Air bank

Air bank

Air bank, a.s.
Michal Strcula - Generální ředitel
Sídlo: Hráského 2231/25,148 00 Praha 11 - Chodov
Tel.: 840 000 000
E-mail: info@airbank.cz, www.airbank.cz

 

Kód banky: 3030

Infolinka: +420 515 202 202

Blokace karet: +420 547 134 134

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

 

Zisk banky 2018: 1,4 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 0,2 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018

 

Rozhovor s bankou AirBank najdete zde!

Na naše otázky odpověděl Filip Zavřel, vedoucí oddělení Každodenní služby (Air Bank)

Filip Zavrel.JPG


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2017
Banka roku
2016
Banka roku
2015
Banka roku
2014
Ohodnoťte banku

Porota 4Q 2016 83,5
Miroslav Zeman

Air Bank je jednou z nejúspěšnějších nízkonákladových bank. Dle posledních informací o nárůstu počtu klientů se banka zařadila mezi středně velké banky. Banka je velmi aktivní a velmi pečlivě pracuje s názory a náměty svých klientů.

Air Bank je také veřejností vnímána jako dynamická a energická banka, která přináší zajímavé inovace a rychle je také dokáže zavést do praxe. Svou významnou roli pro růst banky má i její úspěšný a viditelný marketing a reklama. Jednoduchý, snadno zapamatovatelný námět a vtipné scénky ztotožňují banku se srozumitelností, jednoduchostí a férovostí.

Cílem Air Bank je ve střednědobém horizontu získat vedoucí a suverénní postavení mezi nízkonákladovými bankami. Následně pak může efektivněji zaútočit na pozice zavedených středně velkých bank. Potenciál a schopnosti na to tato banka zcela jistě má.

S čím přišla banka v IV. čtvrtletí 2016

Air bank zvolila velmi zajímavou taktiku pro informování svých klientů i veřejnosti. Jedná se o velmi praktický a srozumitelný způsob, který navíc budí dojem, že se u této banky stále něco nového děje. Air Bank totiž informuje o každém jednotlivém vylepšení či inovaci zvláštní zprávou, kde každý takový krok popisuje a vysvětluje. Jen během října jsme se tak mohli jeden den dozvědět, že klienti banky mohou nově sledovat pohyby na účtu prostřednictvím aplikace. Pak, že si mohou vybrat PIN k platebním nálepkám dle svého uvážení, dále se dozvíme o vylepšení služby Šanon, který dokonce odměňuje za jeho používání. Pořád se něco děje.

Jednou z nejzajímavějších novinek této banky ve třetím čtvrtletí byly poměrně významné změny úročení spořících účtů této banky. Banka se zaměřila na klienty, kteří její služby aktivně používají a pravidelně platí platební kartou. Tito klienti tak získají bonusovou sazbu 1 procento na svých běžných účtech u zůstatků do 100 tisíc korun a stejné procento na spořícím účtu do výše zůstatku 250 tisíc korun. Nad tuto hranici se pak tento úrok snižuje na 0,20 procenta. Základní sazba u zůstatku do 250 tisíc korun se pak snížila z 0,5 na 0,3 procenta.

Air Bank: Air Bank od základů změnila webové stránky, ukazuje na nich tváře klientů i zaměstnanců

Tuto zprávu o aktivitě a novém konceptu webových stránek Air Bank lze charakterizovat stručně. Air Bank chce být bankou s lidskou tváří. Toto spojení, které máme zažité z období Pražského jara v roce 1968 obecně značí vstřícnost, lidskost a blízkost obyčejnému člověku a to se zatím Air Bank daří velmi, velmi dobře. A ono to i docela dobře funguje. Ze zvědavosti jsem si prolistoval internetové stránky Air Bank a prošel všechny sekce kdo z Air Bank se mi tam objeví, co dělá a jak vypadá. Banka se to zosobňuje prostřednictvím konkrétních více či méně sympatických lidí s různými výrazy. Ukazuje to, že banka jsou a budou především lidé, kteří v ní pracují nebo jí zastupují, stejně jako je tomu u kterékoliv jiné instituce, která pracuje s lidmi. Takový pocit lidského konkrétna bohužel například u ČSOB pocitově vůbec nemám a banky podobného typu jsou tak pro mě a myslím, že nejen pro mě do velké míry anonymní a tajemná.

Air Bank: Air Bank má za tři čtvrtletí zisk 216,6 mil. Kč, investuje do větší sítě bankomatů

Air Bank je dlouhodobým důkazem, že nízkonákladová banka může vydělávat a může mít své místo na trhu. I když výše zisku dosti kolísá, přesto se opět naplní zisk ve výši několika stovek milionů korun. Je také třeba brát v úvahu, že banka neustále a masivně investuje do svého rozvoje, což se ve výši zisku postupně projevuje. Vzhledem k velikosti i zaměření banky se jedná o vynikající výsledek. Spolu s růstem klientů, objemu půjček i dalších služeb, spolu s rozvojem pobočkové a bankomatové sítě banka jistě dosáhne miliardového zisku. Minimálně to jí přejeme do jejích dalších pěti let působení na trhu v České republice.

Air Bank: Air Bank má už 500 tisíc klientů, ti dál přichází hlavně z tradičních bank

Ze  zprávy Air Bank jsme se dozvěděli jednu velmi zajímavou věc. Ne že by tedy informace o dalším zvýšení počtu klientů Air Bank nebyla zajímavá informace, ale už jsme si v průběhu doby na tuto informaci zvykli a tak nás nárůst klientů této banky nijak nevzrušuje. Zajímavější je zjištění, že až 80 procent klientů získala banka přechodem či přetáhnutím od velkých bank. Stále tedy funguje efekt útěků desítek tisíc klientů od velkých, tradičních bank k bankám s nízkými poplatky a mnohem lepším image. Postupně se tento efekt sice vyčerpá, ale je jen na Air Bank a dalších malých bankách, s čím novým a zajímavým přijdou a co potenciálním novým klientům nově nabídnou.

Olga Ortová Šeflová

Air bank díky svému modelu obsluhy a obchodním podmínkám svých produktů trvale zvyšuje počet klientů, za pět let svého působení jich získala přes půl milionu. Neustále tato banka pracuje na vylepšení webových stránek i aplikace internetového bankovnictví a mobilního bankovnictví (např. archivace účtenek a placení faktur díky službě Šanon v internetové aplikaci; písemná i zvuková oznámení o pohybech a zůstatcích v mobilní aplikaci, možnost změny PIN u nálepek pro bezkontaktní platby - ne příliš bezpečně realizovatelné i u bezkontaktních bankomatů). U aktivních klientů stále nabízí na trhu ojedinělý bonusový úrok na účtu.  

Markéta Grušáková
Martina Hedvičáková

Air bank překročila půlmilionovou hranici klientů a změnila podobu webových stránek.

Petr Kučera

Klienty nepotěšila zrušením TOP 3 garance pro spořicí účty, zrušila také úročení spořicího účtu pro klienty, kteří nezaplatí alespoň pětkrát měsíčně kartou u obchodníka. Ohlásila také výrazné omezení bezplatných výběrů u terminálů Sazky (počet poboček).

Na druhou stranu pokračuje ve výrazném rozšiřování své bankomatové sítě – menší počet bankomatů (a poplatek za výběry z cizí sítě) byl její slabinou v porovnání s konkurencí.  A opět potvrdila pověst inovátora, když jako první oznámila výběry i pro majitele bezkontaktní nálepky.

Stále na výborné úrovni – zřejmě nejlepší z tuzemských bank – je komunikace s klienty, ať už virtuální, nebo osobní na pobočkách.

Bankovní poplatky 4Q 2016 85
Bankovní poplatky.com

Druhá retailová banka s českými vlastníky (vedle Fio banky). Air Bank razantně vstoupila na český trh s několika poplatkovými a nabídkovými unikáty. V aktuálním IV. čtvrtletí nedošlo k žádným pohybům, takže naše hodnocení neměníme.

Z důvodu, že dlouhodobě nedochází k žádným poplatkovým změnám, ponecháváme hodnocení na stejné úrovni, jako minule.

Sazebník patří stále mezi ty nejjednodušší a nejpřehlednější. Včetně vysvětlujících textů se vešel pouze na jednu A4. Jednoduchý sazebník se v prvních měsících působení nové banky stal její předností. Je srozumitelný, nenajdete v něm žádné hvězdičky, písmenka ani vysvětlivky pod čarou. Bankovní klient jistě ocení informaci, že ceny v sazebníku jsou stejné pro všechny druhy kanálů – ať už klient využije služeb pobočky, internetbankingu či telebankingu. Sazebník se nezměnil ani ve IV. čtvrtletí a tak vysoké hodnocení z minula ponecháváme.

Z Q Reportu Scott & Rose vyplývá, že se postavení banky proti III. čtvrtletí nezměnilo a náklady standardního klienta jsou stále 138 Kč, takže banka stále drží 1. místo. Hodnocení ponecháváme na stejné výši. 

Veřejnost 4Q 2016 83.5
Nejlepší banka, jakou si můžu představit. Je jí vidět a je prostě cool, pro mladé lidi.

Sazebníky

Image result for air bank pobočkyImage result for airbank