Česká spořitelna

Česká spořitelna

Česká spořitelna, a. s.
Předseda představenstva a generální ředitel: Tomáš Salomon
Olbrachtova 1929/62, 140 00 Praha 4
Tel.: 261 071 111
E-mail: csas@csas.cz, www.csas.cz

Kód banky: 0800

Infolinka:+420 800 207 207

Blokace karet: +420 800 207 207

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 15,4 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 8,5 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018

Základní fakta k 30. 6. 2019

Aktiva celkem 1 504,5 mld. Kč
Počet klientů České spořitelny 4,6 mil.
Počet aktivních klientů internetového bankovnictví a BUSINESS 24 1,5 mil.
Počet zaměstnanců Finanční skupiny České spořitelny 9 821
Počet poboček 487
Počet bankomatů a platbomatů více než 1 700
Počet karet 2,89 mil.

Kvartál
1 2 3 4

2. čtvrtletí
2010
Ohodnoťte banku

Porota 2Q 2016 69,8
Olga Ortová Šeflová

Česká spořitelna získává v soutěžích ocenění spíše za společenskou odpovědnost, než za atraktivní podmínky u produktů a služeb, výjimku tvoří jen investiční úvěr pro podnikatele. Lépe jsou na tom její dceřiné společnosti, např. pozitivně hodnocená ČS penzijní společnost, ČS stavební spořitelna za Úvěr od Buřinky. ČS poskytuje zvýhodněné úvěry start up projektů s garancí Evropského investičního fondu, kde hodlá poskytnout 550 mil. Kč v průběhu dvou let. V Plzni na pobočce se v rámci projektu Můj potenciál uskutečnily workshopy zaměstnanců ČS a studentů středních škol. Severní Morava je zřejmě jedním z nejprogresívnějších regionů ČS, neboť všechny pobočky zde opustily papírovou dokumentaci a přešly k biometrickému podpisu. Velmi zajímavé může být zejména pro návštěvníky České republiky z Číny a z Ruska, že Česká spořitelna nově umožňuje na svých bankomatech (v úctyhodném počtu 1.390) výběr hotovosti a zjištění zůstatku účtu držitelům platebních karet UnionPay.

Miroslav Zeman

Česká spořitelna má vynikající název. Odkazuje se na to, že je Česká, a že v ní můžou široké masy lidí spořit. I služby České spořitelny jsou orientovány na masy klientů, kteří jsou největší hodnotou této velké banky. Postupně se však snaží banka prosazovat i své prémiové produkty, které nabízí movitějším a bohatším klientům. Banka se snaží poskytovat i služby na míru. Tyto služby však stále mají nádech masovosti a efektivity tak, aby je mohlo využívat vždy co nejvíce lidí. Stále však lidé, kteří hledají skutečně individuální a osobní přístup a nové možnosti nesvazované přísně určenými parametry produktů naleznou lepší přístup v bankách jako UniCredit Bank či Raiffeisenbank.

Banka patří mezi tři největší tuzemské banky a je také z hlediska poboček a bankomatů a jejich orientace nejdostupnější. Tato výhoda znamená pro banku jistotu klientů, kteří jsou na pobočkách a bankomatech, které jsou často jediné v malých či středně velkých obcích závislí.

S čím přišla banka v II. čtvrtletí 2016

Česká spořitelna započala druhé čtvrtletí oznámením o výši vyplacených dividend svým akcionářům. Výplata hrubé dividendy za rok 2015 činí 84,2 Kč na prioritní i kmenovou akcii. Celkově tak bylo letos na dividendách vyplaceno 12,8 mld. Kč. V roce 2015 činila dividenda 75 Kč na akcii (vyplaceno 11,4 mld. Kč). Odliv prostředků v takto obrovském objemu do zahraničí nejen u České spořitelny, ale i dalších velkých bank nemůžeme v žádném případě hodnotit kladně.

Ačkoliv se čistý zisk České spořitelny v posledních měsících spíše snižuje, činí za první čtvrtletí roku 2016 i tak slušných 3,4 mld. Kč. Ve stejném období loňského roku činil čistý zisk 3,7 mld. Kč. V meziročním porovnání se snížil o 7,9 %. Ostatně proč kladně hodnotit výši zisku u banky, která stejně celý zisk odešle pryč z České republice a tento zisk tak nemá žádný pozitivní vliv na růst tuzemské ekonomiky nebo bankovní inovace.

Pozitivně lze naopak hodnotit program zvyšování finanční gramotnosti studentů středních škol. Projekt Můj potenciál a Workshopy vedli odborníci z České spořitelny, kteří vzdělávali studenty i samotné zaměstnance, kteří se posadili po bok studentů do školních lavic. V právě tom má být unikátnost programu. 

Banka si pochválila zhodnocení, kterého dosáhla u svého penzijního fondu. Zisk transformovaného fondu penzijního připojištění se státním příspěvkem, který spravuje ČS penzijní společnost, dosáhl za rok 2015 částky necelých 489,2 mil. Kč. Valná hromada společnosti celý zisk rozdělila mezi přibližně 820 tisíc klientů. Připsané zhodnocení tak činí 0,85 procenta.

Velmi pozitivně hodnotíme pomoc a podporu bank novým start up projektům. Evropský investiční fond a Česká spořitelna podepsaly smlouvu o garanci zvýhodněných úvěrů pro start up projekty. Nová smlouva umožní České spořitelně poskytnout českým firmám a podnikatelům na rozjezd podnikání finanční prostředky až do celkové výše 550 milionů Kč po dobu příštích dvou let. Jedná se o zajímavou podporu, která snad přinese své výsledky.

Také Česká spořitelna se rozhodla podpořit více ekologii a zmenšení administrativy a zavádí zatím na Severní Moravě tzv. biometrické podpisy. Na pokladnách v regionu Severní Morava  klienti České spořitelny  podepisují své dokumenty prostřednictvím biometrického podpisu. Pracovníci téměř šedesáti severomoravských poboček tak už nemusí tisknout klientskou dokumentaci.

Banka také stejně jako někteří její konkurenti poskytuje po dobu dovolených výměnu korun na cizí měny bez poplatků, což je služba, kterou klienti jistě rádi ocení.

I Česká spořitelna se připravuje na invazi Čínských investorů a turistů a začíná akceptovat platební karty  UnionPay, kdy umožní vybírat peníze z největší bankomatové sítě v České republice. Celkem 1 390 výběrových bankomatů České spořitelny totiž začíná akceptovat i karty UnionPay, které jsou nejrozšířenějšími platebními kartami v Číně. 

Markéta Grušáková
Bedřich Danda
Martina Hedvičáková

Od června 2016 mohou držitelé karet UnionPay vybírat peníze z bankomatové sítě ČS.

Česká spořitelna obhájila Cenu Zlaté koruny za společenskou odpovědnost, v soutěži bodovala i stavební spořitelna, penzijní společnost a investiční úvěr.

Akcionáři České spořitelny dnes na řádné valné hromadě schválili rozdělení zisku za rok 2015, účetní závěrky za rok 2015 a výplatu hrubé dividendy ve výši 84,2 Kč na prioritní i kmenovou akcii. Celkově tak bude letos na dividendách vyplaceno 12,8 mld. Kč. V roce 2015 činila dividenda 75 Kč na akcii (vyplaceno 11,4 mld. Kč).

Česká spořitelna - penzijní společnost připsala svým klientům penzijního připojištění zhodnocení ve výši 0,85 %.

Bankovní poplatky 2Q 2016 60
Bankovní poplatky.com

Banka zaměřená na retailové klienty s obrovskou výhodnou velkého klientského kmene z dřívějších dob. ČS pravidelně přichází s poplatkovými změnami či novými službami. Aktuálně nedošlo k významným strukturálním změnám a tak hodnocení necháváme ve stejné výši.

Po minulých významných poplatkových, respektive produktových změnách, se situace výrazně uklidnila. Vzhledem k tomu a po minulém snížení, ponecháváme hodnocení v této části beze změny.

Sazebník nedoznal žádných grafických změn, tudíž naše hodnocení nemáme důvod měnit.

Z údajů Q Reportu Scott & Rose vyplývá, že se postavení ČS ani u standardního klienta - 2.361 Kč ročně, ani u aktivního - 4.393 Kč ročně vůbec nezměnilo. Proto pro aktuální čtvrtletí necháváme naše bodování z minula beze změn.

 

Veřejnost 2Q 2016 56.7
\"Dobrý den.\" - 10Kč
poplatky, poplatky ....

Sazebníky

Image result for česká spořitelna pobočkyImage result for česká spořitelna pobočkyImage result for česká spořitelna sídlo


Pobočky

Bankomaty