Air bank

Air bank

Air bank, a.s.
Michal Strcula - Generální ředitel
Sídlo: Hráského 2231/25,148 00 Praha 11 - Chodov
Tel.: 840 000 000
E-mail: info@airbank.cz, www.airbank.cz

 

Kód banky: 3030

Infolinka: +420 515 202 202

Blokace karet: +420 547 134 134

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

 

Zisk banky 2018: 1,4 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 0,2 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018

 

Rozhovor s bankou AirBank najdete zde!

Na naše otázky odpověděl Filip Zavřel, vedoucí oddělení Každodenní služby (Air Bank)

Filip Zavrel.JPG


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2017
Banka roku
2016
Banka roku
2015
Banka roku
2014
Ohodnoťte banku

Porota 2Q 2015 75,3
Miroslav Zeman

Air Bank je jednou z nejúspěšnějších nízkonákladových bank. Dle posledních informací o nárůstu počtu klientů se banka zařadila mezi středně velké banky. Banka je velmi aktivní a velmi pečlivě pracuje s názory a náměty svých klientů.

Air Bank je také veřejností vnímána jako dynamická a energická banka, která přináší zajímavé inovace a rychle je také dokáže zavést do praxe. Svou významnou roli pro růst banky má i její úspěšný a viditelný marketing a reklama. Jednoduchý, snadno zapamatovatelný námět a vtipné scénky ztotožňují banku se srozumitelností, jednoduchostí a férovostí.

Cílem Air Bank je ve střednědobém horizontu získat vedoucí a suverénní postavení mezi nízkonákladovými bankami. Následně pak může efektivněji zaútočit na pozice zavedených středně velkých bank. Potenciál a schopnosti na to tato banka zcela jistě má.

A nyní se dostaneme k aktualitám za druhé čtvrtletí:

Velice důležitou inovaci představila banka na konci března tohoto roku. Spustila totiž aplikaci mobilního bankovnictví pro Windows Phone. Tím se stalo mobilní bankovnictví této banky dostupné i pro uživatele telefonů využívajících tento operační systém, jako jsou například mobilní telefony Nokia. Na tento krok navazuje i praktická možnost, kterou Air Bank poskytla svým klientům, a tou je možnost vyexportovat si data ze svých účtů do přehledné tabulky v exelu. Klienti tak mohou s těmito daty aktivně pracovat a ukládat si je.

Air Bank se také ve druhém čtvrtletí tohoto roku pochlubila svými vynikajícími hospodářskými výsledky, kdy oznámila dosažení zisku za rok 2014 ve výši 312,7 milionů korun. Zisk byl dosažen i přesto, že rok 2014 měl dle původních plánů ještě skončit v mírné ztrátě. Své dobré výsledky potvrdila banka i hospodařením za první čtvrtletí kdy vykázala zisk 129 milionů korun. Tyto výsledky jsou o to důležitější, protože potvrzují, že i nízkonákladová banka může trvale vytvářet velmi zajímavý zisk.

Banka se tedy udržovala v druhém čtvrtletí v dobré kondici a připravovala se na ohlášení významných novinek ve čtvrtletí třetím. Slabší druhé čtvrtletí tak vyrovnává silná aktivita z počátku tohoto roku a ohlášené novinky ve třetím čtvrtletí.

Petr Kučera

Z nových bank zaujala nejvíce díky chytrému marketingu, také v praxi zatím nejvíce odpovídá pojmu „vstřícná banka“. Příklad: Stejně jako u konkurence sice stále klesá úrok na spořicím účtu, ale banka to před klienty netají a aktivně tuto změnu komunikuje a vysvětluje.

Za vylepšení stojí nabídka hypoték, která sice na trh přinesla nové možnosti (předčasného) splácení, ale všem zájemcům nabízí shodnou úrokovou sazbu.

Řadu potenciálních klientů odrazuje také malá síť vlastních bankomatů, resp. vysoký poplatek za výběr od konkurence (v tarifu bez měsíčního paušálu).

Markéta Grušáková

Air bank v roce 2014 prvně vykázala konsolidovaný zisk, ačkoliv jej plánovala až na rok 2015. To dokládá její oblibu mezi českou veřejností.

Miroslav Škvára
Otakar Schlossberger

Banka má omezený počet obchodních míst a nabízí užší škálu produktů. Nicméně před časem zařadila také možnost poskytování úvěrů klientům. Banka však stále nerozlišuje segmenty trhu, což může být záměrem. Je srovnatelná spíše s větší družstevní záložnou v této etapě rozvoje nebo se ZUNO bankou. Nicméně její internetové stránky působí nadále velmi dobře, jsou přehledné a příjemné. O bance bylo velmi slyšet v TV spotech s příjemnou neurážlivou reklamou. Ta už ale opadla. Lze však stále sledovat velké reklamní plochy u silnic s obecnou reklamou na banku, která může kolidovat až s „klamavou reklamou“. Stále „vymýšlí“ nové produkty pro mladé lidi, možnost výběru hotovosti v terminálech Sazky nebo aplikace pro chytré mobily.

Banka se, bohužel, prozatím nevěnuje společensky potřebným aktivitám, proto hodnocení ponechávám na stávající úrovni. 

Bankovní poplatky 2Q 2015 83.8
Bankovní poplatky.com

Druhá retailová banka s českými vlastníky (vedle Fio banky). Air Bank razantně vstoupila na český trh s několika poplatkovými a nabídkovými unikáty. V aktuálním II. čtvrtletí nedošlo po minulých převratných změnách, k žádným pohybům, takže naše hodnocení neměníme.

Z důvodu, že dlouhodobě nedochází k žádným poplatkovým změnám, ponecháváme hodnocení na stejné úrovni, jako minule.  

Sazebník patří stále mezi ty nejjednodušší a nejpřehlednější. Včetně vysvětlujících textů se vešel pouze na jednu A4. Jednoduchý sazebník se v prvních měsících působení nové banky stal její předností. Je srozumitelný, nenajdete v něm žádné hvězdičky, písmenka ani vysvětlivky pod čarou. Bankovní klient jistě ocení informaci, že ceny v sazebníku jsou stejné pro všechny druhy kanálů – ať už klient využije služeb pobočky, internetbankingu či telebankingu. Sazebník se nezměnil ani v I. čtvrtletí a tak vysoké hodnocení z minula ponecháváme.

Z Q Reportu Scott & Rose logicky vyplývá, že se postavení banky proti I. čtvrtletí nezměnilo, takže roční náklady standardního klienta zůstaly na úrovni 108 Kč, čímž se banka stále drží 1. místo. Hodnocení neměníme.

Veřejnost 2Q 2015 73.1
prsotě airbank
vždy mi vyšli vstříc a vše běží tak jak má

Sazebníky

Image result for air bank pobočkyImage result for airbank