Česká spořitelna

Česká spořitelna

Česká spořitelna, a. s.
Předseda představenstva a generální ředitel: Tomáš Salomon
Olbrachtova 1929/62, 140 00 Praha 4
Tel.: 261 071 111
E-mail: csas@csas.cz, www.csas.cz

Kód banky: 0800

Infolinka:+420 800 207 207

Blokace karet: +420 800 207 207

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 15,4 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 8,5 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018

Základní fakta k 30. 6. 2019

Aktiva celkem 1 504,5 mld. Kč
Počet klientů České spořitelny 4,6 mil.
Počet aktivních klientů internetového bankovnictví a BUSINESS 24 1,5 mil.
Počet zaměstnanců Finanční skupiny České spořitelny 9 821
Počet poboček 487
Počet bankomatů a platbomatů více než 1 700
Počet karet 2,89 mil.

Kvartál
1 2 3 4

2. čtvrtletí
2010
Ohodnoťte banku

Porota 1Q 2010 74,6
Dalibor Z. Chvátal

Spořka se může pochlubit kvalitními službami a vstřícným a přátelským postoj ke klientovi. Je to skutečná banka s lidskou tváří. Když máte s touto bankou problém, dá se s ní domluvit a najít společně řešení.

 

Je vám k dispozici na všech svých pobočkách, nedívá se přitom, kde jste účet založili. Pro své prověřené klienty má lepší podmínky a úroky, než v propagačních materiálech.

 

Faktem je, že spořka Čechům rozumí nejlépe a služby má zmáknuté na jedničku. České (to přídavné jméno je důležité) obchodní podmínky vám garantují spravedlivý přístup při řešení nestandardních situací.

 

Umí se dobře postarat i o podnikatele a třeba v oblasti akceptace karet má hodně dobré nabídky. Kdo má účet ve spořce, nic víc nepotřebuje, banka vám dá skoro vše (a co nedá, zajistí). Se spořkou můžete i twitrovat. Spořka je prostě boží.

 

Ptáte se, kde je háček? Spořka stále hodně vsází na to, že je na českém trhu největší a že změnit banku se jen tak každému nechce. Jenže to dnes už není velký problém a její přímá konkurence umí nabídnout stejně kvalitní služby a za nižší cenu.

 

A pro většinu lidí stačí jen normální účet, na který přijde výplata a ze kterého odejdou příkazy. Spořka je sice kvalitní bankou, ale vysoko nastavená poplatková politika dokáže hodně jejich klientů natolik naštvat, že raději oželí komplexní nabídku služeb a vezmou si je jinde. Možná ne najednou v balíčku „all inclusive“, ale levněji.

Karel Kopeček

Dle mého názoru v současné době „nejvštřícnější“ banka na českém bankovním trhu. Tento subjektivní pohled vznikl na základě snahy banky o informovanosti veřejnosti a jejímu přístupu především ke stálím klientům. Obecně se dá říct, že právě stálé klienty, na kterých banka vzhledem k historickým souvislostem staví, považuje banka za jakési rodinné stříbro.

Jako velmi pozitivní vnímám také fungování internetového bankovnictví. Byť nebyla služba Servis 24 v minulosti odborníky hodnocena z hlediska bezpečnosti kladně, je přehledná, pro klienta snadno ovladatelný a v současné době by měla splňovat i jistá bezpečnostní kritéria.

 

Aby té chvály nebylo příliš je třeba připomenout „neučesanou“ politiku bankovních poplatků, kde Česká spořitelna zase jednoznačně svého postavení na trhu zneužívá.

Eva Poláchová

ČSP je z hlediska počtu klientů největší tuzemskou bankou nejen pro retailové bankovnictví s významným tržním podílem, výročními zprávami udávaný počet klientů v posledních letech se v podstatě nijak výrazně nemění. V porovnání se základnou v roce 2004 se sice celkový udávaný počet klientů snížil, ale zejména v segmentu aktivních karet získala ČSP důvěru více jak půl milionu klientů. 

 

Z pohledu nabízených produktů a služeb jednoznačně patří mezi banky nejuniverzálnější, jako jedna ze tří z celkového počtu hodnocených bank, nabízí jak běžné, vkladové, podnikatelské i studentské účty, úvěry hypotéční, spotřebitelské, podnikatelské, karty, investice, stavební spoření, penzijní připojištění i pojištění jako takové.

Šíře portfolia a možnost jeho využití z pohledu klienta na jednom místě je rozhodně předností banky.

Výše poplatků je hodnocena na jiném místě, ale pravdou je, že sazebník poplatků je velmi přehledný a transparentní, najdou se samozřejmě poplatky, které jsou diskutabilní a mohou být pro klienta zavádějící (např. poplatek za udržování pojištění úvěru, které de facto zdražuje pojištění a kdy rozdíl mezi měsíčním pojistným a tímto poplatkem je zanedbatelný).

    

Úrokové sazby hypotéčních produktů jsou konkurenční, i když z pohledu klienta jsou opět uváděni sazby minimální pro tzv. standardní produkty, reálné sazby bývají rozdílné. U spořicích účtů je tržní úročení nižší (vyjma Perfektního vkladu, kde je ovšem minimální vklad 100 000Kč).

ČSP nabízí i bonusový program pro své klienty ve formě Chytré karty, kde vedle garance ceny zboží a ochrany nákupu má i non-stop přístup k informacím o kartě prostřednictvím služby Servis 24.

Na stránkách banky je mnoho užitečných informací obecně – o bezpečnosti internetového bankovnictví obzvlášť, což je rozhodně dáno i některými negativními případy v loňském roce, stránky jsou přehledné, v anglické mutaci, i když rozsáhlé – jsou zde napojeny téměř všechny bankou poskytované produkty, navíc i ekonomické analýzy pro zájemce z řad odborníků. Nicméně případnou zhoršenou orientaci vyvažuje banka velmi kvalitně fungující infolinkou pro občany. 

 

O dostupnosti banky a bankomatů není třeba pochybovat. ČSP je rozhodně bankou z nejdostupnějších, včetně víkendové provozní doby ve vybraných městech. Nadstandardem či zvláštností jsou bankomaty pro nevidomé a mobilní bankomaty.

Aktuální a komunikované novinky se většinou týkají úrokových sazeb, jejich zvýhodnění a změn v bonusovém programu. Vzhledem k šíři poskytovaných služeb je složité přijít s významnou inovací, to je daň velikosti, známosti a jisté míry monopolity.

Ekonomickou stabilitu banky nelze hodnotit jinak než kladně. Na jedné straně meziročně roste zisk, oba ukazatele ROE i ROA patří mezi nejlepší, v objemu úvěru a klientských vkladu je ČSP leaderem trhu, minimální hodnotu kapitálové přiměřenosti 8% banka s přehledem splňuje.

Otakar Schlossberger

Vstřícnost banky je dána na první pohled její informační dostatečností. Banka poskytuje celou šíři finančních produktů celkem přehlednou formou, i když se jeví na první pohled stránky trošku „přeplácané“. To je ale dáno právě velikostí banky a šíří informací, které klient obdrží při prvním kontaktu.

 

Sazebník je přehledný, ale nelze některé sazby za služby považovat za vstřícné. Já osobně nemám v oblibě položku „příchozí platba z jiné banky“, která je za poplatek (náklady s takovou položkou jsou totiž téměř nulové, neboť se v ČR vše zpracovává automaticky bez dotyku lidské ruky). Také expresní příplatek není příznivý. Banka má jednu z nejširších distribučních sítí všemi směry – pobočky, elektronické distribuční kanály, ATM.

 

Osobně velmi oceňuji nápad na komunikaci s veřejností ve vazbě na reklamu 365 důvodů, proč být klientem České spořitelny. Je to velmi nápadité a mně to velmi zaujalo. Tato reklama je podle mého názoru nevtíravá a decentní.

Dále je nutno ocenit uveřejnění Kodexu chování mezi bankou a klientem a existenci bankovního ombudsmana, což jistě zvyšuje důvěru klienta v banku.

 

Banka se dlouhodobě věnuje sponzoringu celé řády významných kulturních akcí a podpory sociální povahy. Může si to dovolit, neboť má v poslední době velmi výrazné pozitivní hospodářský výsledek.

 

Z hlediska vstřícnosti lze hovořit o tom, že banka je minimálně dobrá.

František Pavelka

Osobně ji považuji za jedničku v oblasti retailového bankovnictví. Disponuje velkou sítí snadno dostupných poboček (téměř 650), obhospodařuje více jak 1 100 bankomatů poskytujících řadu on-line služeb.

 

V nabídce jsou prakticky všechny druhy přímého bankovnictví, nechybí téměř žádná z klasických i speciálních produktových nabídek pro spotřebitele.

 

Česká spořitelna jako jedna z prvních zavedla ombudsmana. Na pobočkách zavádí samoobslužné koutky umožňující rychlejší přímé vyřízení požadavků klienta.

 

Objem obchodů i její zisk trvale roste. V její dynamice se doposud odráží vliv legendárního GŘ Jacka Stacka.

 

Webové stránky jsou přehledné, je možné získat vyčerpávající přehled o nabídce a podmínkách obchodní činnosti banky. (Pokud ale chcete najít Výroční zprávy, je nutné použití ne příliš logický vstup „ke stažení“).

 

Negativem je, že si dodnes účtuje některé poplatky vyhlášené v anketě o nejabsurdnější bankovní poplatek jako absurdní.

Bankovní poplatky 1Q 2010 0
Veřejnost 1Q 2010 31.6
Karel Plánička

Vysoce profesionální přístup, plnění dohod.

Kritizuji někdy příliš nízké sebevědomí úředníků banky s ohledem na to, jakou profesionalitu předvádějí.

Vladimír Pražák
Jirka Prokeš
Miloslav Hamřík

ČS účet jsem měl asi tři roky. PEKLO, PEKLO, PEKLO. To nešlo online, k tomu jste musel jít na určitou pobočku a když jsem účet nepoužíval, po roce jsem byl v mínusu...

Lukas Kutner
Jan Hanák

nesmyslný fronty - u půlky "okýnek" slečny zívají nudou ale vy si stejně musíte počkat klidně i půl hodiny (a někdy i víc)  až vám "pípne" vaše číslo a vy smíte jít k okýnku která je naprosto totožně označená jako ta kde není ani noha

Martin Kupka
Viktorie Babičková
Honza Bártek

Až nechutně velké zisky z poplatků

Dotaz na půjčku, chtěl jsem příklad pokud si půjčim určitou částku a budu přesně takto splácet kolik přibližně zaplatím celkem za to období navíc. Dostal jsem odpověď: To my nevíme, to ví počítač.


Sazebníky

Image result for česká spořitelna pobočkyImage result for česká spořitelna pobočkyImage result for česká spořitelna sídlo


Pobočky

Bankomaty