Česká spořitelna

Česká spořitelna

Česká spořitelna, a. s.
Předseda představenstva a generální ředitel: Tomáš Salomon
Olbrachtova 1929/62, 140 00 Praha 4
Tel.: 261 071 111
E-mail: csas@csas.cz, www.csas.cz

Kód banky: 0800

Infolinka:+420 800 207 207

Blokace karet: +420 800 207 207

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 15,4 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 8,5 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018

Základní fakta k 30. 6. 2019

Aktiva celkem 1 504,5 mld. Kč
Počet klientů České spořitelny 4,6 mil.
Počet aktivních klientů internetového bankovnictví a BUSINESS 24 1,5 mil.
Počet zaměstnanců Finanční skupiny České spořitelny 9 821
Počet poboček 487
Počet bankomatů a platbomatů více než 1 700
Počet karet 2,89 mil.

Kvartál
1 2 3 4

2. čtvrtletí
2010
Ohodnoťte banku

Porota 2Q 2012 72,6
Bedřich Danda
Petr Kučera
Miroslav Zeman

 

Česká spořitelna jasně boduje na všech frontách.

Poučný televizní seriál „Aby dluhy nebolely“, který vtipnou formou seznamoval diváky s taji financování, a jehož první díl byl spuštěn začátkem letošního roku, odvysílal na přelomu června a července svůj poslední díl. U diváků měl veliký úspěch. Všechny díly je možné dodatečně shlédnout na youtube.com kanálu. 

Nově se Česká spořitelna pustila do spolupráce s prodejnami BILLA a PENNY, jež náleží do skupiny REWE Group. V těchto dnech zavedly ve spolupráci s Českou spořitelnou ve všech svých prodejnách bezkontaktní platby kartou.

I hypotéky měly úspěch. Hypotéky České spořitelny pro občany zaznamenaly v prvním čtvrtletí roku 2012 rekordní nárůst. Česká spořitelna poskytla více než 5 600 nových hypoték občanům v objemu téměř 9,8 mld. Kč, což je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku 59% nárůst v počtu a 75% v objemu poskytnutých hypoték. Dosažený tržní podíl ve výši 34,4 % znamenal nejvyšší podíl ze všech bank poskytujících hypotéky pro občany v České republice. Statistiky zveřejnilo Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.

Česká spořitelna tak boduje nejen u diváků, se svými produkty a novinkami u svých klientů, ale obsazuje i první příčky v soutěžích. Zvítězila v soutěži Zlatá koruna. Přímé bankovnictví České spořitelny SERVIS 24 bylo vyhlášeno produktem desetiletí ve finanční anketě Zlatá koruna. První místo obdrželo na základě součtu výsledků v uplynulých deseti ročnících soutěže. Byla ohodnocena americkým časopisem Global Finance za nejbezpečnější banku regionu střední a východní Evropy. Navázala tím na druhé místo z loňského roku a první místo z roku 2010. Česká spořitelna tak potvrzuje, že patří dlouhodobě mezi nejbezpečnější banky ve střední a východní Evropě.

Její hodnocení proto opět lehce navyšuji. 

Jan Klička

O této bance v druhé polovině roku uslyšíme více než když jindy, a to kvůli projektu sKaret, kdy ČS přebere od státu kompletní vyplácení nepojistných sociálních dávek. Lidé teď budou banku posuzovat i podle úspěchu/neúspěchu tohoto ambiciózního projektu. A je lhostejné, zda půjde o klienty ČS, či nikoliv. Co se týká běžného retailu, pochvalné body si ČS zaslouží za seriál „Aby dluhy nebolely“ a také za bezplatný výběr cizí měny ze svého účtu po celé prázdniny. ČS také reaguje na rekordně nízké úroky u hypoték. 

Martina Hedvičáková

 

Mezi aktivnější v tomto čtvrtletí lze považovat Českou spořitelnu. Pozitivní zprávou pro klienty ČS je zpráva, že Česká spořitelna letos zvýší počet vkladových bankomatů. Klienti přes ně za první letošní čtvrtletí vložili na účty 420 mil. Kč.

Hypotéky České spořitelny pro občany zaznamenaly v prvním čtvrtletí roku 2012 rekordní nárůst. Česká spořitelna poskytla více než 5 600 nových hypoték občanům v objemu téměř 9,8 mld. Kč, což je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku 59% nárůst v počtu a 75% v objemu poskytnutých hypoték. ČS také snižuje od července sazby u hypoték.

Česká spořitelna zareagovala na potřeby trhu a připravila pro všechny zájemce o schůzku v pobočce České spořitelny nový způsob objednání. Nejen klienti České spořitelny si nyní mohou zdarma sjednat schůzku s bankovním poradcem prostřednictvím internetu.

Další zajímavou novinkou je právě testovaná pojízdná pobočka v JČ kraji.

Česká spořitelna nabídne svým klientům od 1. června do 30. září 2012 výběr cizí měny z jejich Osobního či jiného sporožirového účtu vedeného v korunách zcela zdarma. Banka tak vychází vstříc klientům, kteří právě v letních měsících potřebují peníze na zahraniční dovolenou.

BILLA a PENNY rozjíždí s Českou spořitelnou nabídku bezkontaktních plateb na svých provozovnách.

Akcionáři České spořitelny na řádné valné hromadě schválili rozdělení zisku za rok 2011 a výplatu hrubé dividendy ve výši 30 Kč na prioritní i kmenovou akcii, což je stejná výše dividendy, jakou banka vyplatila ze zisku za rok 2010.

Česká spořitelna vykázala k 31. březnu 2012 neauditovaný konsolidovaný čistý zisk počítaný podle mezinárodních standardů pro finanční výkaznictví (IFRS) ve výši 4,46 mld. Kč, meziročně vzrostl o 17,2 % z 3,80 mld. Provozní zisk vzrostl o 2,8 % na 6,83 mld. Kč.

Česká spořitelna prodává podíl v ČMZRB za téměř 890 mil. Kč

Česká spořitelna financuje už 100. bioplynovou stanici v České republice.

Česká spořitelna spustila webový portál k sociálním kartám www.skontakt.cz   

Bankovní poplatky 2Q 2012 57.5
Bankovní poplatky.com

 

Banka typicky zaměřená na retailového klienta s obrovskou výhodnou velkého klientského kmene. Osobní účet ČS sice umožňuje individuální sestavení účtu, na druhé straně se klient nevyhne stavu, kdy může platit i za služby, které nepotřebuje či nevyžaduje. Dílem je to tím, že produktové a výběrové sady jsou celkem složité na pochopení a sestavení a především tím, že si klient nevybírá vždy jen jednotlivé služby, ale celé sady služeb. Struktura poplatků se u banky v aktuálním čtvrtletí nezměnila, nicméně ČS již tradičně v každém čtvrtletí nabízí klientům nějaké poplatkové změny. Tentokrát to bylo zrušení poplatku za změny u trvalých příkazů na pobočce. Nicméně ke strukturálním změnám nedošlo a tak hodnocení v této části ponecháváme.

Ve II. čtvrtletí došlo k jedné sympatické změně – banka od 1. 4. 2012 zrušila poplatek za provedení změny či zrušení trvalého příkazu a také souhlasu s inkasem v pobočce. Některé banky už jej sice dávno nemají, ale i tak je to pozitivní změna. ČS také stejně jako loni nabídla po dobu letních měsíců (do konce září) výběr cizí měny ze svého účtu zdarma (tedy osvobození od poplatku za výměnu cizí měny). Kvůli těmto změnám jsme se opět rozhodli zvýšit hodnocení ČS v této části o 0,5 bodu. Uvidíme, jestli si tuto vysokou základnu banka udrží podobnou aktivitou i v dalším čtvrtletí. Jinak ČS k 23. 6. 2012 upravila také parametry karty Kredit+ a příslušného kartového úctu.

Podoba sazebníku se v aktuálním čtvrtletí nezměnila, takže i nadále zůstává hodnocení totožné. Sazebník je sice snadno dohledatelný na webu ČS, na druhé straně příliš přehledný a uživatelsky vstřícný není – překlikávání ze souboru na soubor, řada důležitých informací pod tabulkami, nemožnost snadného dohledání poplatků v jednom dokumentu. Výsledkem této podoby pak je, že každá část sazebníku (např. vkladové produkty, platební styk, přímé bankovnictví, kartové služby) se může měnit v různé době a sazebník jako celek tak působí nesourodě. Sympaticky naopak působí snadná možnost porovnání s historickými sazebníky a to po každé změně ve zvláštním souboru. Do sazebníků banka nově přidala ceník sKarty (sociální karty).

Z údajů Q Reportu Scott & Rose vyplývá, že se postavení ČS mírně zlepšilo vlivem zrušení poplatku za změny či zrušení trvalého příkazu na pobočce a to u standardního z 2.170 Kč na 2.145 Kč ročně a u aktivního klienta z 5.075 Kč na 5.038 Kč ročně. Hodnocení zatím ponecháváme beze změny.

Česká spořitelna ruší poplatek za změnu či zrušení trvalého příkazu na pobočce, 1.4.2012

Od 1. dubna 2012 zrušila Česká spořitelna poplatek za provedení změny či zrušení trvalého příkazu a také souhlasu s inkasem v pobočce. Od tohoto data mohou klienti měnit nebo rušit své trvalé příkazy a souhlasy s inkasem zcela zdarma bez ohledu na to, zdali tento požadavek zadali v pobočce či prostřednictvím přímého bankovnictví.

Klienti České spořitelny si mohou vybrat cizí měnu ze svého účtu zdarma, 31.5.2012

Česká spořitelna nabídne svým klientům od 1. června do 30. září 2012 výběr cizí měny z jejich Osobního či jiného sporožirového účtu vedeného v korunách zcela zdarma. Banka tak vychází vstříc klientům, kteří právě v letních měsících potřebují peníze na zahraniční dovolenou. Na poplatku za výměnu cizí měny tak klienti ušetří minimálně 50 Kč, při větších výběrech však mohou ušetřit i daleko více.

Investiční společnost České spořitelny snížila poplatky vybraných smíšených fondů až o 0,5 %, 31.5.2012

Investiční společnost České spořitelny snížila od 1. května 2012 výši poplatků za správu u konzervativních smíšených fondů. Snížení nákladů v podobě nižších poplatků za správu bude mít dlouhodobý vliv na výkonnost těchto fondů a pomůže s dosahováním a překonáváním výkonnostních cílů, které jsou pro fondy stanoveny.

Veřejnost 2Q 2012 36
Petra Nováková
Petr Svoboda
Petr Vít
Beeda Cool

rodicum jsem doporucil opustit CS kvuli vysokym poplatku (zmena trv. prikazu 55kc! ), prichozi/odchozi platby a hlavne taky zadne bonifikaci klienta za xx roku u banky (odchod vicemene trest uz z principu aby se zacali chovat pritive)... rodice opustili:-) zaridil jim Zuno a mBank a naprosta spokojenost...

Pavel Dvořák
Jan Hovorka
Psenda Psendovic
Petr Kolomazník
Hynek Folwarczny

Pokud máte rádi balíčky za které se platí, je to ideální banka.

klad: používaný systém 3D secure u platebních karet, ale jsou i jiné banky které tuto ochranu nabízejí.


Sazebníky

Image result for česká spořitelna pobočkyImage result for česká spořitelna pobočkyImage result for česká spořitelna sídlo


Pobočky

Bankomaty