Air bank

Air bank

Air bank, a.s.
Michal Strcula - Generální ředitel
Sídlo: Hráského 2231/25,148 00 Praha 11 - Chodov
Tel.: 840 000 000
E-mail: info@airbank.cz, www.airbank.cz

 

Kód banky: 3030

Infolinka: +420 515 202 202

Blokace karet: +420 547 134 134

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

 

Zisk banky 2018: 1,4 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 0,2 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018

 

Rozhovor s bankou AirBank najdete zde!

Na naše otázky odpověděl Filip Zavřel, vedoucí oddělení Každodenní služby (Air Bank)

Filip Zavrel.JPG


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2017
Banka roku
2016
Banka roku
2015
Banka roku
2014
Ohodnoťte banku

Porota 2Q 2017 82,4
Miroslav Zeman

Air Bank je jednou z nejúspěšnějších nízkonákladových bank. Dle posledních informací o nárůstu počtu klientů se banka zařadila mezi středně velké banky. Banka je velmi aktivní a velmi pečlivě pracuje s názory a náměty svých klientů.

Air Bank je také veřejností vnímána jako dynamická a energická banka, která přináší zajímavé inovace a rychle je také dokáže zavést do praxe. Svou významnou roli pro růst banky má i její úspěšný a viditelný marketing a reklama. Jednoduchý, snadno zapamatovatelný námět a vtipné scénky ztotožňují banku se srozumitelností, jednoduchostí a férovostí.

Cílem Air Bank je ve střednědobém horizontu získat vedoucí a suverénní postavení mezi nízkonákladovými bankami. Následně pak může efektivněji zaútočit na pozice zavedených středně velkých bank. Potenciál a schopnosti na to tato banka zcela jistě má.

S čím přišla banka v II. čtvrtletí 2017

Air bank zvolila velmi zajímavou taktiku pro informování svých klientů i veřejnosti. Jedná se o velmi praktický a srozumitelný způsob, který navíc budí dojem, že se u této banky stále něco nového děje. Air Bank totiž informuje o každém jednotlivém vylepšení či inovaci zvláštní zprávou, kde každý takový krok popisuje a vysvětluje.

Zlevnili jsme půjčky nad 300 tisíc korun

Nově si u nás můžete půjčit už za 4,9 %. Zlevnili jsme totiž půjčky nad 300 tisíc korun, u kterých můžete získat ještě lepší bonusové sazby než dosavadních 6,9 % až 9,9 %. Stačí splácet včas. Úroková sazba 4,9 je určitě konkurenceschopná a již jsme ji hodnotili u podobných úvěrových produktů u konkurenčních bank. Konkurence na trhu přituhuje a tak i nízkonákladové banky se snaží klienty zaujmout nejen možností refinancování úvěrů, ale i také velmi konkurenceschopnými podmínkami u svých klasických úvěrových produktů. Zatímco hypotéky se v poslední době stávají horkým zbožím a také zbožím, které bude v budoucnu silně omezeno v rámci nabídky bank, musí hledat banky alternativy v podobě zvýšení objemu a počtu klasických úvěrů.

Otisk prstu a další chystané novinky v aplikaci

Naši mobilní aplikaci má už více než třetina z vás. Někteří ji dokonce mají rádi natolik, že už svůj účet neobsluhují jinak. Naši aplikaci tak velmi dobře znáte a často nám dáváte zpětnou vazbu. Díky ní máme docela dobrý přehled o tom, co dalšího byste uvítali. Je to úžasné. Air Bank velmi dobře ví, jako partner soutěže studentů středních a vysokých škol – Ideální banka 21. století, jak velký prostor dávali studenti ještě před několika lety možnosti přihlášení k finančním aplikacím pomocí otisku prstu. Tehdy se ještě jednalo o takové sci-fi. Uběhlo několik let a přihlášení pomocí otisku prstu na počítači či mobilu se stává standardem. Ještě by bylo dobré, kdyby následovala možnost otisku prstu u výběru z bankomatů a při placení na terminálech obchodníků. Pak už by byl tento způsobe skutečně doveden k maximálnímu a úplnému využití.

Zlevnili jsme převod hypotéky nad 1,5 milionu korun

Pokud si k nám po 1. červnu převedete hypotéku nad 1,5 milionu korun, získáte od nás ještě nižší úrok 1,99 %. Hypotéky jsou totiž rok od roku vyšší a tímhle vám chceme pomoct na nich ušetřit. Abychom to mohli udělat, úrok u hypoték do 1,5 milionu korun naopak mírně zvýšíme na 2,19 %. No je sice hezké, že se na refinancování hypotéky ušetří při úvěru nad 1,5 milionu korun, ale nevím jestli to je dostatečný důvod pro klienty s hypotékou nižší, aby se jim zvýšila úroková sazba. Takto podaná zpráva totiž vyzní tak, že klienti s nižší hypotékou doplácí vyšším úrokem na ty s hypotékou vyšší a to rozhodně není při komunikaci s klienty úplně dobře vysvětlené.

Pojďte s námi rozjet výběry u Sazky, do konce srpna jsou zdarma

Od loňska pro vás stavíme větší síť bankomatů, ze kterých můžete vybírat peníze zdarma. Vybrat levněji než z cizího bankomatu a tím ušetřit ale můžete i na řadě míst Sazky, třeba v trafikách nebo na benzinkách. Teď navíc až do konce srpna úplně bezplatně. Ačkoliv to vypadalo tak, že Air Bank bude možnost výběru u Sazky postupně omezovat a možná tato možnost nakonec zcela zanikne, nestalo se tak. Naopak jsou výběry po oznámených úpravách a zkvalitnění sítě ze strany banky podporovány. Až do konce srpna tak bylo možné vybírat z poboček a od partnerů Sazky hotovost zcela bez poplatku.

Miroslav Škvára
Peter Michajlov
Petr Kučera

Klienty nepotěšila zrušením TOP 3 garance pro spořicí účty, zrušila také úročení spořicího účtu pro klienty, kteří nezaplatí alespoň pětkrát měsíčně kartou u obchodníka. Ohlásila také výrazné omezení bezplatných výběrů u terminálů Sazky (počet poboček).

Trochu mne zarazila i argumentace banky, když Rada pro reklamu projednávala stížnost ohledně reklamy na tuto garanci (rada ji nakonec označila za klamavou): Napořád prý neznamená navždy.

Na druhou stranu pokračuje ve výrazném rozšiřování své bankomatové sítě – menší počet bankomatů (a poplatek za výběry z cizí sítě) byl její slabinou v porovnání s konkurencí.

Stále na výborné úrovni – zřejmě nejlepší z tuzemských bank – je komunikace s klienty, ať už virtuální, nebo osobní na pobočkách. Internetové bankovnictví včetně možnosti získat půjčku je jednoduché, intuitivní.

Zvítězila v průzkumu společnosti KMPG jako značka (firma), kterou Češi nejvíce milují – porazila i firmy z jiných oborů.

A ačkoliv ji k tomu nenutí zákon, umožňuje převod do jiné banky ještě ve stejný den (při zadání do 11:30 hodin), podobně jako někteří konkurenti.

Olga Ortová Šeflová

Na výběrních místech Sazky jsou výběry z bankomatu pro klienty Air bank zdarma, ale jen do konce prázdnin. Třetina klientů banky, která používá mobilní aplikaci, bude moci do ní vstupovat prostřednictvím otisku prstu. Atraktivní pro klienty jsou spotřebitelské úvěry nad 300.000,- Kč s úrokovou sazbou už od 4,9% p.a. Banka nabízí rychlé uzavření cestovního pojištění, ale ve své mobilní aplikaci umožňuje i uzavření cestovního pojištění přímo na cestě. U přefinancování hypoték nabízí sice velmi lákavé úrokové sazby, ale na poskytování nových hypotečních úvěrů stále nenachází odvahu. Nejlepší úrokové sazby při přefinancování nabízí u hypotečních úvěrů nad 1,5 mil. Kč.

Bankovní poplatky 2Q 2017 85
Bankovní poplatky.com

Druhá retailová banka s českými vlastníky (vedle Fio banky). Air Bank razantně vstoupila na český trh s několika poplatkovými a nabídkovými unikáty a pro rok 2016 se stala Nejvstřícnější bankou. V aktuálním II. čtvrtletí nedošlo k žádným pohybům, takže naše hodnocení neměníme.

Z důvodu, že dlouhodobě nedochází k žádným poplatkovým změnám, ponecháváme hodnocení na stejné úrovni, jako minule.

Sazebník patří stále mezi ty nejjednodušší a nejpřehlednější. Včetně vysvětlujících textů se vešel pouze na jednu A4. Jednoduchý sazebník se v prvních měsících působení nové banky stal její předností. Je srozumitelný, nenajdete v něm žádné hvězdičky, písmenka ani vysvětlivky pod čarou. Bankovní klient jistě ocení informaci, že ceny v sazebníku jsou stejné pro všechny druhy kanálů – ať už klient využije služeb pobočky, internetbankingu či telebankingu. Sazebník se nezměnil ani ve II. čtvrtletí a tak vysoké hodnocení z minula ponecháváme.

Z Q Reportu Scott & Rose vyplývá, že se postavení banky proti I. čtvrtletí nezměnilo a náklady standardního klienta jsou stále 138 Kč, takže banka stále drží 1. místo. Hodnocení ponecháváme na stejné výši.


Sazebníky

Image result for air bank pobočkyImage result for airbank