Air bank

Air bank

Air bank, a.s.
Michal Strcula - Generální ředitel
Sídlo: Hráského 2231/25,148 00 Praha 11 - Chodov
Tel.: 840 000 000
E-mail: info@airbank.cz, www.airbank.cz

 

Kód banky: 3030

Infolinka: +420 515 202 202

Blokace karet: +420 547 134 134

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

 

Zisk banky 2018: 1,4 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 0,2 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018

 

Rozhovor s bankou AirBank najdete zde!

Na naše otázky odpověděl Filip Zavřel, vedoucí oddělení Každodenní služby (Air Bank)

Filip Zavrel.JPG


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2017
Banka roku
2016
Banka roku
2015
Banka roku
2014
Ohodnoťte banku

Porota 4Q 2017 84,7
Martina Hedvičáková

Hypotéky zdražila i Air bank, hypotéky nově nabízí od úrokové sazby 2,49 % a 2,69 %.

Šanon bude pro všechny klienty zdarma.

Na jaře 2018 skončí podpora aplikace My Air pro Windows Phone. Do aplikace My Air míří platby mobilem a další služby.

V současné době má banka více než 300 bankomatů po celé ČR.

Petr Kučera

Banka dohnala jednu ze svých počátečních nevýhod – malý počet bankomatů. Má už jich přes 300 a je tak dokonce pátou největší podle jejich počtu. Oceňuji hlavně rychlost, s jakou se přešlo od plánů k realitě: Plán na výrazné posílení sítě oznámila banka teprve před dvěma roky. Tehdy měla kolem 80 bankomatů, hlavně ve svých pobočkách. A s rozšiřováním prý ještě zdaleka nekončí.

Líbí se mi komunikace Air Bank s klienty, snaha o jednoduchost, srozumitelnost, klientskou vstřícnost a inovace.

Miroslav Škvára

Úspěšný subjekt vstřícný ke klientům a inovující produktovou nabídku

Miroslav Zeman

Air Bank je jednou z nejúspěšnějších nízkonákladových bank. Dle posledních informací o nárůstu počtu klientů se banka zařadila mezi středně velké banky. Banka je velmi aktivní a velmi pečlivě pracuje s názory a náměty svých klientů.

Air Bank je také veřejností vnímána jako dynamická a energická banka, která přináší zajímavé inovace a rychle je také dokáže zavést do praxe. Svou významnou roli pro růst banky má i její úspěšný a viditelný marketing a reklama. Jednoduchý, snadno zapamatovatelný námět a vtipné scénky ztotožňují banku se srozumitelností, jednoduchostí a férovostí.

Cílem Air Bank je ve střednědobém horizontu získat vedoucí a suverénní postavení mezi nízkonákladovými bankami. Následně pak může efektivněji zaútočit na pozice zavedených středně velkých bank. Potenciál a schopnosti na to tato banka zcela jistě má.

S čím přišla banka ve IV. čtvrtletí 2017

Air bank zvolila velmi zajímavou taktiku pro informování svých klientů i veřejnosti. Jedná se o velmi praktický a srozumitelný způsob, který navíc budí dojem, že se u této banky stále něco nového děje. Air Bank totiž informuje o každém jednotlivém vylepšení či inovaci zvláštní zprávou, kde každý takový krok popisuje a vysvětluje. Air Bank stejně jako Fio zvolila taktiku pozvolného růstu aktivity a žádné gradování akci a zpráv ke konci roku. I Air Bank, stejně jako Fio míří na modernizaci svého mobilního bankovnictví a dělá to dobře. Banka nezavádí překotně nové služby, které by fungovaly jen pro formu, ale většina klientů by je stejně nevyužila. Air Bank tak sleduje pečlivě co lidé skutečně potřebují a co využívají a podle toho novinky zavádí. U Air Bank mají klienti jistotu, že budou vybírat z bankomatů za vstřícných a výhodných podmínek, tedy zdarma. Proč? Air Bank si na rozdíl od mBank a dalších malých bank vybudovala svou velmi rozsáhlou síť bankomatů. Tím už není pouze virtuální, internetovou bankou, ale pro mnoho klientů se stala bankou skutečnou a reálnou, s vlastním rozsáhlým majetkem a aktivy, které jsou vidět. Hodnocení ponecháváme na současné úrovni.

Air Bank: Do aplikace My Air míří platby mobilem a další služby

Mobilní aplikace je místo, kde se dnes odehrává většina placení. Do budoucna toho bude ještě víc. Proto chceme, aby aplikace My Air byla pro placení ta nejlepší. Teď se díváme hlavně na to, jak vám zjednodušit platby mobilem a pomoct s nákupy.

Air Bank modernizuje a inovuje a to mohutně. Air Bank si také vytvořila a vyvinula pro snadné platby z mobilu vlastní aplikaci, kterou chce konkurovat aplikacím jiných bank. I proto se musela zaměřit na to, aby ovládání aplikace bylo intuitivní a velmi jednoduché. Placení mobilem je zajímavé pro stále větší skupinu klientů, protože k placení nepotřebují nosit u sebe platební karty a vše vyřeší přes mobil, který mají vždy u sebe.

Air Bank: Pozor na pokusy útočníků dostat se k vašim údajům

Každý rok se objeví nějaký nový pokus, kterým se internetoví útočníci pokouší vylákat z vás přístupové údaje k vašim bankovním účtům.

Je dobré, že Air Bank upozorňuje na stále se opakující pokusy podvodníků získat osobní údaje klientů či přístupové údaje k přihlášení a ovládání internetového či mobilního bankovnictví. Lidé jsou sice nepoučitelní, ale neznamená, že na snahu o jejich informování rezignujeme a se současným stavem se smíříme. Je také na bankách, aby stále modernizovali a zkvalitňovali možnosti přihlášení do aplikací, které nebudou podvodníky tak snadno prolomitelné a zneužitelné.

Air Bank: U hypoték nabízíme nově sazby 2,29 % a 2,49 %

Mluví se o tom, že doba rekordně levných hypoték začíná pomalu končit. I my bohužel musíme sazby kvůli vývoji na trhu mírně zvýšit. Pořád ale platí, že vzít si v dnešní době hypotéku se stále vyplatí a naše sazby dál patří mezi ty nejvýhodnější.

Banka čestně přiznává, že musí přistoupit ke zvyšování úrokových sazeb u hypoték, prostě proto, že ji k tomu nutí situace na trhu. Jednak své úrokové sazby zvyšuje i konkurence a jednak stále vyšší úrokové sazby ČNB nutí banky ke zvyšování i dalších sazeb. Bez zvýšení úroků by se banky dostaly postupně do ztráty. I přes současná zvýšení jsou ale úrokové sazby u hypoték stále velmi výhodné a hypotéka se stále vyplatí.

Air Bank: Už můžete vybírat z více než 300 bankomatů po celé ČR

Je to přesně rok, co jsme si na základě vašich přání předsevzali, že radikálně navýšíme počet našich bankomatů. A povedlo se! Za dvanáct měsíců jsme jejich počet více než zdvojnásobili, a stali jsme se tak bankou s pátou největší vlastní bankomatovou sítí v zemi.

Je podivuhodné jak rychle Air Bank vybudovala svou síť velmi moderních bankomatů a splnila tak svůj plán i slib, který svým klientů dala. Investice do sítě bankomatů se Air Bank zcela určitě vyplatí. Prvním důvodem už je poměrně výrazné zvyšování poplatků za výběr z bankomatů cizí banky. Toto zvýšení hluboce zasáhne některé konkurenční banky, jako Fio či Equa Bank, které nemají svou síť bankomatů, nebo je tato síť výrazně omezena. Air Bank se tak zvýšení poplatků nebude týkat, protože její klienti mají dostatečnou možnost výběru z bankomatů své banky.

Olga Ortová Šeflová

Air bank stále výrazně rozšiřuje síť bankomatů s mnoha vyspělými funkcemi, je jich již více než 300, což je vzhledem k velikosti banky velmi vysoký počet. Tato banka si uvědomila, že pro její budoucí vývoj je velmi důležitá kvalita a přívětivost mobilní aplikace, proto založila dceřinou společnost My Air, která se touto problematikou bude zabývat (zatím oznámila klientům, že v roce 2018 skončí používání operačního systému Windows Phone). Určitým problémem této banky je, že klientům již dlouho dopředu slibuje zavedení produktových a obslužných novinek, na které pak velmi dlouho čekají (např. poskytování nových spotřebitelských úvěrů na bydlení, nikoliv pouze přefinancování hypotečních úvěrů).

Bankovní poplatky 4Q 2017 85
Bankovní poplatky.com

Druhá retailová banka s českými vlastníky (vedle Fio banky). Air Bank razantně vstoupila na český trh s několika poplatkovými a nabídkovými unikáty a pro rok 2016 se stala Nejvstřícnější bankou. Uvidíme, jak si povede v roce 2017. V aktuálním IV. čtvrtletí nedošlo k žádným pohybům, takže naše hodnocení neměníme.

Z důvodu, že dlouhodobě nedochází k žádným poplatkovým změnám, ponecháváme hodnocení na stejné úrovni, jako minule.

Sazebník patří stále mezi ty nejjednodušší a nejpřehlednější. Včetně vysvětlujících textů se vešel pouze na jednu A4. Jednoduchý sazebník se v prvních měsících působení nové banky stal její předností. Je srozumitelný, nenajdete v něm žádné hvězdičky, písmenka ani vysvětlivky pod čarou. Bankovní klient jistě ocení informaci, že ceny v sazebníku jsou stejné pro všechny druhy kanálů – ať už klient využije služeb pobočky, internetbankingu či telebankingu. Sazebník se nezměnil ani ve IV. čtvrtletí a tak vysoké hodnocení z minula ponecháváme.

Z Q Reportu Scott & Rose vyplývá, že se postavení banky proti III. čtvrtletí nezměnilo a náklady standardního klienta jsou stále 138 Kč, takže banka stále drží 1. místo. Hodnocení ponecháváme na stejné výši.

Veřejnost 4Q 2017 51.1
Již od 9/2014 jsem jejím klientem a jsem naprosto spokojen!

Sazebníky

Image result for air bank pobočkyImage result for airbank