ČSOB

Československá obchodní banka, a.s
Předseda představenstva a generální ředitel: John Arthur Hollows
Radlická 333/150, 150 57 Praha 5
Tel.: 261 351 111; 224 111 111
E-mail: info@csob.cz, www.csob.cz

Kód banky: 0300

Infolinka:+420 800 300 300

Blokace karet: +420 495 800 111

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 15,8 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 8 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

Ohodnoťte banku

Porota 3Q 2016 70,6
Miroslav Škvára
Miroslav Zeman

ČSOB je jedna ze tří největších bank působících na tuzemském bankovním trhu. Jedná se o banku, která má velmi široký rozsah a to i díky své velmi šikovné politice specializace jednotlivých značek skupiny. Úspěch Hypoteční banky zaměřující se na hypoteční úvěry, nebo Poštovní spořitelny zaměřující se na drobnou klientelu, je toho důkazem.

Samotná značka ČSOB je pak ceněna u podnikatelů a firem, kterým poskytuje zajímavé a cílené služby v širokém rozsahu a dobré kvalitě. Doufejme také, že se již brzy podaří úspěšně vyřešit a ukončit soudní a arbitrážní spory, které má tato banka s Českým státem. Je zcela evidentní, že působení na tuzemském trhu v globálním kontextu nezpůsobilo bance ani jejímu vlastníkovi žádné ztráty ani škody a naopak stabilní a dlouhodobý zisk.

ČSOB bojuje o podíl na trhu s dalšími velkými bankami a v některých produktech je přímo na špici, což se týká například počtu a objemu hypotečních úvěrů.

S čím přišla banka v III. čtvrtletí 2016

ČSOB se dala na umění a nabízí svým klientům speciální regionální sportovní karty. Lidé tak získávají výhody u svých klubů tedy zejména slevy u místních obchodníků a samozřejmě speciální grafiku karty. Řekněte, kdo by odolal?

Pochválit můžeme ČSOB i za podíl na rozšiřování možnosti platit kartou v městské hromadné dopravě. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) rozšiřuje počet tramvají, ve kterých si cestující mohou zakoupit jízdenku bezkontaktní platební kartou. Ve spolupráci se společnostmi ČSOB, MasterCard a Mikroelektronika zavedl novou službu na všechny spoje tramvajové linky č. 18.

Banka také velmi dobře hospodaří. Čistý zisk skupiny za první pololetí vzrostl meziročně o osmnáct procent na 8,3 miliard.

ČSOB Penzijní společnost má nový web. Penzijko je možné sjednávat online

Už i penzijko je možné sjednávat on-line. Je to vůbec možné? Slavte s námi. V době, kdy je možné sjednat přes internet úvěr, zřídit si bankovní účet, nebo si tzv. předvyplnit žádost ke smlouvě o stavební spoření už sjednání penzijka on-line asi nikoho neohromí. Nový web můžeme jinak samozřejmě pochválit. Je přehledný a rychle lze v něm vyhledat vše podstatné, co vědět potřebujete. Zajímavé jsou i doplňující služby a nástroje. Jakoukoliv inovaci a to i v podobě nového webu vítáme, stejně jako naši čtenáři.

ČSOB: Pojištění v oblasti letectví zažívá boom. ČSOB Pojišťovna nabízí nově i pojištění hobby dronů

Je právě nejvyšší a nejvyšší čas zakoupit si vlastní dron. Proč? Protože vám ho ČSOB Pojišťovna, asi i v rámci tzv. Bankopojištění pojistí. Už se dá pojistit proti pokutám, nebo proti teroristickým útokům, tak proč si nepojistit vlastní dron. Dnes už ho přeci má skoro každý, doručuje s ním poštu, prozkoumává s ním zahradu sousedů, sleduje s ním zloděje a prohlíží si krajinu. Takové pojištění pak využije velká část klientů ČSOB. No pojištění jakéhokoliv druhů je skvělá věc, ale že by o pojištění hobby dronů musela vycházet tisková zpráva, si dovolím pochybovat. Ale asi platí, že čím víc tiskových zpráv, tím pro banku lépe.

ČSOB: ČSOB Pojišťovna spustila novou on-line kampaň na Facebooku: „O čem spolu nemluvíme“

A máme tu kampaň banky, která je zaměřena na ženy. To se zatím v případě bank moc nevidí, protože tam je nejdůležitější masa. Kampaň má poukázat na věci, které mohou mladé rodiny a páry potkat v souvislosti se založením rodiny a narození potomka. Na příbězích a dialozích reálných párů poukazuje banka na různé problémy a rizika, která se mohou objevit. Výsledkem je propagování pojištění pro ženy, například pojištění Maminka. Toto pojištění má pomoci překonat problémy související s početím potomka a těhotenstvím. Potřebnost či hodnotu pojištění posuzovat nechceme. Obecně lze říci, že v případě pojistných produktů by neměli banky a pojišťovny nadměrně využívat pro své cíle uměle navozeného strachu z určitých modelových příkladů. Vždy se může stát cokoliv a kdykoliv a ne vždycky se dá proti tomu pojistit, nebo by takový rozsah pojištění musel být nutně neekonomický.

ČSOB: ČSOB zvyšuje komfort placení, spouští aplikaci „NaNákupy“

Inovace u nás v redakci milujeme. Stejně tak jsme si s chutí pročetli informaci o novém, inovativním produktu NaNákupy od ČSOB. Nakupování, to je to oč tu ve skutečnosti jde. Je třeba stále rozpumpovávat ekonomiku, krmit zisky bank a neustále spotřebovávat. A právě tuto starost je třeba lidem co nejvíce ulehčit. Díky produktu NaNákupy tak budou moci lidé utrácet na internetu zase o něco snadněji, bezpečněji a komfortněji. Vše lze snadno řešit, mimo aktivitu operátora mobilu. Stačí stáhnout příslušnou aplikaci banky, doplnit potřebné údaje a hned je v podstatě možné platit. Aplikace přitom podporuje jak kreditní, tak i debetní karty a to jak karty MasterCard tak karty VISA. Služba bude umět i další věci jako například archivovat účtenky. Děkujeme, chválíme.

ČSOB: Platební nálepky jsou nově zdarma

ČSOB nabízí platební nálepky zcela zdarma, pokud s nimi klient alespoň jednou týdně zaplatí. Platební nálepky jsou přitom prvním krokem, který může předznamenávat konec klasických platebních karet. Jejich ohrožení představuje už pomalé zavádění alternativních identifikačních způsobů typu scan oční duhovky, nebo otisk prstu, které mohou v budoucnu platební karty zcela vytlačit z trhu. Výhodou platební nálepky je, že si ji může klient nalepit na mobil, na klíče nebo na cokoliv jiného vhodného, co stále nosí při sobě, což snižuje riziko, že platební nálepku ztratí, nebo jí někde zapomene. Rozšiřování možností pro bezkontaktní placení lze jen uvítat.

Olga Ortová Šeflová

ČSOB se ekonomicky daří, výrazně stoupl zisk (i když především díky prodeji podílu ve společnosti VISA), ale také díky růstu objemu obchodů a kvalitě úvěrového portfolia. Také její dceřiné penzijní společnosti se daří díky atraktivnímu a uživatelsky přívětivému webu získávat nové klienty. ČSOB se velmi rozumně zaměřuje na obsluhu studentů jako nejperspektivnějších klientů (např. nabízí jim vedení Studentského konta zdarma až do věku 30 let, zdarma všechny elektronické platby, výběry i vklady přes bankomaty ČSOB a Ery Poštovní spořitelny, kontokorent do výše 1.000 Kč zdarma, novou aplikaci NaNákupy či bezkontaktní nálepky, za doporučení nových klientů může student získat finanční odměnu ve výši až 1 500 korun). ČSOB ve spolupráci s Hypoteční bankou jako první na trhu přichází s nabídkou financování vlastního bydlení pro středoškoláky a vysokoškoláky a jejich rodiče. ČSOB umožňuje klientům platit prostřednictvím bezkontaktních nálepek zcela zdarma (s podmínkou platby min. 1x měsíčně) a také rozšiřuje možnost bezkontaktního výběru hotovosti u stále většího počtu bankomatů. V oblasti investičního bankovnictví neustále rozšiřuje svoji nabídku o 5 nových podílových fondů a dálezavádí nový produktDuo Profit Plus, který kombinuje investování do podílového fondu a zvýhodněný spořicí účet,  k tomu dále nabízí klientům úrazové pojištění na rok zdarma. Pobočky ČSOB také již u většiny produktů umožňují klientům podepisovat všechny dokumenty prostřednictvím biometrického podpisu. Jako velmi úspěšná se dosud jeví nová služba Prémium, kdy se jedná o zajímavou kombinaci nadstandardních služeb.  Díky speciální affinity card ČSOB, kdy touto debetní bezkontaktní platební kartou World Elite platí již řada klientů, rozdělí banka více než 1 milion Kč na charitativní účely (např. pro Českou asociaci paraplegiků - CZEPA, Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové, Nadační fond Livie a Václava Klausových, Fond ohrožených děti, Tyfloservis).

Bedřich Danda
Markéta Grušáková
Bankovní poplatky 3Q 2016 66.3
Bankovní poplatky.com

Banka, která je v posledních letech aktivní. V aktuálním čtvrtletí poplatkové změny neovlivnily celkovou strukturu.

ČSOB provedla k 1. září 2016 řadu úprav svého sazebníku. Tak předně zdražila výběr z bankomatu jiné banky v ČR z 35 Kč na 40 Kč, dále zvýšila poplatek za zaslání výzvy na uhrazení debetního zůstatku na účtu z 200 Kč + poštovné na 300 Kč + poštovné. NA druhé straně zlevnila vklad hotovosti na České poště na účet debetní karty z 15 Kč na 10 Kč a vklad hotovosti na České poště na základě dokladu z 50 Kč na 20 Kč. Hodnocení v této části zatím ponecháváme beze změn s negativním výhledem do dalšího kvartálu.

Sazebník ČSOB patří i nadále mezi ty spíše přehlednější. Hodnocení pro aktuální III. čtvrtletí neměníme.

Postavení ČSOB se v Q Reportu Scott & Rose proti minulému kvartálu mírně změnilo. Standardní klient zaplatí nově 1.155 Kč (minule 1.095 Kč) za rok, ale aktivní klient zůstal na svých 12.609 Kč ročně. Po minulém snížení tentokrát ponecháváme beze změn.

 


Sazebníky

Image result for čsob pobočkyfoto

Image result for čsob pobočky


Pobočky

Bankomaty