Air bank

Air bank

Air bank, a.s.
Michal Strcula - Generální ředitel
Sídlo: Hráského 2231/25,148 00 Praha 11 - Chodov
Tel.: 840 000 000
E-mail: info@airbank.cz, www.airbank.cz

 

Kód banky: 3030

Infolinka: +420 515 202 202

Blokace karet: +420 547 134 134

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

 

Zisk banky 2018: 1,4 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 0,2 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018

 

Rozhovor s bankou AirBank najdete zde!

Na naše otázky odpověděl Filip Zavřel, vedoucí oddělení Každodenní služby (Air Bank)

Filip Zavrel.JPG


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2017
Banka roku
2016
Banka roku
2015
Banka roku
2014
Ohodnoťte banku

Porota 4Q 2015 80,1
Petr Kučera

Uspěla v dalším ročníku studie Navigátor bezpečného úvěru 2015.

Stále výborná je komunikace směrem ke klientům – i nečekaně delší výpadek služeb omluvila tak, jak na trhu není zvykem.

Nadále jde příkladem ohledně možnosti předčasného splacení hypotéky, zatímco ostatní banky čekají, až jim to od jara nařídí nový zákon.

Podobně jako konkurence začala nabízet také bezkontaktní platební nálepky.

Zajímavým pokusem je sužba Šanon, která umožní uchovávat účtenky v elektronické podobě atd. Jsem zvědav, kolik lidí to ale využije v praxi.

Miroslav Zeman

Air Bank je jednou z nejúspěšnějších nízkonákladových bank. Dle posledních informací o nárůstu počtu klientů se banka zařadila mezi středně velké banky. Banka je velmi aktivní a velmi pečlivě pracuje s názory a náměty svých klientů.

Air Bank je také veřejností vnímána jako dynamická a energická banka, která přináší zajímavé inovace a rychle je také dokáže zavést do praxe. Svou významnou roli pro růst banky má i její úspěšný a viditelný marketing a reklama. Jednoduchý, snadno zapamatovatelný námět a vtipné scénky ztotožňují banku se srozumitelností, jednoduchostí a férovostí.

Cílem Air Bank je ve střednědobém horizontu získat vedoucí a suverénní postavení mezi nízkonákladovými bankami. Následně pak může efektivněji zaútočit na pozice zavedených středně velkých bank. Potenciál a schopnosti na to tato banka zcela jistě má.

S čím přišla banka ve IV. čtvrtletí 2015

Air Bank přebírá žezlo vlády nad inovacemi po GE Money Bank. Můžeme tak sledovat jak tato banka přichází s novými a novými nápady, které navíc umí vhodně zavést do praxe. Po velmi žhavé novince svých hypotečních úvěr, resp. refinancování s možností kdykoliv mimořádně splatit úvěr i v době fixace, přinesla i ve čtvrtém čtvrtletí tato banka několik zajímavých novinek.

První novinkou je šanon. Služba spočívá v tom, že si klienti Air Bank mohou snadno ukládat do elektronického šanonu veškeré platební doklady a třídit si je tak, abyste se v nich dobře vyznali. Nahrané faktury pak rovnou zaplatí nebo je propojí s platbami, které už udělali. Šanon pomůže i při reklamacích, protože nebude nutné žádné účtenky už složitě schovávat. Velmi praktická a užitečná služba.

Po zajímavé novince přišla banka i s vylepšením svých dosavadních služeb. Air Bank od 10. října snížila úrokové sazby u spotřebitelské půjčky i pro refinancování hypotéky. U spotřebitelské půjčky mohou klienti při řádném splácení nově získat i nižší sazbu než současných 9,9 %, například 8,9 %, 7,9 % nebo 6,9 %.

Banka také otevřela svou již třicátou pobočku. Jubilejní pobočka se otevřela ve Frýdku - Místku. Air Bank je tak zase pro své klienty o něco dostupnější. Hlavně pro ty co nepracují s internetem.

Air Bank nezvyšuje jen počet poboček, ale stále se jí daří i nabírat nové klienty. Jen od začátku roku 2015 získala přes 80 tisíc nových klientů a celkově jich už má teď více než 400 tisíc. Růst počtu klientů Air Bank se navíc v průběhu letošního roku zrychloval.

V listopadu si klienti Air Bank mohli také začít pořizovat nové platební nálepky. Klienti si je mohou nalepit třeba na telefon nebo klíčenku a platit s nimi všude, kde jsou bezkontaktní terminály. Těch je v Česku už více než 125 tisíc. První nálepku nabízí Air Bank svým klientům úplně zdarma.

A tím jsme se dostali až k hospodaření banky. I v roce 2015 banka zvýšila svůj zisk. Air Bank za první tři čtvrtletí roku 2015 vykázala čistý konsolidovaný zisk 322 milionů Kč.

Na konci roku pak přišla Air Bank s další možností jak zlepšit přístup klientů ke svým službám. Kromě běžného a spořicího účtu, půjčky nebo převodu hypotéky mohou klienti žádat také o dva druhy pojištění. Vyřídit jste si je mohli zatím ve všech pobočkách. Nově je možné uzavřít pojištění i z pohodlí domova, a to přímo v internetovém bankovnictví nebo po telefonu.

Bedřich Danda
Olga Ortová Šeflová

Air bank postavila svoji obchodní strategii na zajímavých službách (i když jí některé sofistikovanější ještě scházejí), na přehledném sazebníku poplatků a odměn a především na novém způsobu komunikace s klienty na pobočkách s velmi otevřeným přístupem. To ji spolu s rozšiřováním pobočkové sítě na 30 bankovních míst, přináší neustálý nárůst počtu klientů až na 400 tis. S tím souvisí i nárůst ziskovosti banky. V produktové nabídce se objevily nálepky pro bezkontaktní platby, které nabídla Air bank zdarma.

Miroslav Škvára
Bankovní poplatky 4Q 2015 85
Bankovní poplatky.com

Druhá retailová banka s českými vlastníky (vedle Fio banky). Air Bank razantně vstoupila na český trh s několika poplatkovými a nabídkovými unikáty. V aktuálním IV. čtvrtletí nedošlo k žádným pohybům, takže naše hodnocení neměníme.

Z důvodu, že dlouhodobě nedochází k žádným poplatkovým změnám, ponecháváme hodnocení na stejné úrovni, jako minule. Nově má klient k účtu kromě dvou platebních karet zdarma i jednu nálepku. Banka také snížila poplatek za vydání další karty nebo nálepky z 300 na 100 Kč.

 

Sazebník patří stále mezi ty nejjednodušší a nejpřehlednější. Včetně vysvětlujících textů se vešel pouze na jednu A4. Jednoduchý sazebník se v prvních měsících působení nové banky stal její předností. Je srozumitelný, nenajdete v něm žádné hvězdičky, písmenka ani vysvětlivky pod čarou. Bankovní klient jistě ocení informaci, že ceny v sazebníku jsou stejné pro všechny druhy kanálů – ať už klient využije služeb pobočky, internetbankingu či telebankingu. Sazebník se nezměnil ani v I. čtvrtletí a tak vysoké hodnocení z minula ponecháváme.

Z Q Reportu Scott & Rose vyplývá, že se postavení banky proti III. čtvrtletí nezměnilo, takže roční náklady standardního klienta zůstaly v záporu – 12 Kč (dříve 108 Kč), čímž si banka upevnila 1. místo. Hodnocení ponecháváme na stejné výši. 


Sazebníky

Image result for air bank pobočkyImage result for airbank