Air bank

Air bank

Air bank, a.s.
Michal Strcula - Generální ředitel
Sídlo: Hráského 2231/25,148 00 Praha 11 - Chodov
Tel.: 840 000 000
E-mail: info@airbank.cz, www.airbank.cz

 

Kód banky: 3030

Infolinka: +420 515 202 202

Blokace karet: +420 547 134 134

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

 

Zisk banky 2018: 1,4 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 0,2 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018

 

Rozhovor s bankou AirBank najdete zde!

Na naše otázky odpověděl Filip Zavřel, vedoucí oddělení Každodenní služby (Air Bank)

Filip Zavrel.JPG


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2017
Banka roku
2016
Banka roku
2015
Banka roku
2014
Ohodnoťte banku

Porota 1Q 2012 63,2
Jan Klička

Ryze česká banka vzešlá z impéria PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera se
slibně rozjíždí. Na konci března měla 25 tisíc klientů, kteří u banky uložili
přes deset miliard korun. Tři čtvrtiny z nových klientů přitom Air banka
odlákala ze stávajících peněžních ústavů. Banka sama přiznává, že nejdříve lidi
naláká na spořicí účet, který má svého druhu originální vizi být nejhůře třetím
nejvýnosnějším, na trhu. A ti, kdo spoří, následně u banky zakládají i běžné
účty. Banka je jasná, srozumitelná. Počkejme, s čím přijde dál. Ale pro začátek
si zaslouží vyšší hodnocení.

Helena Kadlecová

 

Oblast poplatků:

 - v I. čtvrtletí roku 2012 nedošlo k žádné úpravě poplatků za bankovní služby

Oblast úrokových sazeb:

- ve sledovaném období došlo k růstu sazeb u spořicích účtů v cizí měně

Inovace  a novinky:

 - v internetovém bankovnictví naleznou klienti novou službu – Poradna. Tato pomůcka umožní klientům přehledné plánování příjmů a výdajů.

Marketingové aktivity, komunikace:

-  prostřednictvím zpráv v internetovém bankovnictví byli klienti upozorněni na změnu úrokových sazeb a na nové Obchodní podmínky

 - kampaň na bankovní služby banky

Otakar Schlossberger

 

Opět prozatím menší banka, která působí na trhu ČR poměrně krátce. Má pouze omezený počet obchodních míst. Banka má také omezený počet produktů – v podstatě běžné účty, spořicí účty a realizaci platebního styku. Banka nerozlišuje segmenty. Je srovnatelná spíše s družstevní záložnou v této etapě rozvoje. Nicméně její internetové stránky působí velmi dobře, jsou přehledné a příjemné na „oko“. Výběr zelené barvy považuji za výbornou volbu! O bance je velmi slyšet v TV spotech s příjemnou neurážlivou reklamou. Nicméně chybí aktivní produkty – úvěry jakéhokoliv druhu.

Banka se prozatím nevěnuje společensky potřebným aktivitám. 

Martina Hedvičáková

 

Air bank se profiluje jako jednoduchá banka, která se bude ke svým zákazníkům chovat otevřeně a nebude je považovat za čísla.

Výhoda této banky je skutečně přehledný ceník.

O rostoucí oblibě banky hovoří fakt, že si zde klienti uložili přes 10 miliard korun. Po necelých čtyřech měsících od startu má Air Bank přes dvacet tisíc zákazníků.

Banka nabízí možnost vyzkoušet si na 3 měsíce zdarma jaké to je být jejich klientem.

Více než polovina zákazníků Air Bank si zřídila běžný účet a pětina z nich ho již používá jako svůj hlavní, přestože většina účtů existuje teprve pár týdnů. Roste i zájem o využití Kodexu mobility.

Hana Fojtová

 

Otevřela v listopadu  2011. Zatím nabízí zatím jen vedení běžného účtu pro fyzické osoby a spořicí účet.  Cílem je získat klientelu.  Ke konci března nasbírala téměř 25 tis.klientů a 10 miliard korun. Banka na svých stránkách také informuje to tom, z jakých bank k ní zákaznící přichází. 

Běžný účet nabízí v „malém a velkém tarifu“. Tj. buď vedení zdarma a platby za jednotlivé služby nebo vedení za 150,- Kč měsíčně a s běžnými službami v ceně. Air Bank v březnu vylepšila své internetové bankovnictví.  Kromě obálek u spořicího účtu nabízí nově možnost kategorizaci plateb podle účelu, což má pomoci sledovat jednotlivé  skupiny výdajů. Banka zajisté míří na téma sledování rodinného rozpočtu. To je zajímavý nápad. Hodnotím kladně. Předpokládám, že banka bude tento systém zdokonalovat.   

Banka vrátí poplatky za první tři měsíce fungování účtu  i poplatky, se kterými vyjádříte nesouhlas. Ale v sazebníků mnoho poplatků není. Je jednoduchý a přehledný.  Garantuje, že úrok ze spořicího účtu bude vždy mezi 3 nejlepšími na trhu. Tak uvídíme. To zní dobře a zatím to tak je.

Neodpustím si  okomentovat  pobočky, které jsou jednoduše zařízené. Řekla  bych až holé. Vévodí barva zelená.  Otevřený prostor působí  vzdušně ( air) a čistě, ale nenabízí žádný pocit soukromí.  To, že poradce sedí přímo vedle vás, také nemusí na každého působit zrovna nejlépe.  Jde o snahu ukázat jinou banku -  otevřenou, čitelnou, nic neskrývající. Možná jsem příliš konzervativní.

Pobočky jsou bez pokladen. Vklady a výběry lze zajistit přes bankomaty banky.  Těch prozatím ale moc není. Otevřená diskuse na internetových stránkách banky  je věc diskutabilní.  Klientovi však poskytne mnoho užitečných informací formou sdílení zkušeností.

Bankovní poplatky 1Q 2012 80
Bankovní poplatky.com

 

Druhá banka s českým vlastníkem (vedle Fio banky). Air Bank razantně vstoupila na český trh s několika poplatkovými a nabídkovými unikáty a za první tři měsíce získala 25 tisíc klientů. Prvním originálním prvkem je příslib zachování vysoké úrokové sazby u spořicího účtu. Nikoliv prezentací konkrétního úroku, který se může změnit, ale principem TOP 3, tedy, že banka garantuje, že bude vždy mezi prvními třemi bankami s nejvyšším úrokem. Z pohledu poplatků je ovšem unikátní záležitostí možnost odmítnout poplatek v případě, že je klient nespokojen se službou banky. Je nyní otázkou, jestli se tento „americký“ způsob uvažování neobrátí proti bance samotné. Jinak banka přišla se dvěma tarify – Malý a Velký. Malý je zaměřen na pasivní klienty a je za 0 Kč. Velký logicky pro aktivní klienti – dá se říci, že jde o takové konto all inclusive a stojí 150 Kč měsíčně, poté už klient nezaplatí za standardní služby nic. Banka se zavázala a v televizní reklamě se pak k tomu aktivně přihlásila, že nebude účtovat žádné absurdní poplatky, což je jistě sympatické rozhodnutí. K dalším nadstandardním službám patří jistě volba bankovek při výběru z bankomatu či aktivní pomoc pro nově příchozí klienty s agendou změny bankovního účtu. V této části hodnocení jsme se rozhodli ocenit bankou vysokým číslem 8.

Pokud jde o vývoj v poplatkové politice, není v zásadě co hodnotit, vzhledem k čerstvému vstupu banky na trh. Jen připomínáme sympatické rozhodnutí banky dát možnost vyzkoušet novým klientům služby Air Bank 3 měsíce zdarma. Tato část hodnocení bude zřejmě aktuální v dalším čtvrtletí.

Sazebník patří mezi ty nejjednodušší a nejpřehlednější. Snad jako jediná banka má celý sazebník včetně vysvětlujících textů pouze na jednu A4. Jednoduchý sazebník se tak stává předností Air Bank. Je srozumitelný, nenajdete v něm žádné hvězdičky, písmenka ani vysvětlivky pod čarou. Lze tak směle říci, že se v něm vyzná opravdu každý. V prvním odstavci je popsáno, co od sazebníku můžeme očekávat. Bankovní klient jistě ocení informaci, že ceny v sazebníku jsou stejné pro všechny druhy kanálů – ať už klient využije služeb pobočky, internetbankingu či telebankingu. Zároveň banka vysvětluje, že využívání neomezených služeb v rámci lepšího účtu poskytuje banka na principu rozumného využívání. Tedy, kdy nedochází k nadužívání nebo dokonce zneužívání služeb zdarma v rámci měsíčního paušálu například pro podnikatelské účely. V této části hodnocení jsme tedy bance logicky dali 9.

Pokud jde o umístění banky v různých porovnávačích, zatím ještě nemáme tolik dat, abychom mohli detailně rozebrat postavení Air Bank. Z Kalkulátoru bankovních poplatků však už vyplývá, že zejména Malý tarif bude okupovat pořadí do 5. místa. V Q Reportu Scott & Rose se náklady standardního klienta nezměnily a zůstaly na úrovni 1 193 Kč ročně (tedy 26% pod průměrem za celý bankovní sektor).

Poradna pomůže klientům uspořádat finance, 20.3.2012

Většina lidí si nějak zaznamenává své “má dáti - dal”. Poradna v internetbankingu rozdělí příjmy a výdaje do skupin a zobrazí je v přehledných tabulkách a grafech. Umožní sledovat a kontrolovat finance po dnech, týdnech nebo měsících. Jasně tak klienti uvidí, kolik, kdy a za co platí, případně, které výdaje se nebezpečně zvyšují. Klienti tak budou moci lépe plánovat, předvídat a včas reagovat.

Veřejnost 1Q 2012 81.7
Svatopluk Čech
Robert Podolský
Jiří Chmeliczek
Tomáš Tomáš

Vše jednoduché, příjemné, vstřícné. Jsem maximálně spokojen, jinam už nechci!

Roman Bárta

Výborná, ještě nabídnout více produktů a možná ještě snížit, či úplně zrušit poplatek za platbu a není co vytýkat..

Jiří Hovorka
Eva HAvličková
René Mahdal

Skvělá banka nedávno jsem měl účet u České Spořitelny a platil sem teda kolem 500kč měsíčně. Ale teď zaplatím jen 150kč měsíčně a mohu vybírat všude atd. prostě skvělá banka

jana leheckova
Ondra Ondra

Sazebníky

Image result for air bank pobočkyImage result for airbank