ČSOB

Československá obchodní banka, a.s
Předseda představenstva a generální ředitel: John Arthur Hollows
Radlická 333/150, 150 57 Praha 5
Tel.: 261 351 111; 224 111 111
E-mail: info@csob.cz, www.csob.cz

Kód banky: 0300

Infolinka:+420 800 300 300

Blokace karet: +420 495 800 111

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 15,8 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 8 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

Ohodnoťte banku

Porota 1Q 2011 64,5
Otakar Schlossberger

Další velká banka.......stále patří a bude patřit mezi největší peněžní ústavy v ČR s širokou nabídkou služeb pokrývající celý finanční trh.

 

Klient je schopen poměrně jednoduše nalézt základní informace o hospodaření banky v rámci tzv. informační povinnosti bank, kterou má banka vůči veřejnosti. Banka má příznivé hospodářské výsledky. Co se reklamy týká, tak jsem v tomto hodnotícím čtvrtletí nezaregistroval nic významného.. Alespoň takto jsem to vnímal já osobně. Jako spotřebitel jsem nezaznamenal žádný výrazný nový inovativní produkt. Banka disponuje širokou nabídkou prodejních míst a všemi možnostmi elektronické komunikace. Tudíž z tohoto pohledu je možné hovořit o slušné vstřícnosti banky vůči klientům

Hlavní internetové stránky banky jsou celkem přehledné, i když ne tak zdařilé z hlediska designu jako u konkurence (stále).  Nicméně lze se v nich orientovat dobře.

 

Banka se přihlásila ke společenské odpovědnosti a svými sponzoringovými programy podporuje celou řadu aktivit. V této činnosti banka pokračovala i ve sledovaném čtvrtletí.

Hodnocení pro toto čtvrtletí ponechávám i nadále stejné, neboť se v rámci banky neobjevilo nic, co by mne výrazně zaujalo.

Martina Hedvičáková

V sazebníku ČSOB také nedošlo k výrazným změnám, i přesto patřila k aktivnější skupině.

Banka zavedla nové služby se zaměřením na elektronické transakce a výběry z bankomatů, které klienti preferují nejvíce. Od té doby se stále více klientů ČSOB přiklání k Aktivnímu kontu a v posledním čtvrtletí loňského roku si toto konto zvolilo více než dvě třetiny nových klientů.

 

Nejpozitivněji hodnotím, že ČSOB vychází vstříc potřebám klientům a od 1. ledna 2011 přechází téměř 60 % poboček ČSOB na novou otevírací dobu. Jednotlivé pobočky mají nyní možnost flexibilně upravit pracovní dobu tak, aby lépe vyhovovala zvykům a potřebám lokálních klientů.

ČSOB opět obhájila prvenství mezi tuzemskými bankami na poli služeb pro zahraniční obchod.

Zajištěné fondy jsou specialitou ČSOB a zároveň jednou z nejzajímavějších forem investování, která je dostupná každému. Každý měsíc ČSOB aktualizuje svoji nabídku možností, jak zhodnotit volné finanční prostředky prostřednictvím investic do fondů. Do březnové nabídky ČSOB zařadila jak kombinaci životního pojištění a investice, tak nové zajištěné fondy.

Od března ČSOB nabízí svým klientům Optimum fund ČSOB Růstový fix 1, který je vhodnou součástí portfolia pro budoucí očekávaný vývoj na finančních trzích a zároveň odráží jejich požadavky. Těm, kteří chtějí mít své peníze neustále po ruce, se nabízí možnost investic do další řady výnosově úspěšných fondů Portfolio Pro.

Maximal Invest ČSOB Duo Bonus 1 a Maximal Invest ČSOB Prémiový fond 10, které prodává banka a pojištění Triumf Invest, které nabízí distribuční síť ČSOB Pojišťovny, si od začátku tohoto roku pořídilo přes 7 300 klientů.

Ze vzrůstající obliby využívání informací z internetu, ČSOB Pojišťovna spustila nové webové stránky. Reaguje tím na nejnovější statistická zjištění a výsledky průzkumů, které jasně říkají, že klienti se o nákupu finančních produktů stále více rozhodují na základě informací z internetu a chtějí je touto cestou i nakupovat.

Také ČSOB zareagovala na trend snižování úroků z hypoték. Banky nabízejí nejnižší úroky od května 2007, developeři snižují ceny nemovitostí a přicházejí se zajímavými nabídkami, lidé se vzpamatovávají z dopadů ekonomické recese. Pro získání hypotéky předchází komplexní posouzení příjmů žadatele. Navíc v pondělí 14. února ČSOB spustila akční nabídku hypotečních úvěrů, která nese název Valentýnská hypotéka. Předmětem této akce je odpuštění poplatku za zpracování úvěru. Nabídka platí pro všechny typy fixací. Klienti, kteří si v průběhu trvání akce zažádají o hypoteční úvěr, tak mohou ušetřit až 18 tisíc korun. Akce je platná až do odvolání.

Obliba online nakupování vánočních dárků na internetu rok od roku stoupá. Svědčí o tom také množství provedených plateb pomocí služby PaySec. Během posledních dvou let se počet uskutečněných transakcí v předvánočním období více než zdvojnásobil. Češi také stále častěji upřednostňují platby pomocí platební karty namísto výběru z bankomatů. Tento fakt dokládá především nárůst počtu transakcí v obchodech hrazených platební kartou za poslední rok o 15,5 % na více než 224 milionu transakcí.

Největší výnos v roce 2010 zaznamenal ČSOB Akciový fond – Střední a Východní Evropa. Z 20 otevřených fondů ČSOB jich v loňském roce 19 vzrostlo, z toho 14 o více než 3 % a 4 fondy o více než 10 %.

ČSOB Pojišťovna vytvořila v roce 2010 čistý zisk ve výši 902,6 milionu korun. Velmi dobré hospodaření společnosti v roce 2010 potvrdily i její obchodní výsledky, kde je hlavním ukazatelem předepsané pojistné.

ČSOB Pojišťovna zvítězila v soutěži Zlatá pecka v kategorii Multimediální a internetová prezentace se svojí letní kampaní na cestovní pojištění „Pošli méďu“.

ČSOB a Era podporují regiony.

Bedřich Danda

Podnikatelé mohou ocenit zisk titulu Nejlepší banka pro zahraniční obchod, kterou na začátku roku ČSOB získala. Oceněny byly především kvalitní služby této banky v oblasti zahraničního obchodu. Cenu získala banka již po čtvrté. Potěšující je také rozšíření pobočkové sítě, kdy ČSOB otevřela novou pobočku v Brně.

V oblasti poplatků za služby zde výraznější posun na začátku roku nevidím.

Helena Kadlecová

Oblast poplatků:

- ve sledovaném období byly provedeny změny u hypotečních úvěrů – přibližně 12 změn

Oblast úrokových sazeb:

- banka zvýšila sazby u spořicího účtu v EUR

- došlo k poklesu úrokových sazeb u hypotečních úvěrů

Inovace  a novinky:

 - banka připravila speciální nabídku hypotečních úvěrů, která nese název Valentýnská hypotéka. Předmětem této akce je odpuštění poplatku za zpracování úvěru. Nabídka se nevztahuje na americkou hypotéku, předhypoteční úvěr a hypotéku do 100 % zástavní hodnoty nemovitosti.

Marketingové aktivity, komunikace:

- klienti byli informováni o připravovaných změnách u kreditních karet, které začnou platit od dubna 2011

 - vybraným klientům byla zaslána nabídka s investicí do zajištěných fondů ČSOB

Miroslav Zeman

ČSOB se snažila začít I. čtvrtletí roku úpravou otevírací doby svých poboček. Od 1. ledna 2011 přešlo téměř 60 % poboček ČSOB na novou otevírací dobu. Jednotlivé pobočky mají nyní možnost flexibilně upravit pracovní dobu tak, aby lépe vyhovovala zvykům a potřebám lokálních klientů – tolik citace banky. Toto opatření však nelze hodnotit pouze pozitivně. Z uvedeného totiž vyplývá,že některé pobočky svou otevírací dobu také omezí, resp. ji pouze posunou. Vyloženě kladné hodnocení, které bychom mohli udělit v případě prodloužení otevírací doby poboček tak udělit nemůžeme.

Banka také obhájila v prvním čtvrtletí svou pozici jednoznačného vítěze nejlepší banky pro zahraniční obchod. Na tento segment se banka dlouhodobě specializuje a tato dlouhodobě stabilní pozice ji činí zajímavou pro podnikatele  a firmy.

Velmi pozitivně musíme hodnotit dlouhodobou podporu banky tuzemským regionům a projektům. I v prvním čtvrtletí roku 2011 tak banka pokračovala v podpoře tohoto segmentu. Pod novým názvem ČSOB a ERA pro podporu regionů vstoupil 7. února projekt společenské odpovědnosti – program podpory regionů – do svého v pořadí pátého pokračování.

Hypoteční úvěry je další ze služeb, které se banka snažila zatraktivnit a udržet si tak zájem klientů o tento produkt. V pondělí 14. února ČSOB spustila akční nabídku hypotečních úvěrů, která nese název Valentýnská hypotéka. Předmětem této akce bylo odpuštění poplatku za zpracování úvěru. Nabídka platila pro všechny typy fixací. Klienti, kteří si v průběhu trvání akce zažádali o hypoteční úvěr, tak mohli a mohou ušetřit až 18 tisíc korun. Akce je platná až do odvolání.

ČSOB také rozšířila dostupnost svých služeb a otevřela v Brně svou novou pobočku.

Banka také posílila svou pozici v oblasti investování. ČSOB nabídla svým klientům Optimum fund ČSOB Růstový fix 1, který je vhodnou součástí portfolia pro budoucí očekávaný vývoj na finančních trzích a zároveň odráží jejich požadavky. Těm, kteří chtějí mít své peníze neustále po ruce, se nabízí možnost investic do další řady výnosově úspěšných fondů Portfolio Pro.

Bankovní poplatky 1Q 2011 65
Bankovní poplatky.com

V aktuálním čtvrtletí nedošlo ke strukturálním změnám v poplatkové politice banky, proto neměníme hodnocení z předchozího čtvrtletí.

ČSOB mění sazebník velmi pravidelně. Naposledy před aktuálním čtvrtletí tak učinila k 1.11.2010. Nyní se tak stalo od 1.2.2011. Změny se ovšem tentokrát týkají především poplatkových podmínek u hypotečních úvěrů. Pohyb výše poplatků jde oběma směry, ale najdeme více pozitivních změn. Zlevňují položky, které využijí všichni: snížení poplatku za zpracování hypotečního úvěru z 0,8 % na 0,6 % z požadované částky, snížení krajní výše poplatků - dolní limit klesá z 8000 Kč na 4000 Kč, horní limit o celých 7000 Kč na 18 000 Kč. Na druhé straně je pravda, že řada bank už tento poplatek nemá (ČS, Raiffeisenbank, mBank). ČSOB ovšem 14 dnů poté přišla s Valentýnskou hypotékou, kde až do odvolání odpouští poplatek za zpracování hypotečního úvěru. Snižuje se také cena za zpracování odhadu, ruší se poplatek za nedočerpání dohodnuté výše hypotéky u nových smluv. Banka naopak zdražuje ty položky, které se všech nedotknou nebo nejsou zcela běžné. Ke zdražení dochází u změn smluvních podmínek – např. změna předmětu zajištění dodatkem ke smlouvě bude stát minimálně 4000 Kč, horní hranice uvedena není. Dále zdražuje vyhotovení protokolu o stavu stavby interním odhadcem banky ze současných 1000 Kč na 1200 Kč, změna smluvních podmínek provedená oznámením banky z 200 Kč na 300 Kč či vystavení bankovní informace o klientovi z 500 Kč na 1000 Kč. Zdraží také ostatní úkony z 100 Kč za úkon na nových 300 Kč za úkon. Vzhledem k zaměření celkových změn, zvyšujeme hodnocení o 0,5 bodu.

Sazebník ČSOB patří i nadále mezi ty spíše přehlednější. Osobní konta jsou v jedné tabulce a je tak na první pohled zřejmé, co do balíčku patří a co nikoliv. Pozitivní je také fakt, že je sazebník na webových stránkách banky snadno k nalezení, stejně, jako třeba obchodní podmínky. Hodnocení pro toto čtvrtletí neměníme.

Také ČSOB nezaznamenala v různých porovnáních (Q Report Scott & Rose i kalkulátor bankovních poplatků) za I. čtvrtletí významný posun, takže hodnocení z loňského IV. čtvrtletí zůstává stejné.

Veřejnost 1Q 2011 56.4
Kateřina Vanžurová
Josef Marcián
Petr Suchanka
Petra Zaspalová
Antonín Sprinz

Tato banka má sice poměrně hustou síť poboček, celkem dobrý přístup ke klientům, ale některé poplatky jsou tedy nehorázně vysoké jako třeba výběr hotovosti z vlastního účtu na přepážce banky. Uvědomíme-li si, že na běžném účtu je úročení zůstatku v desetině procenta, u podnikatelských účtů to je setina a za kolik tyto banky úročí kontokorent, úvěry, tak je to přímo do nebe volající slušně řečeno. Alespoň jeden výběr hotovosti měsíčně zdarma by měl být pro banky standardem.

Daniela Pekařová

Banku neznám.

car dardar
Jan Komár

Čsob banka významná zejména pro podnikatelskou klientelu

Miroslav Kvasnica

Připadá mi jako bank pro snoby a bohaté. Pro obyčejného člověka nemá co nabídnout.

Iveta Krejslerová

Sazebníky

Image result for čsob pobočkyfoto

Image result for čsob pobočky


Pobočky

Bankomaty