je, když reklama vybízí k jednání, které dlouhodobě v rámci finančního vzdělávání kritizujeme. V televizi můžete narazit na jednu reklamu. Jedná se o Poštovní půjčku od Ery, tedy Poštovní spořitelny. Ano, s reklamami na půjčky není problém. I banky musí propagovat své produkty, mezi něž půjčky a úvěry bezesporu patří. 

REKLAMU ERY NA POŠTOVNÍ PŮJČKU MŮŽETE ZHLÉDNOUT A ZHODNOTIT ZDE!

Era trapslíci

Půjčka jako z pohádky

Reklama na Poštovní půjčku je však jiné kafe. Jakoby jste se přenesli do pohádky, kde vám zázrační trpaslíci jedné banky přinesou peníze téměř až domů. Dále vám splní všechna přání. Reklama podvědomě není primárně reklamou na půjčku se všemi přínosy, riziky i podmínkami, ale reklamou na plnění přání, reklamou na věci, které si mnoho z nás přeje a po nichž touží. Půjčka už je tam jen jaksi navíc, a není potřeba se jí dle vyznění reklamy dále zabývat. V rámci reklamy se mají lidé věnovat tomu, co všechno si mohou pořídit, koupit, splnit si. Půjčka je jen jakýsi vedlejší produkt, který vám pomůže dosáhnout splnění cíle a přání. 

Půjčit si je tak snadné. Proč nad tím přemýšlet

Reklama Ery směřuje na podvědomé city a podprahová přání některých skupin lidí. V podstatě říká těmto lidem „půjčte si, je to hrozně snadné, a vůbec nemusíte přemýšlet na důsledky, podmínkami apod.“ Reklama začíná tančícím trpaslíkem a pak celou skupinou trpaslíků, která v diskotékovém duchu, v rytmu chytlavé melodie nabízí plnění přání: „Na novou pohovku. Na tu vám půjčíme. Na novou sekačku. Na tu vám půjčíme. Na novou kuchyni. Na tu vám půjčíme“. A tento výčet zakončí tvrzením, že půjčí na cokoliv. Tedy i na Vánoční dárky či dovolenou? Půjčku navíc snadno získáte a lehce se splácí. No neberte si jí. Jak sedačka, tak sekačka jsou typicky spotřebními produkty. Už ve chvíli, kdy si je z úvěru pořídíte, ztrácejí desítky procent své hodnoty. V zájmu objektivnosti lze kladně ohodnotit pouze investici a půjčku na zařízení kuchyně, což se dá považovat za formu investice do bydlení. I v takovém případě, ale není dobré lidem prezentovat půjčku jako dýchánek v rytmu tance, kde je všechno úplně v pohodě, všichni se mají rádi a trpaslíci se už nemůžou dočkat, až klientům přitáhnou v hornickém vozíku hromadu zlaťáků.

Banky investují do zvyšování finanční gramotnosti

Celá věc je o to pikantnější, že banky v poslední době stále více oznamují investice do finančního vzdělávání klientů a na podporu projektů zvyšujících finanční gramotnost lidí. Je pak v přímém rozporu když jedna z bank propaguje ve své reklamě prioritně a nejviditelněji bezbřehé utrácení za cokoliv, a to cokoliv můžete financovat úvěrem, protože na vše vám banka snadno a jednoduše půjčí.

 



Banka půjčí na co budete chtít. Reklama Ery popírá principy finanční gramotnosti

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12625351072

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více