ČSOB

Československá obchodní banka, a.s
Předseda představenstva a generální ředitel: John Arthur Hollows
Radlická 333/150, 150 57 Praha 5
Tel.: 261 351 111; 224 111 111
E-mail: info@csob.cz, www.csob.cz

Kód banky: 0300

Infolinka:+420 800 300 300

Blokace karet: +420 495 800 111

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 15,8 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 8 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

Ohodnoťte banku

Porota 1Q 2016 68,3
Miroslav Zeman

ČSOB  je jedna ze tří největších bank působících na tuzemském bankovním trhu. Jedná se o banku, která má velmi široký rozsah a to i díky své velmi šikovné politice specializace jednotlivých značek skupiny. Úspěch Hypoteční banky zaměřující se na hypoteční úvěry, nebo Poštovní spořitelny zaměřující se na drobnou klientelu, je toho důkazem.

Samotná značka ČSOB je pak ceněna u podnikatelů a firem, kterým poskytuje zajímavé a cílené služby v širokém rozsahu a dobré kvalitě. Doufejme také, že se již brzy podaří úspěšně vyřešit a ukončit soudní a arbitrážní spory, které má tato banka s Českým státem. Je zcela evidentní, že působení na tuzemském trhu v globálním kontextu nezpůsobilo bance ani jejímu vlastníkovi žádné ztráty ani škody a naopak stabilní a dlouhodobý zisk.

ČSOB bojuje o podíl na trhu s dalšími velkými bankami a v některých produktech je přímo na špici, což se týká například počtu a objemu hypotečních úvěrů.

S čím přišla banka v I. čtvrtletí 2016

Banka umožnila od ledna 2016  sjednávat penzijní spoření i dětem. ČSOB Penzijní společnost doprovodila tento produkt marketingovou kampaní.

V únoru banka podpořila částkou jeden milion korun sedmý ročník Nadačního programu vzdělání. Tyto peníze banka rozdá neziskovým organizacím na projekty zaměřené na finanční gramotnost. Banka také rozdala 4 miliony korun na regionální projekty prostřednictvím programu ČSOB.

Podle soutěže nabízí ČSOB nejlepší privátní bankovnictví. ČSOB Private Banking v letošním roce obhájila titul Nejlepší privátní bankovnictví pro Českou republiku od Euromoney. Kromě celkového prvenství ČSOB Private Banking uspěla v dalších sedmi kategoriích. ČSOB opakovaně vítězí v této kategorii už několik let. Je otázkou do jaké míry Euromoney ze zahraničí může posoudit vstřícnost a chování banky ke svým klientům. Z našeho pohledu je tak mnohem významnější pohledu zevnitř, tedy přímo od klientů, kterých se daná služba má týkat. Vše dle rčení \"o nás, s námi\". V každém případě však ČSOB k jejímu umístění a úspěchu gratulujeme.

A nyní přejdeme k inovacím. V prvním čtvrtletí ČSOB v této kategorii moc aktivní nebyla. Přesto se několik zajímavých inovací objevilo.

Pro 150 000 aktivních uživatelů ČSOB a Era smartbankingu banka od poloviny února připravila možnost obsluhovat trvalé příkazy (tzn. zadávat nebo rušit), či vytvářet vzory tuzemských plateb. Došlo také ke zvýšení bezpečnostních opatření proti možným internetovým útokům.

Pochvala také bance patří za podporu rozvoje plateb kartou u autobusových a dalších přepravců, kdy se tato služba velmi rychle rozvíjí a přispívá tak ke komfortu cestujících.

ČSOB se jako banka rozhodla expandovat i v oblasti pojištění. Na rozdíl o jiných pojišťoven má pojištění od ČSOB jednu velkou výhodu. Pro svou pojišťovnu totiž skupina dala k dispozici značku a zastřešení své banky. Pokud si klient sjedná pojištění od ČSOB Pojišťovny, získá zázemí a stabilitu silné banky. Navíc finanční služby a pojištění spolu úzce souvisí. Kde jinde nejlépe prodat pojištění než například klientům při sjednávání hypotéky, nebo úvěru? Toto spojení se rozhodla banka propagovat i svým novým logem. Je to chytrá obchodní i reklamní strategie. ČSOB ukazuje, že svojí práci dobře umí.

Martina Hedvičáková

ČSOB začala ve svých vybraných kampaních používat logo s novým claimem „banka i pojišťovna“. Nový slogan začala banka používat v lednu a postupně jej začlení do všech retailových mediálních kampaní (TV, venkovní reklama, on-line reklama).

ČSOB obhájila několik titulů v soutěžích. ČSOB Private Banking v letošním roce obhájila titul Nejlepší privátní bankovnictví pro Českou republiku od Euromoney. V únoru skupina ČSOB také zabodovala v prestižní soutěži European Structured Products & Derivatives Awards 2016. V kategoriích Nejlepší distributor a Nejlepší výkonnost strukturovaných produktů v České republice si odnesla kovy nejcennější. V krátkém sledu tak jde o další, tentokrát evropské ocenění – fond ČSOB Sport Event Winners 1 totiž počátkem února opanoval kategorii Garantované fondy pátého ročníku soutěže Finparáda.cz (Finanční produkt roku 2015). ČSOB Penzijní společnost získala ocenění Superbrands 2016.

Majitele chytrých telefonů Apple potěší, že aplikace ČSOB Finančních trhů pro tablety iPad  nyní vypadá uživatelsky přívětivěji, ale navíc nově obsahuje i akciové analýzy od Patria Finance. 

_______________________________

První čtvrtletí bylo ve znamení refinancování úvěrů a hypoték a získání co nejvyššího počtu nových klientů. K tomu i banky uzpůsobovaly svoji úrokovou míru u daných produktů. Bohužel u spořících účtů se úroky také snižovaly.

Dalším trendem pokračující z minulého roku je orientace na mobilní aplikace pro chytré telefony, které se banky snaží inovovat a modernizovat. Také většina z nich již nabízí podporu pro všechny tři nejvyužívanější mobilní platformy.

 

 

Změny v poplatcích u jednotlivých produktech a služeb bank

 

Nejvíce změn v sazebnících jednotlivých bank zaznamenala v I. čtvrtletí 2016 Česká spořitelna. Od Nového roku nelze v rámci Osobního účtu České spořitelny II a Osobního konta České spořitelny sjednat telefonní tarif s cenou 749 Kč (bonifikace 200 Kč) a tarif s cenou 349 Kč (bonifikace 90 Kč). Od února mají klienti vedení Osobního účtu České spořitelny II - program Za důvěru zdarma, pokud klient splní 3 požadované podmínky. Navíc Česká spořitelna 1. března doplnila do podmínek pro vedení Osobního účtu České spořitelny II v rámci programu Za důvěru podmínku „jednoho aktivně využívaného produktu“ o další produkt. Stejným způsobem byly doplněny podmínky služby Moje zdravé finance (sjednané od 1. 2. 2016).

FIO banka změnila názvy platebních karet: Maestro PayPass mění na Maestro Contactless, MasterCard Debit PayPass na MasterCard Debit Contactless, MasterCard Standard PayPass na MasterCard Standard Contactless.

Banka začíná vydávat novou Fio NFC kartu v mobilu, která je za 19 Kč měsíčně, přičemž poplatek není účtován v případě, kdy součet vyúčtovaných transakcí uskutečněných příslušnou NFC kartou za daný měsíc překročí 4 000 Kč.

V příštím čtvrtletí se můžeme těšit na mNálepku od mBank, která sice bude jednorázově zpoplatněna 79 Kč, ale ulehčí klientům platby.

Olga Ortová Šeflová

Dobrých výsledků dosahuje ČSOB Penzijní společnost u Transformovaného fondu Stabilita. V budoucnu se chce penzijní společnost zaměřit i na děti. Bezkontaktní platby pomocí platebních karet za jízdenky autobusové dopravy rozšířila ČSOB se společností BusLine v Karlovarském kraji, u sportovních karet v Pardubicích atd.  Dále navyšuje limity pojistného krytí a rozšiřuje jeho spektrum u platebních karet (např. stornopoplatky u zájezdů a letenek). Pro tablety iPad připravila ČSOB uživatelsky přívětivé aplikace k Finančním trhům včetně akciových analýz od Patria Finance.  Ocenění získávají některé garantované fondy (ČSOB Sport Event Winners 1), u jiných fondů ČSOB vyplácela dividendy. Banka zvyšuje bezpečnost internetového bankovnictví, rozšiřuje možnosti smartbankingu o trvalé příkazy a vzory tuzemských plateb. V oblasti retailového bankovnictví v ČSOB zaujímají významný podíl refinanční půjčky. ČSOB se dlouhodobě věnuje zvyšování finanční gramotnosti (Nadační program vzdělání).

 

Přes všechny pozitivní inovativní procesy v bance je velmi smutné, že ČSOB dosud nenabízí aktivní obsluhu jednotlivých finančních produktů klientům banky z jejího vlastního portfolia i z produktové nabídky dceřiných společností prostřednictvím elektronických distribučních kanálů bez toho, aby klienti u ní museli mít otevřen běžný účet, což je u menších bank běžné.

Bedřich Danda
Peter Michajlov

ČSOB je na jedné straně respektovaná a z mnoha pohledů benchmarkingová banka, na straně druhé je u ČSOB více jak u jiných bank vidět, jak některé jednoduché věci dělat až úsměvně komplikovaně. Jeden příklad za všechny – chcete u ČSOB účet, k němu třeba kartu a internetové bankovnictví… Navštívíte web, potěší vás navigace přes potřeby (chválím!) a ejhle… Tato banka vás jako běžného klienta s účtem a kartou nechce… Buďto jste klient privátní (tedy majetek min. ve vyšších jednotkách milionů Kč), nebo po bance chcete věci se základním bankovnictvím nesouvisející. Nebo jen pro potěšení duše potřebujete zjistit, že ČSOB je opravdu nejlepší. Běžné účty jsou pro dnešek asi vyprodány J nene… je potřeba si jen říct že toto webové menu se nepovedlo a prokliknout o jednu sekci doprava…

Pozitivně hodnotím postupné marketingové a obchodní slučování jednotlivých firem v rámci skupiny ČSOB, zejména pojišťovnu. Také hodně pozitivně hodnotím celkový proces a obchodní přístup v oblasti hypoték (tady by se asi patřilo poděkovat zejména dceřiné Hypoteční bance), kombinace HB-ČSOB je pořád skvěle fungující stroj. Pochvala ale platí pro úvěrovou oblast obecně (tedy i nezajištěné půjčky). U ČSOB ale asi ještě více nežli u ČS musím poukázat na téměř nulovou invenci v oblasti běžných účtů, strategie komplikovaných balíčků a závislostí ve využívání a nevyužívání toho a tamtoho je z mého pohledu dávno překonaná… a je to největší bariéra pro změnu banky první volby – u ČSOB škoda, jinak by hodnocení bylo vyšší. Více odvahy!

Bankovní poplatky 1Q 2016 68.8
Bankovní poplatky.com

Banka, která je v posledních letech aktivní. V posledním čtvrtletí byl ale klid, proto hodnocení ponecháváme na stejné úrovni.

Sazebník ČSOB patří i nadále mezi ty spíše přehlednější. Hodnocení pro aktuální I. čtvrtletí neměníme.

Postavení ČSOB se v Q Reportu Scott & Rose se proti minulému kvartálu nezměnilo. Standardní klient zaplatí stále 1.039 Kč za rok a aktivní klient 7.449 Kč. Vzhledem k tomu hodnocení neměníme.


Sazebníky

Image result for čsob pobočkyfoto

Image result for čsob pobočky


Pobočky

Bankomaty