Česká spořitelna

Česká spořitelna

Česká spořitelna, a. s.
Předseda představenstva a generální ředitel: Tomáš Salomon
Olbrachtova 1929/62, 140 00 Praha 4
Tel.: 261 071 111
E-mail: csas@csas.cz, www.csas.cz

Kód banky: 0800

Infolinka:+420 800 207 207

Blokace karet: +420 800 207 207

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 15,4 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 8,5 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018

Základní fakta k 30. 6. 2019

Aktiva celkem 1 504,5 mld. Kč
Počet klientů České spořitelny 4,6 mil.
Počet aktivních klientů internetového bankovnictví a BUSINESS 24 1,5 mil.
Počet zaměstnanců Finanční skupiny České spořitelny 9 821
Počet poboček 487
Počet bankomatů a platbomatů více než 1 700
Počet karet 2,89 mil.

Kvartál
1 2 3 4

2. čtvrtletí
2010
Ohodnoťte banku

Porota 4Q 2016 63,5
Miroslav Zeman

Česká spořitelna má vynikající název. Odkazuje se na to, že je Česká, a že v ní můžou široké masy lidí spořit. I služby České spořitelny jsou orientovány na masy klientů, kteří jsou největší hodnotou této velké banky. Postupně se však snaží banka prosazovat i své prémiové produkty, které nabízí movitějším a bohatším klientům. Banka se snaží poskytovat i služby na míru. Tyto služby však stále mají nádech masovosti a efektivity tak, aby je mohlo využívat vždy co nejvíce lidí. Stále však lidé, kteří hledají skutečně individuální a osobní přístup a nové možnosti nesvazované přísně určenými parametry produktů naleznou lepší přístup v bankách jako UniCredit Bank či Raiffeisenbank.

Banka patří mezi tři největší tuzemské banky a je také z hlediska poboček a bankomatů a jejich orientace nejdostupnější. Tato výhoda znamená pro banku jistotu klientů, kteří jsou na pobočkách a bankomatech, které jsou často jediné v malých či středně velkých obcích závislí. Lidé si tak u této banky kupují její velkou dostupnost, šíři poboček, velké množství bankomatů a kompletní rozsah služeb a produktů. I u této banky však postupem času dochází ke zlevňování a přizpůsobování se novým trendům v oblasti bezpoplatkových účtů a dalších služeb.

S čím přišla banka v IV. čtvrtletí 2016

Spořitelna byla ve IV. Čtvrtletí velmi výrazně aktivní. Dá se říci, že se jednalo o jednu z nejaktivnějších bank, která každý týden přinesla hned několik novinek nebo zajímavých informací. I u této banky můžeme ocenit zvyšující se zisk a naopak snižující se výnosy z poplatků a provizí, což ukazuje na to, že i banka typu České spořitelny snižuje poplatky a zatraktivňuje cenově své služby a jejich ceny běžným klientům. A funguje to. Zisk roste.

Poradci ČS Plus Stavební spořitelny České spořitelny nabídnou produkty a služby klientům v terénu. Velmi dobrá inovace, resp. služba, která může České spořitelně přinést spokojenost určitých skupin klientů. Zástupci bank jednoduše dojedou za klientem na místo které si zvolí. Uplatnění může mít tato služba u lidí, kteří by rádi finanční věci řešili přímo na jednání s obchodním partnerem, ale také u lidí, kteří se nemohou z jakéhokoliv důvodu dostavit na pobočku banky. Uvidíme jak služba bude fungovat konkrétně a jak se v průběhu doby osvědčí. Jako nápad ale dobré.

Česká spořitelna spustila program sociálního bankovnictví před rokem a orientuje se především na firmy se sociálním přesahem a neziskové organizace. Nabízí jim speciální péči, financování a pozornost, aby mohly dále růst a rozšiřovat své služby a pracovat na trvalé udržitelnosti. A mnoho začínajících malých firem či neziskovek si už díky podpoře sociálního bankovnictví sjednali v bance úvěr, na který by si bez pomoci a poradenství nesáhli.

Nadace České spořitelny poskytuje ocenění prostřednictvím Ceny Floccus organizacím a jednotlivcům, kteří tyto znevýhodněné skupiny lidí – nemocní, drogově závislí a další, podporují. Jedná se o stejné oblasti, v nichž dlouhodobě působí i Nadace ČS. K Ceně Floccus se váže i finanční odměna - 100 tisíc Kč pro organizaci a 50 tisíc Kč pro jednotlivce. Jedná se o již tradiční akci, která se velmi dobře uchytila. Můžeme Spořitelnu za tyto aktivity určitě pochválit.

Stejně jako většina bank na trhu musíme i my reagovat na prostředí velmi nízkých úrokových sazeb, ve kterém žijeme už několik let. Od 1. ledna 2017 proto snížíme úrokové sazby u vkladních knížek s výpovědní lhůtou na 0,01 %. Otázkou je, proč k tomu Česká spořitelna přistupuje nyní, kdy výrazně roste inflace, která se přibližuje dvěma procentům. V praxi to znamená, že pokud si budete u ČS spořit nejen že vám spoření nic nevynese, ale ještě si více z těchto úspor ukousne inflace a ČS ještě dále úroky snižuje. Spořit za těchto podmínek se ta spíše nevyplatí. I když Češi tento problém obecně moc neřeší a dále nechávají stovky miliard na svých běžných účtech.

Česká spořitelna: Česká spořitelna podporuje začínající podnikatele. Erste Corporate Banking je partnerem Týdne podnikání v Česku

Česká spořitelna nechce nechat vavříny podpory podnikatelů pouze svým konkurentům Komerční bance a ČSOB, ale snaží se uplatnit i v tomto segmentu, který jinak není ČS úplně vlastní. Česká spořitelna se vždy historicky orientovala na drobné střadatele, spravování jejich úspor a poskytování služeb a produktů rozsáhlé retailové klientele. Není proto divu, že se ČS snaží růst i směrem k podnikatelské klientele. Upozornit na sebe a své služby může i podobnými projekty, jako je podpora začínajících podnikatelů. Jasně, nějaký ten milion to stojí, ale je to dobrá reklama a dobrá možnost na sebe upozornit a ukázat, že Česká spořitelna není dobrá jen pro běžné klienty, ale také pro podnikatele.

Česká spořitelna: Česká spořitelna dostala od ČNB kvůli bankovkám pokutu 500.000 Kč

A jéje, Česká spořitelna na pranýři. A dokonce dostala pokutu 500.000 korun. Co banka provedla, že musí platit takovou obrovskou  a pro ní téměř likvidační pokutu? No prý neměnila bankovky, tedy poškozené bankovky za nové, nepoškozené. Obecně mají lidé, kteří drží poškozenou bankovku, která je ještě v nějaké přiměřené podobě, vyměnit tuto bankovku na kterékoliv pobočce banky a banka by měla tomuto přání vyhovět. U České spořitelny se nějaký snaživec snažil této povinnosti vyhnout, nebo o tom prostě nevěděl a takhle to dopadlo. Zajímalo by mě, jestli se jednalo o nějakou testovací strategii banky, nebo tam bylo skutečně jen pochybení jednotlivce. V každém případě informace v tomto smyslu, dokonce rozšířená ČTK bance v budování její image moc nepomůže.

Česká spořitelna: Úvěry od České spořitelny teď ještě výhodněji: při řádném splácení odpustí až 15 splátek

Akce sice byla spuštěna už v srpnu, ale dosud platí. Česká spořitelna byla tentokrát velmi velkorysá a odměňuje své klienty za řádné splácení odpuštěním až 15 splátek. Ale to by bylo odpuštění více než rok splácení! Otázkou je do jaké míry si tyto bonusy banka promítají třeba do vyšší sazby RPSN, včetně poplatků a úrokových sazeb. V každém případě to vypadá pro klienty velice lákavě. Zajímavostí také je, že první kdo přišel s odměňováním klientů za řádné splácení byla nízkonákladová Air Bank. Alespoň to tato banka tvrdí. Nyní tuto formu bonusu či odměny využívá v podstatě velká část bank působících na tuzemském trhu. Proti bonusu nic nemáme. Určitě by ale stálo zato, porovnat ostatní parametry těchto bonusových půjček s parametry standardních půjček bez bonusu. Možná se budeme divit.

Česká spořitelna: Průhledná kreditka přináší jednoduchý výpočet úroku i bezúročné období u výběru z bankomatu

Co na tom ty lidi vidí? Tentokrát se nejedná o informaci o atraktivním vzhledu karty, tedy kreditní karta ve skutečnosti nebude vizuálně průhledná, ale má být průhledná novým způsobem počítání úroků a dalších nákladů úvěru z kreditní karty. V čem nový a banka neváhá říci „revoluční“ způsob spočívá? „Revoluční způsob splácení spočívá v nahrazení procentuální úrokové sazby úrokem pevnou částkou 10 Kč za každých celých nesplacených 500 Kč k datu splatnosti. Pokud nevyužijí bezúročné období, klienti tak vždy dopředu vědí, kolik peněz je karta bude stát. Další výhodou je rozšíření bezúročného období 55 dnů i na výběry hotovosti z bankomatů a ostatní platby. S touto kreditní kartou má klient navíc i vedení kartového účtu zcela zdarma, pokud v daném účetním období zaplatí kartou alespoň 3 000 Kč. „ Tak to jste nám to vysvětlili. Ono nové nemusí být vždy lepší. Otázkou je jestli banka nevnese těmito novinkami do zvyků lidí spíše zmatek, protože mě to úplně tak jasné také není. Uvidíme.

Olga Ortová Šeflová

Česká spořitelna podpořila začínající podnikatele v rámci podzimního „Týdne podnikání“.  ČS snižuje úrokové sazby u vkladních knížek, neboť disponuje nadbytkem primárních depozit.  ČS také musela dořešit převody posledních vkladních knížek na doručitele v počtu  6.500 s možností výběru peněžní sumy v celkové výši 24 mil. Kč.  Tato banka je oceňována za to, že trvale podporuje prostřednictvím Nadace České spořitelny znevýhodněné skupiny osob. Jinak Česká spořitelna nepřipravila žádné produktové a technologické novinky. Přesto, že je tato banka ekonomicky velmi úspěšná (čistý zisk za tři čtvrtletí roku 2016 dosáhl téměř 12 mld. Kč), nedokážeme si představit, čím by mohla být atraktivní pro nové retailové klienty (zejména pak pro mladé lidi). 

Markéta Grušáková
Martina Hedvičáková

Konsolidovaný čistý zisk České spořitelny za první tři čtvrtletí 2016 vzrostl o 7,1 % na 11,9 mld. Kč. Zrychlování růstu úvěrů pokračuje.

ČS koncem roku podporovala různé projekty a nadace.

Dále ohlásila, že od 1.1.2017 snižuje úrokové sazby u vkladních knížek na 0,01 %. U hypoték naopak avizovala zvýšení úrokových sazeb s Novým rokem.

E-fakturu nově nabízí i Česká podnikatelská pojišťovna.

S koncem roku skončila možnost vybrat z anonymních vkladních knížek.

Podle magazínu The Banker je Česká spořitelna Bankou roku 2016 pro Českou republiku.

 

Petr Kučera

Česká spořitelna se snaží zaujmout konceptem Moje zdravé finance a láká klienty na poradenství. Součástí je také nový běžný účet, u něhož lze při splnění podmínek zcela vymazat poplatky za nejběžnější služby.

Potřebným krokem ke vstřícnosti by ale bylo také zjednodušení nepřehledného systému osobních kont, příplatků, balíčků a podobně. Neznám jinou banku, jejíž klienti by v tak velkém počtu nedokázali odpovědět na otázku, jaký účet vlastně využívají a kolik za něj platí.

Velmi vstřícně se spořitelna zachovala při rušení anonymních vkladních knížek. Termín výplaty, který jí určoval zákon, výrazně prodloužila a klientům několikrát aktivně připomínala.

Bankovní poplatky 4Q 2016 62.5
Bankovní poplatky.com

Banka zaměřená na retailové klienty s obrovskou výhodnou velkého klientského kmene z dřívějších dob. ČS pravidelně přichází s poplatkovými změnami či novými službami. Aktuálně došlo k zajímavě změně – Osobní účet II byl nahrazen Základním účtem, který má, na první pohled, lepší parametry, proto v této části hodnocení zvyšujeme o 0,5 bodu.

Kromě výše uvedeného nového účtu, přišla banka s několika poplatkovým změnami. Například u hypoték a amerických hypoték sjednaných po 1. prosinci 2016 již klient nebude platit poplatek za potvrzení o zůstatku na účtu zpracované na žádost klienta (dříve 500 Kč). V této fázi zatím ponecháváme hodnocení v této části beze změny.

Sazebník nedoznal žádných grafických změn, tudíž naše hodnocení nemáme důvod měnit.

Z údajů Q Reportu Scott & Rose vyplývá, vzhledem k nabídce nového účtu, že se náklady u standardního klienta výrazně zlevnily na 1.684 Kč (minule 2.389 Kč) ročně, stejně jako u aktivního klienta na 3.827 Kč (minule 4.580 Kč) ročně. Pro aktuální čtvrtletí proto zvyšujeme naše bodování o 0,5 bodu.

Veřejnost 4Q 2016 64
S touto bankou jsem maximálně spokojen, už jako OZP, protože mi umožňuje realizovat veškeré úkony přímo na pobočce a důležitý je i internetové bankovnictví s kterým jsem spokojený
o co si neřeknete, nedostanete. Ostatní se ještě uvidí, jestli dostanete

Sazebníky

Image result for česká spořitelna pobočkyImage result for česká spořitelna pobočkyImage result for česká spořitelna sídlo


Pobočky

Bankomaty