Česká spořitelna

Česká spořitelna

Česká spořitelna, a. s.
Předseda představenstva a generální ředitel: Tomáš Salomon
Olbrachtova 1929/62, 140 00 Praha 4
Tel.: 261 071 111
E-mail: csas@csas.cz, www.csas.cz

Kód banky: 0800

Infolinka:+420 800 207 207

Blokace karet: +420 800 207 207

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 15,4 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 8,5 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018

Základní fakta k 30. 6. 2019

Aktiva celkem 1 504,5 mld. Kč
Počet klientů České spořitelny 4,6 mil.
Počet aktivních klientů internetového bankovnictví a BUSINESS 24 1,5 mil.
Počet zaměstnanců Finanční skupiny České spořitelny 9 821
Počet poboček 487
Počet bankomatů a platbomatů více než 1 700
Počet karet 2,89 mil.

Kvartál
1 2 3 4

2. čtvrtletí
2010
Ohodnoťte banku

Porota 4Q 2010 70,6
Bedřich Danda

Česká spořitelna je u některých živnostníků poměrně oblíbená. Pozitivní je velké množství poboček, její dostupnost a velmi široký rozsahu služeb pro podnikatele. Nevýhodou jsou vysoké poplatky a další relativně vysoké náklady a ceny produktů.

Je třeba pozitivně ocenit nápad zřízení center pro movité klienty. Banka se dosud výrazně zaměřovala a profilovala se jako banka pro masy. Zaměření zájmu na bohatší klienty může zvýšit prestiž této banky u ekonomicky silnější části naší populace, mezi které patří i mnoho podnikatelů.

Pozitivně hodnotím také poměrně vysokou aktivitu banky. Hodnocení sráží skutečnost, že banka nijak nevychází vstříci svým klientům v oblasti snižování poplatků či snižování cen produktů.

František Pavelka

Česká spořitelna podává po celý rok trvale spolehlivé výkony a dokonce se dlouhodobě drží na špici bank, pokud jde o různá ocenění v celostátních soutěžích.

Miroslav Zeman

Česká spořitelna ve IV. čtvrtletí přišla s opatřeními, která trochu tlumí mírně hořký pocit z úpravy poplatků ve III. Čtvrtletí, které byly přijaty s rozpaky. Nicméně co bylo, to bylo, změny poplatků se promítly do hodnocení za třetí čtvrtletí a jaká opatření a vstřícné či nevstřícné kroky hodnotíme ve IV. čtvrtletí roku 2010?

Předně se banka poměrně silně chválí. Nutno podotknout, že ve většině případů i oprávněně, protože jako jedna z největších bank skutečně může bodovat množstvím a kvantitou.

Banka se tak pochlubila, že již dva miliony klientů využívá Osobní účet České spořitelny, který umožňuje individuální nastavení produktů a služeb podle přání a potřeb klienta. Z hlediska obdobných produktů konkurenčních bank se jedná o skutečně vysoké číslo.

Stejně tak se banka pochlubila, že klienti  České spořitelny používají již 300 000 chytrých platebních karet kreditního typu určených pro platby nákupů. Takto vysoký nárůst zaznamenal tento produkt za pouhé dva roky od svého zavedení.

Pozitivně hodnotím snahu o vzdělání svých klientů a skutečně kvalitní upozornění na nebezpečí skimmingu prostřednictvím videa. Toto video a doprovodné texty zveřejnila ČS na svých stránkách.

V oblasti hypoték si Česká spořitelna pochvaluje svoji Ideální hypotéku. Ideální hypotéka České spořitelny s úrokovým zvýhodněním 0,5 % za pětiletou fixaci a splatnost 20 let a dalším snížením 0,5 % za aktivitu na Osobním účtu České spořitelny má na trhu velký úspěch. Je nutné dodat, že bonusové zvýhodnění skutečně tento produkt výrazně zatraktivňuje.

Pozitivně hodnotím také zajímavý průzkum České spořitelny o ochotě lidí ke spoření. Podle průzkumu Erste Group 67 % obyvatel ČR pravidelně spoří, měsíčně v průměru 2 659 Kč. Podobnými projekty ČS totiž pokrývá nejen svůj vlastní zájem, ale zájem celé společnosti, kdy takto zajímavé informace mohou udávat směr pro vývoj souvisejících bankovních či jiných produktů v Česku.

Česká spořitelna se rozhodla více věnovat svým movitým klientům pro něž zřídila speciální kontaktní místa. ČS Premier České spořitelny nabízí movitějších klientům vlastní pobočky a produktovou nabídku na míru. Česká spořitelna se tak rozhodla více využít potenciál svých bohatších klientů, což je určitě velmi dobře.

Česká spořitelna bodovala v devátém ročníku soutěže WebTop100, která hodnotí kvalitu zpracování firemních internetových prezentací. K umístění v této prestižní soutěži nelze než ČS pogratulovat.

Zcela novou a velmi zajímavou službu přinesla ČS svým klientům v říjnu loňského roku. Česká spořitelna a expresní balíková služba PPL CZ úspěšně spustili službu, která příjemcům zásilek na dobírku umožní uhradit dodané zboží pomocí platební karty, a to bez poplatku. Klientům tak odpadají starosti s nutností obstarání hotovosti při dodávkách zboží společností PPL.

Poštovní spořitelna také přinesla nové odměny ve svém programu Bonus, což je bezesporu další vstřícný krok této banky vůči klientům.

Banka také přispěla další částkou ve výši půl milionů korun na oběti povodní. Stejně tak se bude banka další tři roky podílet na financování prestižní události Pražské jaro.

Eva Poláchová

Tahounem pro úvěrový obchod byla jednoznačně Ideální hypotéka, která měla úrokové zvýhodněním 0,5 % za pětiletou fixaci a splatnost 20 let a dalším snížením 0,5 % za aktivitu na Osobním účtu České spořitelny.  Novinkou je služba ČS Premier, která nabízí movitějším klientům vlastní obsluhu a paletu služeb zdarma, nové odměny v rámci Bonus programu,  nová služba platební karty ČS a zejména možnost zaplatit za doručené zboží platební kartou bez poplatku.

V oblasti filantropické pak je vítanou aktivitou pomoc obětem záplav, kdy Česká spořitelna s pomocí klientů věnuje obětem záplav téměř půl mil. korun. Banka umožnila svým klientům dobrovolně se zapojit a prostřednictvím Bonus programu věnovat své věrnostní body na obnovu míst zpustošených velkou vodou.

V oblasti oceněné získala ČS umístění v devátém ročníku soutěže WebTop100, která hodnotila kvalitu zpracování firemních prezentací na internetu a zároveň ČS obhájila tituly banka roku a nejdůvěryhodnější banka roku.

 

 

Otakar Schlossberger

Banka patří mezi největší peněžní ústavy v ČR, proto poskytuje celou šíři finančních produktů celkem přehlednou formou. Banka pokrývá nabídkou produktů snad vše, co bankovní trh může nabízet. Občas se objeví i nový nebo inovovaný produkt, jako např. v oblasti hypotéčních úvěrů nebo možnost placení platebními kartami (naposledy možnost platit balíky dodané fy PPL kartou, pokud jsou na dobírku – to považuji za super službu!).

 

Základní internetové stránky doznaly rapidní změny, a to změny k lepšímu.Velmi dobře se v nich nyní orientuji a předpokládám, že to ocení i běžná klientela. Banka uvádí vše, co je nutné nebo možné zveřejnit a zprostředkovat. Uvádí průběžné zprávy o hospodaření banky, zabývá se sponzoringem a pomoci potřebným. Všechny informace lze opět nelézt na internetových stránkách. To, že banka přehledným způsobem uvádí produkty, ceny za služby a další údaje nutné pro jejich poskytování, je samozřejmé. Proto v části I. navyšuji hodnocení o jeden bod. 

 

Banka se dlouhodobě věnuje sponzoringu celé řády významných kulturních akcí a podpory sociální povahy. Může si to dovolit, neboť má stále velmi výrazné pozitivní hospodářský výsledek. Osobně oceňuji prodloužení smlouvy při sponzoringu tak prestižní kulturně-společenské aktivity jakým je Pražské jaro.

 

Reklamy v médiích jsou průběžné a působí pozitivně a neagresivně. Banku hodnotím jako velmi vstřícnou a přátelskou. Určitě má své „mouchy“ jako každý takto velký subjekt, ale podle mého názoru si banka vylepšila image nejen díky restrukturalizaci svých internetových stránek, ale také dalšími výše uvedenými aktivitami.

Bankovní poplatky 4Q 2010 53.8
Bankovní poplatky.com

Banka typicky zaměřená na retailového klienta s obrovskou výhodnou velkého klientského kmene. Osobní účet ČS sice umožňuje individuální sestavení účtu, na druhé straně se klient nevyhne stavu, kdy může platit i za služby, které nepotřebuje či nevyžaduje. Dílem je to tím, že produktové a výběrové sady jsou celkem složité na pochopení a sestavení a především tím, že si klient nevybírá vždy jen jednotlivé služby, ale celé sady služeb. K žádné významné změně v tomto čtvrtletí nedošlo, a proto hodnocení neměníme.

Česká spořitelna představila velké poplatkové změny (téměř revoluční změny) v předchozím čtvrtletí (od 1.9.). V aktuálním 4. čtvrtletí tak logicky nedošlo k žádným výrazným pohybům, které by ovlivnily změnu hodnocení banky.

To samé platí i o změně sazebníku. Ten byl výrazně upraven právě při příležitosti poplatkových změn (od 1.9.), takže ve 4. čtvrtletí zůstává hodnocení totožné. Sazebník je snadno dohledatelný na webu ČS – přes roll menu je součástí základní lišty homepage ČS.

Z údajů Q Reportu Scott & Rose vyplývá, že se postavení ČS zhoršilo a náklady na bankovní služby se po měsících klidu zvedly a to jak u standardního klienta (z 2 049 Kč na 2 377 Kč), tak i u aktivního klienta (z 6 064 Kč na 7 122 kč). Proto v této části snižujeme hodnocení o půl bodu.

Veřejnost 4Q 2010 40
Linda Marešová

Klientem této banky jsem již bezmála deset let. Mezi výhody, díky nimž u ní ještě setrvávám, patří bezesporu její velikost, tradice a pocit jistoty, který člověk má u zaběhnuté banky, jedné z největších v zemi. Dalším faktem ovšem je, že máme u České spořitelny také hypoteční úvěr, který splácíme prostřednictvím mého osobního účtu. Kdybych se rozhodla svůj osobní účet zrušit, zdražilo by to poplatky na hypotečním úvěru.

Důležité je především, že vklady jsou pojištěné v ČR. Dále jsou pozitivem kamenné pobočky, kde je možno vždy vše vyřešit osobně. Velmi pozitivně hodnotím bezplatnou informační linku. Důležitá je možnost realizace zahraničních plateb a výběru či vkladu hotovosti na přepážce.

Rozhodně ovšem nejsem spokojená s touto bankou v mnoha dalších ohledech. Především jsou to vysoké bankovní poplatky. Platím 45 Kč za Výhodný program, v němž je zahrnuto internetové bankovnictví (Servis 24), karta Visa Electron a dva výběry z bankomatu, ovšem: a) platím dále za příchodí a odchozí platby, za účetní položku, za „papírový“ výpis z účtu, který nelze zrušit; b) výše uvedené dva výběry z bankomatu zdarma jsou jen z bankomatů České spořitelny; c) karta Visa Electron je neembosovaná platební karta, se kterou bývají někdy problémy při online platbách. Banka nenabízí flexibilní změny limitů pro transakce kartou. Ty lze jen snížit, zvýšit je však lze jen na pobočce. Embosovaná karta je za příplatek. Velkou nevýhodou je pro mne nepřehledný sazebník. Troufám si konstatovat, že pro běžného smrtelníka není možné si v něm požadovanou položku vůbec najít.

Další kapitolou je chování personálu na přepážkách. Většinou je chování korektní, ale přesto mám výhrady. Stalo se mi, že jsem do banky dorazila ve sportovnim oblečení, a to ne v nejnovější outdoorové výbavě, ale jen obyčejně oblečena „do lesa“. Paní na přepážce se mnou tedy jednala jako s někým z nižší společenské či příjmové skupiny. Až když se podívala na zůstatek na mém účtě, vrátilo se její chování opět „do normálu“. Bohužel se mi něco takového v této bance nestalo jen jednou.

Závěr bych chtěla uvést, že do budoucna se službami této banky nepočítám. Poté, co nám uplyne fixace úrokové sazby u hypotéčního úvěru, budu reálně zvažovat zrušení tohoto běžného účtu, neboť nevýhody mnohonásobně převažují nad výhodami.

Marie Bydzovska

 

K České spořitelně jsem se dostala náhodou, když jsem dočasně z rodinných důvodů spravovala účet mých rodičů. Jedná se o běžný osobní účet.

Vyřízení všech potřebných náležitostí bylo poněkud zdlouhavé a nevyhnula jsem se ani nesnázím při následném užívání. Ve srovnání s mým druhým účtem (pomíjím skutečnost, že u něj využívám značných výhod studentského účtu), považuji za zásadní nevýhodu České spořitelny, že zde téměř zcela chybí možnost osobního asistenta nebo bankovního poradce, díky kterému by klient s každým problémem a žádostí nemusel zdlouhavě čekat na přepážce. Nevyhovující je často i otevírací doba poboček, která je značně omezená. Obecně zdlouhavou komunikaci považuji za jeden z hlavních problémů této banky. Na problém klient není upozorněn ani elektronicky ani telefonicky, vše řeší sám a opět hlavně u přepážek.

Ve srovnání s ostatními bankami jsou poplatky vysoké. Navíc si podle mě nikdo není moc jistý, za jakou službu platí jaký poplatek a je téměř nemožné dozvědět se o jiné, lepší alternativě. Systém je z mého pohledu neprůhledný a jelikož zaměstnanci u přepážek nemají času nazbyt, nemá klient příležitost ani snahu se ptát na případné nové možnosti. Personál se stal časem příjemnějším a ochotnějším, ale i přesto například aktivace platby v zahraničí se stala nekonečným a nevyřešeným příběhem.

Na druhé straně nabízí Česká spořitelna v poslední době čím dám více služeb. Tradice banky je samozřejmě vždy dobrou zprávou. O bankomaty není v žádném případě nouze, ani o dílčí pobočky. Internetbanking je zcela bez problémů a je jednoduchý na používání. Platba kartou v obchodech funguje v naprosté většině případů spolehlivě.

Jelikož mám srovnání i se službami jiné banky, pro účet u České spořitelny bych se v budoucnu asi nerozhodla. Tradice není vždy zárudou moderních a adekvátních služeb, podřízených potřebám zákazníka.

Jaroslav Uhlárik

Na jednu stranu a hluboce proti mému přesvědčení - poplatky, poplatky a zase poplatky. A to jak viditelné, tak trošku skryté. Poplatky se dublují, trublují atd. :-) Na druhou stranu je nutno ocenit obrovskou šíři produktů, propracovaný systém předschválených produktů a v podstatě, když něco potřebujete, v ČS to najdete. Sice za to zaplatíte a to dost, ale najdete. Pro některé lidi je určitě výhodná i široká síť poboček. S obsluhou na pobočce jsem nikdy neměl problém, vždy byli lidé ochotní. IB mi také vyhovuje. Ale ty poplatky... Howgh!

Ivana Erlebachová

Služeb České spořitelny využívá moje rodina již několik let. Již jako dítěti mi rodiče založili spořitelní vkladní knížku. Po revoluci nebyla v našem blízkém okolí žádná pobočka jiné banky, a bankovní účet jsme potřebovali, byl výběr peněžního ústavu jednoduchý.

ČS nabízí velké množství produktů jak pro fyzické osoby, tak pro podnikatele i velké firmy. Přestože internetové stránky jsou sestaveny přehledně, je těžké, aby si běžný člověk sám vybral ten správný produkt. Proto oceňuji přístup pracovníků na přepážce. Dostala jsem kontakt na svého poradce a kdykoliv mám nějaké dotazy, sjednám si s ním schůzku, např. e-mailem. V domluvenou dobu je tato příjemná a usměvavá pracovnice připravená se mi plně věnovat,  tím odpadá také čekání ve frontě. Takto mi pomohla i nastavit si osobní účet. Jelikož  měsíčně uskutečňuji hodně transakcí, platila jsem dříve dosti vysokou částku, za každou operaci zvlášť. Po nastavení zvýhodněného balíčku, podle toho, co využívám,  jsem se dostala téměř na polovinu původních poplatků.

Velkým kladem je Internetbanking, který je pro mě velkým pomocníkem. Znamená to pro mě, že nemusím s každým příkazem na pobočku. Také ušetřím každý měsíc 9,50Kč, které jsem dřív platila za obdržení výpisu poštou. Dnes si ho mohu doma na počítači stahnout a vytisknout, a to i zpětně za 1rok. I úvěr je možné si dnes objednat přes internet, aniž byste navštívili pobočku.

Líbí se mi, že ČS vybudovala širokou síť peněžních automatů a ve většině obchodů se může požít platebních karet k nákupu.

Múj manžel, coby podnikatel, využil také provozního úvěru, který ČS nabízí. Jeho získání není tak složité, ale pro malého podnikatele příliš drahé. Kromě vysokých pravidelných poplatků a úroků ho hlavně prodražuje odhad nemovitosti, kterou ručíte. Ten provede osoba určená bankou za velice tučný poplatek. Také částka za přijetí, posouzení a vyhodnocení žádosti o úvěr nepatří mezi ty levné. A to po zaplacení tohoto ještě nevíte, zda vám úvěr schválí.

Také dětem jsme založili osobní účty u ČS. Hezké je, že vedení účtu pro studenty do 30let je zdarma a k tomu ještě spousta jiných výhod. Jen mě mrzí, že děti do 15let musí dostávat každý čtvrtrok výpis z účtu poštou. Nechápu, proč by rodiče nemohli mít také přístup k tomuto účtu přes internet.

Když jsme tyto účty sjednávali (je to již také pár let), bylo nám řečeno, že pokud student nedodá potvrzení o studiu, bez jakéhokoliv upozornění se mu účet automaticky změní z bezplatného na sporožirový se všemi poplatky. To se naštěstí nepotvrdilo. Letos dcera,  jako studentka VŠ, zapomněla potvrzení poslat. Tento týden jsme obdrželi zdvořilý dopis, kde nám v případě ukončení studia nabízejí další výhodný produkt  "Absolvent" na dva roky, nebo máme zaslat doklad o studiu. Což je možné zase uskutečnit elektronickou podobou.

Za toto a vše ostatní, co se zlepšuje pro klienty, děkuji.

Jan Čermák
Markéta Rous

Ačkoliv mám už léta u této banky běžný účet, nejsem úplně spokojená, leč ještě jsem se nedostala k tomu najít si jinou variantu. Proč s touto bankou nejsem spokojena?

1) Poplatky za cokoliv jsou oproti jiným bankám vysoké - např. za vedení tzv. Výhodného programu platím bance měsíčně 45,- Kč; výpis z účtu bych ráda dostávala elektronicky, což mi v mé variantě nelze zvolit, tudíž každý měsíc za něj zaplatím pro mne naprosto zbytečných 9,50; za platbu z či do jiné banky také platím poplatek, výběr z bankomatu za 5,- Kč atd.

2) V červnu jsem se vdala. O této skutečnosti (změně jména a doručovací adresy) jsem musela banku informovat dohromady třikrát a to osobně, protože online či telefonicky toto provést nelze. Vystála jsem si tedy v pokročilém stádiu těhotenství několikrát na liberecké pobočce frontu, načež mi výpis z účtu opět přišel na starou adresu a pod starým jménem.

3) Úroky z vkladu jsou neuvěřitelně nízké - u běžného účtu pouze 0,5%.

4) Před lety byla zavedena nová funkce tzv. osobního asistenta. Velice jsem to uvítala, leč užít jsem si to mohla relativně krátkou dobu. Poté se z mé osobní asistentky stala běžná asistentka na přepážce a veškeré výhody tím pro mne skončíly.

5) Některé bankomaty, které jsem často využívala, byly postupně zrušeny.

6) Několikrát jsem se snažila na přepážce v bance aktivovat možnost online platby zboží v internetových obchodech. Pokaždé mi bylo řečeno, že už tuto funkci mám dávno aktivovanou, leč kdykoliv jsem chtěla tuto možnost využít, nikdy jsem neuspěla. Byla jsem tedy postupně donucena pořídit si ještě jinou platební kartu u jiné banky, se kterou platbu v online obchodech mohu bez problému provést.

Co naopak oceňuji?

1) Počet bankomatů na mnoha místech, i když dříve jich bylo více a na pro mne dostupnějších místech.

2) Možnost platit kartou ve většině obchodů, což bych mohla ale i s účtem u jiné banky.

3) Letitá tradice na českém trhu mi dává relativní jistotu, že banka nebude ze dne na den (doufejme) zrušena.

4) Internetbanking - velice často využívám, přehledný.

5) Obsluha na přepážkách v bance je vždy velice milá a ochotná.

Petr Vít
Vladimír Dědek

škoda těch poplatků a těžkopádného přístupu...

Martin Pospěch

Co odešel z čela banky bývalý šéf, jde to z bankou z kopce. Nevím, kdo ji vede teď, ale je to typický manažer typu: důležitá jsou procenta růstu a zisku. Až potom kvůli takovému troubovi zase dojde ke krizi, tak on za to nebude brát žádnou zodpovědnost, nikdo mu nic nezabaví a pořád si bude jezdit ve svém luxusním BMW, i když za sebou nechá tržní spoušť.

Co mi vadí nejvíce? Nekompetentní osobní poradce, který není schopen předem říci, jaká bude u mé půjčky úroková sazba. Pak, když se ji dovím, musím si sám přepočítat splátky na úroky, které se pohybují nad dvacet procent! Vrcholem ovšem bylo, když půlroční nulovou úrokovou sazbu u kredtní karty nabízejí jen novým klientům. Ti dvacet let staří klienti zde nemají vůbec žádné výhody. Rovněž informace neposkytuje banka vůbec žádné, natož nějaké nabídky apod. pro své klienty. Něco tak hrozného jsem nezažil nikde. Z minulosti mám v této bance výhodný úvěr. Jakmile jej za dva a půl roku zaplatí´m, okamžitě odcházím jinam. V současné době za nový úvěr musím při jeho jednrázovém splacení zaplatit 4% úroku. To dříve nebylo v této bance vůbec myslitelné. Zajímalo by mne, kdo tu bynku dnes vede, Co to je zač? Své podměty jsem jim i napsal. Ale je to zbytečné. vedou to ne od desíti k pěti, ale u mne je to od desíti k nule.

Greta Valentová

Mohu s klidem usínat a s důvěrou dobrého vkladu  svých finančních prostředků se probouzet, mám-li účet v České spořitelně z důvodu dlouholeté tradice na našem trhu, silného partnerství v Erste Group - jednou větou: zkvalitňování svých produktů a služeb a zefektivňování pracovních procesů, řešení všech finančních potřeb klientůnejdůvěryhodnější bance právem ohodnocenou jako Banka roku již šestkrát svými spokojenými klienty


Sazebníky

Image result for česká spořitelna pobočkyImage result for česká spořitelna pobočkyImage result for česká spořitelna sídlo


Pobočky

Bankomaty