ČSOB

Československá obchodní banka, a.s
Předseda představenstva a generální ředitel: John Arthur Hollows
Radlická 333/150, 150 57 Praha 5
Tel.: 261 351 111; 224 111 111
E-mail: info@csob.cz, www.csob.cz

Kód banky: 0300

Infolinka:+420 800 300 300

Blokace karet: +420 495 800 111

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 15,8 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 8 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

Ohodnoťte banku

Porota 4Q 2016 68,8
Miroslav Zeman

ČSOB je jedna ze tří největších bank působících na tuzemském bankovním trhu. Jedná se o banku, která má velmi široký rozsah a to i díky své velmi šikovné politice specializace jednotlivých značek skupiny. Úspěch Hypoteční banky zaměřující se na hypoteční úvěry, nebo Poštovní spořitelny zaměřující se na drobnou klientelu, je toho důkazem.

Samotná značka ČSOB je pak ceněna u podnikatelů a firem, kterým poskytuje zajímavé a cílené služby v širokém rozsahu a dobré kvalitě. Doufejme také, že se již brzy podaří úspěšně vyřešit a ukončit soudní a arbitrážní spory, které má tato banka s Českým státem. Je zcela evidentní, že působení na tuzemském trhu v globálním kontextu nezpůsobilo bance ani jejímu vlastníkovi žádné ztráty ani škody a naopak stabilní a dlouhodobý zisk.

ČSOB bojuje o podíl na trhu s dalšími velkými bankami a v některých produktech je přímo na špici, což se týká například počtu a objemu hypotečních úvěrů.

S čím přišla banka v IV. čtvrtletí 2016

ČSOB přišla ve čtvrtém čtvrtletí s několika zajímavými novinkami. Za zmínku stojí spuštění aplikace ČSOB investice, která umožňuje klientům on-line přímo z aplikace investovat do různých investičních produktů. Rovněž začala tato banka masově modernizovat a upravovat své pobočky. Banka také přišla s unikátní reklamou na produkt refinancování půjček. To vše ve formě jídelníčku.

Pobočková síť ČSOB se začala měnit a prochází významným redesignem. Doposud bylo otevřeno 22 poboček v nové podobě, do konce roku by jich mělo být minimálně dalších 5. Zrekonstruované pobočky přinášejí nový koncept poskytování služeb, příjemné prostředí s nadčasovým designem a pokročilými technologiemi. Jako poslední se klientům otevřela pobočka v nákupním centru Černý Most v Praze. – Alespoň to slibuje ČSOB. Je fakt, že nové pobočky, jejich atmosféra a charakter jsou úplně něco jiného, než tomu bylo u poboček starých. Zdá se, že i velké banky reagují na novátorské pokusy bank jako jsou Air Bank či Fio s úplně novým pojetím pobočky, než na jaké jsme byli dosud zvyklí.

Povšimli jsme si i snahy o zvyšování finanční gramotnosti studentů ze strany ČSOB. Na dvou Pražských gymnáziích tak bankéři z ČSOB radili studentům jak nenaletět na internetu a jak s internetem s nejvyšší bezpečností pracovat. Takovéto aktivity určitě chválíme. Aby však měly skutečně masový a plošný efekt, měly by se vztahovat i na další kraje a města.

A máme tu jeden pohled z venku. ČSOB Private Banking uspěla v hodnocení komise složené z významných osobností světového bankovnictví, které posuzují kvalitativní i kvantitativní ukazatele a stala se po čtvrté za sebou nejlepší privátní bankou v ČR.

I s ČSOB už se dá pohodlně investovat. ČSOB uvedla v listopadu na trh novinku v podobě internetové aplikace ČSOB Investice, která klientům umožňuje obchodovat s podílovými fondy, dluhopisy a investičními certifikáty z chytrých zařízení připojených k internetu. Díky investičnímu portálu tak mají klienti ČSOB všechny své investiční a spořicí produkty nově na jednom místě.

ČSOB: Češi nejvíce nakupují ke konci roku

Průzkum ČSOB a Poštovní spořitelny v podstatě nepřináší vůbec nic nového. Je všeobecně známé, že lidi nakupují nejvíce před Vánoci a nikoliv o prázdninách. Dalším obdobím zvýšených nákupů jsou jako další v pořadí Velikonoce. Právě předvánoční období se vyznačuje tím, že lidé utrácí prakticky za cokoliv. Nakupují se dárky, nakupují se i dražší potraviny na vánoční tabuli, lidé si užívají věcí a služeb na nichž jinak během roku spíše šetří. Banky mají tu výhodu, že tyto věci mohou sledovat interně. Přesně totiž ví jak, kdy, kde a kolik jejich klienti prostřednictvím platebních karet utratili, i jaké jsou jejich nákupní zvyky. Ideální by bylo, kdyby banky tyto znalosti uchovaly a použily je k rozvoji nových služeb a inovací, které budou přesně vnímat a rozpoznávat reálné potřeby a preference jednotlivých klientů.

ČSOB Pojišťovna: ČSOB Pojišťovna ruší výluku na terorismus

V současné době jednoznačně velmi zajímavá zpráva. Trošku také vyvolává na tváři úsměv, ale to spíše tím jak zpráva působí, ne svým obsahem. Výluka na terorismus znamenala to, že pojišťovna vám nevyplatí plnění v případě, kdy by vám škoda byla způsobena teroristickým činem. No vzhledem k tomu, že v České republice teroristické útoky spíše nehrozí, navíc je obrovsky malá pravděpodobnost, že by se takový útok týkal nějakého majetku pojištěného danou pojišťovnou, jednalo se v zásadě o nesmyslnou výluku. Tedy hlavně z hlediska pojišťovny. Naopak pojišťovny pochopily, že je naopak ekonomické a ziskové poskytovat pojištění přímo proti teroristickým útokům. Jejich riziko je nízké, či dokonce mizivé, lidé jsou vystrašeni událostmi z blízkého zahraničí a tak si tento produkt, který vlastně ani nikdy potřebovat nebudou velmi často zakoupí. Místo výluky se tak objeví přímo produkty pojištění proti terorismu. No a čtenáři, zvažte, zda je vůbec takové pojištění pro vás potřebné a nutné a nenechte se při pořizování takového produktu vystrašit.

ČSOB: Na Vánoce si půjčil každý desátý Čech, nejvíce mladí

Nechme nyní bez povšimnutí, proč s takovou zprávou či průzkumem přišla právě ČSOB a co tím sleduje. Zaměřme se tedy nyní spíše na její obsah. Každý desátý Čech si půjčil na Vánoce ať už na dárky, nebo na výdaje s Vánoci spojenými. Je to deset procent lidí, tedy cca půl milionu pracovně činných lidí. Jedná se o poměrně velký podíl, který ilustruje fakt, že lidé si neváhají půjčit a zadlužit se i kvůli spotřebitelským výdajům za věci, které okamžitě po koupi ztrácí buď celou svou hodnotu, nebo dochází k výraznému poklesu této hodnoty. Co zůstává stejné jsou dluhy, které musí dlužníci splácet spolu s úroky a poplatky. Jde o to si uvědomit, zda si musíme vychutnávat Vánoce s minimálně ročním odříkáním a starostmi spojených se splácením Vánočních výdajů.

ČSOB: Pilot s personalizovanými půjčkami

Už jsem očekával nálet letadel s nabídkami půjček, piloty s nabídkami prospektů a brožurek s nabídkou úvěrů a ono je vše jinak. Jedná se totiž o pilotní projekt. ČSOB pomocí videí ukáže svým klientům či potenciálním klientům jak je dobré refinancovat úvěry, nebo úvěry slučovat, samozřejmě výlučně za pomoci ČSOB. Pro představu zvolila banka formu jídelního menu, kde ukazuje, že je lepší a chutnější mít všechny složky jídla na jednom talíři, než mít vše na vlastním talíři odděleně. Těžko odhadovat jaký může mít taková kampaň úspěch. Mně obecně to přijde trošku jednoduché a primitivní, ale to je jen můj názor. Možná to bude u klientů ČSOB skutečně fungovat. Pak moc rád změním názor. Ale jako taková mini hra na pochopení smyslu konsolidace půjček nebo refinancování je to hezké.

ČSOB: Pomáhejte pomáhat, nic vás to nestojí

Ano, ano, pomáhejte, pomáhejte. Obecně je třeba pomáhat ať už jakýmkoliv způsobem. ČSOB v tomto případě pomáhá regionům a jednotlivým regionálním projektům. K tomu samému vyzývá i veřejnost. Čím více projekt získá podporu od individuálních dárců, tím větší podporu získá také od ČSOB. Buďme rádi za každou podporu, i když problém není ani tak nedostatek projektů na podporu čehokoliv, jako výše objemů pro konkrétní pomoc. Jinak pomůže příspěvek milion korun a jinak pomůže deset nebo dvacet milionů korun. I tím lze také rozlišit skutečně velké a efektivní projekty od těch spíše marketingových projektů.

ČSOB: Tři čtvrtiny Čechů chce vánoční dárek koupit online. Na co si dát pozor?

Tato zpráva je v předvánočním období zcela na místě. Lidé by si měli zejména v době nákupního šílenství dávat pozor především na to komu a za co platí. S velkým boomem nákupů v době Vánoc se totiž množí i případy nejrůznějších podvodů. Za velkou část problémů si přitom mohou lidé sami tím že nedodržují bezpečnostní opatření, ani doporučení bank a odborníků. Proto vítáme i zprávu ČSOB, která opětovně doporučuje lidem jak postupovat při placení on-line, aby byly platby co nejbezpečnější a upozorňuje na možná rizika i lhostejnost lidí k bezpečnostním opatřením. Jako hlavní nástroj bezpečného placení je dle ČSOB používání potvrzovacích sms při placení kartou, tzv. 3D security.

ČSOB: Lidé si půjčují víc než loni, roste především zájem o online úvěry

Objem nových půjček u ČSOB  a Poštovní spořitelny se zvýšil od ledna do září roku 2016 o celých 59 procent. S touto informací přišla právě ČSOB. Zároveň roste výrazně zájem o on-line půjčky. A to ať už se jedná o neúčelové půjčky, refinancování půjček nebo půjčku na bydlení. Zároveň se zvýšila i výše průměrné půjčky, která aktuálně činí 181 000 korun a je o 28 000 korun vyšší než před rokem. Pokud by taková čísla platila i u dalších bank, znamenalo by to skutečný úvěrový boom v České republice. Potvrdit lze tento boom rekordním růstem hypoték, které jsou motorem úvěrů jako celku. Vysoké tržby obchodů a spotřeba domácností, která roste velmi rychlým tempem právě využívání úvěrů ve velké míře potvrzuje. Je dobře, že i banky se v poslední době výrazněji podílejí na růstu ekonomiky prostřednictvím vyšších úvěrů.

ČSOB: Realitní kanceláře mají boom, zájem o bydlení ale mohou ovlivnit změny v legislativě

Realitní kanceláře mají zatím boom i v roce 2017, nicméně nárůst se postupně zadrhává. Změny v legislativě a omezující, regulační opatření České národní banky nesou své ovoce a vysoký růst z minulého roku se postupně ochlazuje. Svým způsobem je to dobře. Trh potřebuje najít novou rovnováhu, která bude více odpovídat příjmovým možnostem a úrovni občanů. Nejde zvyšovat uměle ceny jen na základě úvěrového dopingu, protože tyto prostředky jsou prostředky budoucnosti a zcela zkreslují aktuální reálnou příjmovou situaci rodin. V blízké budoucnosti tak můžeme očekávat postupné snižování nárůstu cen u nemovitostí a srovnání jejich nabídky s poptávkou. Rovnovážná úroveň nabídky a poptávky v tomto sektoru nakonec ocení hlavně občané a budoucí zájemci o pořízení nemovitosti.

ČSOB: ČSOB nabízí klientům platební řešení pro EET

EET je téma o němž se stále mluví a stále je živé. Když už se musí vydávat účtenky z elektronické evidence tržeb a podnikatelé se touto povinností postupně smiřují nebo smíří, tak ať se to dělá co nejlépe a nejpohodlněji. Pomocnou ruku k tomuto podává i ČSOB, která nabízí svým klientům z okruhu podnikatelů platební řešení pro EET. Smyslem je odeslat informaci o platbě na finanční úřad, který vygeneruje obratem unikátní, jedinečný kód, který se následně objeví na tisknuté účtence. Pouze taková platba je pak v souladu se zákonem a platba je také u finančního úřadu řádně zaregistrována. Řešení této povinnosti tak není v konečném důsledku tak složité jak se na první pohled mnoha podnikatelům jevilo.

Olga Ortová Šeflová

Pobočky ČSOB postupně procházejí redesingem (již 22 je hotovo), který má vytvořit příjemné prostředí a umožnit technologicky moderně a kvalitně obsloužit klienta. Tím, že Československá obchodní banka poskytuje klientům spotřebitelské úvěry prostřednictvím sítě poboček ČSOB, přes finanční centra, pobočky České pošty, ale poskytuje i on-line půjčky, roste jejich počet i objem. Dále ČSOB přichází s projektem nového personalizovaného videa s nabídkou konsolidace půjček. Při založení účtu a zároveň převodu spotřebitelského úvěru do ČSOB, nabízí banka velmi příznivou úrokovou sazbu. Rozšiřuje také škálu partnerů věrnostního programu „Svět odměn“. Pro klienty OSVČ, kteří nemají žádný pokladní systém, připravila banka jednoduché řešení elektronické evidence tržeb. Banka umožňuje klientům platit prostřednictvím bezkontaktní platební karty autobusovou dopravu na Rakovnicku. V oblasti investičního bankovnictví neustále rozšiřuje svoje služby, zejména v oblasti její specializace - prostřednictvím zajištěných a strukturovaných fondů. Na trh uvádí pět nových investičních produktů. Také nabízí svým klientům možnost obchodovat prostřednictvím aplikace ČSOB s podílovými fondy, dluhopisy a certifikáty prostřednictvím vyspělejších zařízení, připojených k internetu.  ČSOB poskytla více než 2 miliony Kč na veřejně prospěšné projekty v konkrétních regionech 14 krajů ČR, věnuje se trvale vzdělávání sociálně a zdravotně znevýhodněné mládeže (včetně azylantů a imigrantů) prostřednictvím studijních stipendií v rámci programu Fond vzdělávání, v rámci projektu „Bankéři jdou do škol“ se věnuje problematice bezpečnosti práce na internetu pro studenty gymnázií. Její společenská odpovědnost je dlouhodobě kladně hodnocena. Pozitivní vztah ČSOB k životnímu prostředí by měl být zřetelný i při budování nové, technologicky velmi moderní, budovy pro 1.400 zaměstnanců, opět v Radlicích.

Markéta Grušáková
Petr Kučera

Jako první v tomto roce umožnila platby chytrým mobilem, aniž by k tomu potřebovali speciální SIM kartu od operátora. Jako jedna z prvních dvou na trhu umožnila také vybírat z bankomatu majitelům bezkontaktních nálepek. Zprovoznila také svůj první bankomat, který umožňuje nejen vkládání bankovek, ale i mincí.

Pověst inovátora na druhou stranu kazí čím dál zastaralejší internetové bankovnictví.

Banka letos spustila novou službu pod názvem Premium, ale zatím ji aktivně nenabídla všem klientům, kteří by na ni měli nárok (splnění alespoň jedné ze tří podmínek). Tito lidé tak mimo jiné „zbytečně“ platí přes 1000 korun ročně na poplatcích za něco, co by při vstřícnějším přístupu mohli mít zdarma.

Miroslav Škvára
Bankovní poplatky 4Q 2016 66.3
Bankovní poplatky.com

Banka, která je v posledních letech aktivní. V aktuálním čtvrtletí poplatkové změny neovlivnily celkovou strukturu.

ČSOB neprovedla v posledním kvartále významné poplatkové změny. Hodnocení v této části zatím ponecháváme beze změn.

Sazebník ČSOB patří i nadále mezi ty spíše přehlednější. Hodnocení pro aktuální IV. čtvrtletí neměníme.

Postavení ČSOB se v Q Reportu Scott & Rose proti minulému kvartálu nezměnilo. Standardní klient i nadále zaplatí 1.155 Kč za rok a aktivní klient zůstal na svých 12.609 Kč ročně. Logicky ta naše hodnocení v této části ponecháváme beze změn.

 

Veřejnost 4Q 2016 68
Nespokojenost s bankou, vysoké poplatky, neschopnost se domluvit na změnách při hypotéce, špatná komunikace v rámci pobočky v Opavě.
CSOB Premium ucet se vsim vsudy a zdarma.

Sazebníky

Image result for čsob pobočkyfoto

Image result for čsob pobočky


Pobočky

Bankomaty