ČSOB

Československá obchodní banka, a.s
Předseda představenstva a generální ředitel: John Arthur Hollows
Radlická 333/150, 150 57 Praha 5
Tel.: 261 351 111; 224 111 111
E-mail: info@csob.cz, www.csob.cz

Kód banky: 0300

Infolinka:+420 800 300 300

Blokace karet: +420 495 800 111

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 15,8 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 8 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

Ohodnoťte banku

Porota 4Q 2017 68,7
Martina Hedvičáková

Letos už po osmnácté uděloval renomovaný magazín The Banker ceny nejlepším bankám z různých zemí světa. ČSOB byla jmenována Nejlepší bankou 2017 v České republice na základě rozhodnutí poroty, která se skládá z editorů časopisu, generálních ředitelů a manažerů britských společností. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhlo 29. listopadu 2017 v Londýně, kde generální ředitel ČSOB John Hollows převzal cenu. Také proběhlo vyhlášení soutěže Banka roku 2017, vítězem Banky bez bariér se stala ČSOB. A vyhrála i v soutěži Hospodářských novin.

Nová verze aplikace ČSOB a Era smartbanking v rámci konceptu bankopojištění nově klientům přináší možnost zobrazení vybraných produktů ze skupiny ČSOB. Nyní tak na jednom místě naleznou aktuální stav životního pojištění, hypotéky, penzijního spoření, cenných papírů a dalších bankovních služeb. Mobilní aplikace smartbanking má již více než 700 tisíc stažení, dostupná je na všech chytrých zařízeních včetně hodinek a je ke stažení na AppStore, Google Play i Windows Store.

Nové internetové bankovnictví ČSOB si vyzkoušelo již přes 650 tisíc klientů. Láká na moderní vzhled a nové funkce.

Petr Kučera

Banka po mnoha letech opustila zastaralé internetové bankovnictví a přišla s novým. To na první pohled vypadá lépe a nabízí víc funkcí než to předchozí. Součástí je také věrnostní program a „pomocník“ s osobními výdaji.

Jenže po bližším prozkoumání mám bohužel pocit, že o krok dopředu nejde – nebo že se banka se spuštěním unáhlila. Nefunguje tam třeba docela důležitá funkce – změna limitu pro platby kartou. To musím stále nastavit jenom ve staré verzi internetového bankovnictví, které naštěstí zatím souběžně funguje.

Na první pohled se zdálo, že po mnoha letech řečí o něm už konečně v praxi funguje „bankopojištění“. Dva příklady mne ale v praxi přesvědčily, že si ještě musíme počkat. Pojišťovna nedokázala předat důležitou informace o změně pojištění kvůli hypotéce, obojí je přitom ve stejné skupině. Nefunguje ani propojení účtů, resp. klientských portálů, (banka, pojišťovna, hypotéka atd.), přestože nové internetové bankovnictví se tváří, že už to půjde z jednoho místa...

ČSOB ve čtvrtém čtvrtletí zaznamenala také výraznější výpadek mobilní aplikace.

Příjemnou novinkou jsou nové benefity u kreditní karty Standard – zejména garance TOP 3 podmínek financování, která má spočívat v porovnávání nabídek konkurenčních bank (výše RPSN) a následném snižování vlastních úrokových sazeb tak, aby vždy patřily mezi tři nejvýhodnější nabídky na trhu. První krok – snížení sazeb – přišel už od prosince.

V anketě magazínu The Banker ceny byla ČSOB jmenována Nejlepší bankou 2017 v České republice na základě rozhodnutí poroty, která se skládá z editorů časopisu, generálních ředitelů a manažerů britských společností.

Miroslav Škvára

Mám osobní negativní zkušenost, že byla zrušena bankovní přepážka na Vinici v ČMSS a pokud chtěl klient o Vánocích vložit vlastní vklad na účet ČMSS prostřednictvím pobočky ČSOB, která je nyní umístěna mimo halu ČMSS, je mu účtován poplatek 500 Kč.

Pokud vkládá 20.000 Kč a od státu dostane státní podporu 2.000 Kč ročně, tak 25 % ztratí vkladem u aliančního partnera. ČMSS/ČSOB!!!

Miroslav Zeman

ČSOB je jedna ze tří největších bank působících na tuzemském bankovním trhu. Jedná se o banku, která má velmi široký rozsah a to i díky své velmi šikovné politice specializace jednotlivých značek skupiny. Úspěch Hypoteční banky zaměřující se na hypoteční úvěry, nebo Poštovní spořitelny zaměřující se na drobnou klientelu, je toho důkazem.

Samotná značka ČSOB je pak ceněna u podnikatelů a firem, kterým poskytuje zajímavé a cílené služby v širokém rozsahu a dobré kvalitě. Doufejme také, že se již brzy podaří úspěšně vyřešit a ukončit soudní a arbitrážní spory, které má tato banka s Českým státem. Je zcela evidentní, že působení na tuzemském trhu v globálním kontextu nezpůsobilo bance ani jejímu vlastníkovi žádné ztráty ani škody a naopak stabilní a dlouhodobý zisk.

ČSOB bojuje o podíl na trhu s dalšími velkými bankami a v některých produktech je přímo na špici, což se týká například počtu a objemu hypotečních úvěrů.

S čím přišla banka ve IV. čtvrtletí 2017

ČSOB ukázala i ve IV. Čtvrtletí, že patří k velmi stabilním a oblíbeným bankám, které umí přinést netradiční řešení. Tato banka se i nadále přetahuje s Komerční bankou a Monetou o klientskou skupinu podnikatelů a živnostníků a to velmi úspěšně. Banka se ve IV. Čtvrtletí zaměřila v oblasti charity k podpoře studentů formou měsíčních rent pro výherce a fondu vzdělávání, a dále podpoře seniorů formou nového informačního portálu. Pochválit můžeme i modernizaci internetového bankovnictví, které vyzkoušelo už 650 tisíc klientů banky. ČSOB se také v konkurenčním hodnocení bank stala Nejlepší bankou . Banka také nejaktivněji zprostředkovává a nabízí svým klientům další finanční produkty ve formě bankopojištění. Tím zvyšuje přidanou hodnotu svých služeb a také samozřejmě ziskovost. Hodnocení o jeden bod zvyšuji.

ČSOB: Studentská renta od ČSOB má prvního výherce

První kolo soutěže ČSOB nazvané Rok nezávislosti skončilo a má svého vítěze měsíční renty 25 000 Kč po celý jeden rok. Martin Š. z Ostravy se od příštího měsíce může těšit na pravidelnou výplatu v celkové výši 300 000 Kč. Pozitivní zpráva mu byla oznámena ředitelkou ostravské pobočky ČSOB Gabrielou Macurovou, k vřelé gratulaci přidala i symbolický diplom. Soutěž Rok nezávislosti probíhá v období od 15. srpna do 15. prosince a zahrnuje 4 losovací měsíce, jméno dalšího šťastlivce se dozvíme již 15. října.

Je to hezké, je fajn, že se banka chlubí jedním výhercem, kterému dá 300 tisíc, ale nás to nevzrušuje. Pozornost, která se takové akci věnuje, resp. rozsah pozornosti, kterou ČSOB očekává, je mnohem výraznější než efekt, který se skutečně touto akcí docílí. Je to asi jako vyhrát ve sportce, kterou zde také nebudeme velkoryse velebit, byť pomůže jednomu či několika výhercům  změnit život. Mnohem efektivnější a lepší by bylo, pokud by banka takto podpořila třeba 50 studentů, byť by snížila částku podpory. Jednalo by se už o opravdový dobročinný počin, který už odpovídá velikosti a významu banky. Kdyby tímto způsobem pak podpořily studenty i banky další, mohlo by být podpořeno několik stovek studentů a to už stojí nejen za tiskovou zprávu, ale mnohem větší zaslouženou pozornost.

ČSOB: Jak se neztratit ve stáří? Odpovědi pro seniory i jejich rodiny přináší nový informační portál

Jakým potížím čelí sendvičová generace, která najednou pečuje o své děti i rodiče, a jak jí lze pomoci? Na tyto a další otázky hledali odpovědi účastníci diskusního setkání u kulatého stolu s názvem Problematika sendvičové generace, které uspořádal Institut pro veřejnou diskusi. S náročnou životní situací by měla lidem pomoci platforma Neztratitsevestari.cz, kterou spouští Domov Sue Ryder a hlavním partnerem je ČSOB.

Tento počin musíme pochválit. Směřuje ke zvyšování finanční gramotnosti a pomoc při péči o své rodiče či děti. Sendvičová generace je trošku zajímavý pojem, který nemusí každému úplně sedět. Pod sendvičem si lidé představují nezdravé jídlo a tedy i tlustého člověka baštícího fastfood. V jiném smyslu ale jde o lidi, kteří se musí věnovat jak péči o své děti, tak i péči o své stárnoucí rodiče. Tedy jejich zátěž a to i finanční je mnohem větší než zátěž mladých lidí, nebo lidí ve starším věku.

ČSOB: Díky Fondu vzdělání si studenti plní své sny

Když se Magdaléna Feilhauerová dostala do Prahy na Akademii výtvarných umění, radost velmi rychle vystřídaly rozpaky. „Nevěděla jsem, jak studium finančně utáhnu. Rodiče jsem už dál nechtěla zatěžovat. Ve všem mě podporují, ale nechtěla jsem, aby to bylo na úkor mých tří sourozenců. Dlouho jsem hledala nadační fondy, které by mi pomohly splnit sny a cíle. A díky Fondu vzdělání se mi to povedlo.“

A máme tu další charitativní činnost banky. V posledním čtvrtletí se ČSOB činila a pomáhala kde mohla. V tomto případě podporuje ČSOB fond vzdělání, který podporuje studenty ze slabších sociálních poměrů.

Aktuálně pobírá stipendium Fondu vzdělání 88 studentů. Od vzniku programu získalo stipendijní podporu 540 studentů a dalších 542 obdrželo jednorázový příspěvek na školné či na pomůcky ke studiu. Celkově bylo na studium dětí a mladých lidí se zdravotním nebo sociálním handicapem vynaloženo více než 30,9 mil. Kč.

Poštovní spořitelna: Češi si nejvíce spoří na penzi, když vidí stárnout své rodiče, ukázal průzkum

Lidé v Česku si nejčastěji ukládají peníze stranou prostřednictvím penzijního spoření. Využívá jej více než polovina dotázaných. Mnozí z nich ale začínají myslet na důchod teprve ve chvíli, kdy se musí starat o své rodiče. Péče o rodiče i děti přitom výrazně zatěžuje jejich rozpočty, lidé tedy paradoxně začínají šetřit na penzi ve chvíli, kdy je to pro ně nejobtížnější, ukázal průzkum Poštovní spořitelny.

Reklama a propagace penzijního spojení je natolik masivní a nepřehlédnutelná, a spolu se státní podporou vytváří velmi lukrativní a zajímavý produkt pro velkou část veřejnosti. I proto je také tento produkt velmi silně a často využívaný. Není to ani tak tím, že by si mladí lidé či lidé ve středním věku uvědomovali riziko staří a zajištění ve stáří, ale protože se k tomuto produktu vztahuje velké množství pobídek, podpor a výhod. Je to tak v pořádku, jen uvádíme některé informace na pravou míru.

ČSOB: Češi na letošní dovolené utratili o pětinu více, nejvíce v Itálii

Klienti ČSOB a Poštovní spořitelny letos na dovolených v průběhu měsíců června až srpna utratili o 20 % více než loni. Dále rostla popularita vybírání hotovosti na místě dovolené (25 %) a také placení kartou (60 %). Zvýšil se i počet bezkontaktních transakcí.

Lidé utrácejí nejen na zahraničních dovolených. Například tržby v maloobchodu, tedy útraty domácností se jen za listopad roku 2017 zvýšily o rekordních 7,8 procenta. Je tak logické, že Češi si právě i v době dovolených mohou dovolit utrácet více a více také využívat pro úhrady své platební karty, jejichž obliba stále roste. Pro lidi je tak používání karty výrazně bezpečnější a pohodlnější, než zajišťování směny a převoz velkých částech hotovosti do zahraničí. Třeba nám v blízké budoucnosti bude na dovolené stačit jen náš prst a tím také zaplatíme nebo vybereme z bankomatu.

ČSOB: Nové internetové bankovnictví ČSOB si vyzkoušelo již přes 650 tisíc klientů. Láká na moderní vzhled a nové funkce

Internetové bankovnictví ČSOB se koncem září dočkalo rozsáhlých změn jak ve své vnější podobě, tak v samotné funkčnosti. Uživatele potěší snadnější navigace či inovativní služba na správu osobních financí. Přehled mají nově nejenom o základních produktech banky, ale i o pojištěních, hypotékách, investicích a stavebním spoření. Novinku si od konce září stačilo vyzkoušet již více než 650 tisíc klientů.

Modernizace internetového bankovnictví postihla v minulém roce hned několik bank. Banky se předhánějí v rozsahu změn, zvyšování uživatelské funkčnosti a dalších služeb, které je možné přes internetové bankovnictví vyřídit. Dá se říci, že funkčnosti, které zde nabízí či popisuje ČSOB jsou v jiných aplikacích jiných bank v zásadě obdobné, a s ničím převratným tato aplikace nepřichází. Skutečný pokrok a výraznější změny můžeme očekávat až od aplikací dalších společností, které budou moci provozovat aplikace pro ovládání různých účtů u různých bank.

ČSOB: Nejlepší bankou 2017 se stala ČSOB

Devátý ročník soutěže Hospodářských novin Nejlepší banka a Nejlepší pojišťovna již zná své vítěze. Z osmi vyhlašovaných kategorií získala Skupina ČSOB dohromady pět ocenění. Na prvním místě se umístila nejen v kategoriích Nejlepší banka a Bankovní inovátor, ale i Nejlepší životní pojišťovna 2017.

Musíme ČSOB jen gratulovat k jejímu umístění. V jiných soutěžích a hodnoceních ale banka zase takto silně neboduje. Například v našem hodnocení GEEN Vstřícná banka se umisťuje ČSOB spíše v druhé polovině hodnocení, dokonce i za konkurentkou Komerční bankou. Je však zase hodnocena lépe než Česká spořitelna. Pro standardního a konzervativnějšího klienta je ale ČSOB dobrou volbou, kde nalezne rovnováhu mezi náklady na služby a rozsahem a kvalitou služeb.

ČSOB: Nové verze smartbankingu ČSOB a Poštovní spořitelny nabízejí produkty z celé bankopojišťovací skupiny

Nová verze aplikace ČSOB a Era smartbanking v rámci konceptu bankopojištění nově klientům přináší možnost zobrazení vybraných produktů ze skupiny ČSOB. Nyní tak na jednom místě naleznou aktuální stav životního pojištění, hypotéky, penzijního spoření, cenných papírů a dalších bankovních služeb. Mobilní aplikace smartbanking má již více než 700 tisíc stažení, dostupná je na všech chytrých zařízeních včetně hodinek a je ke stažení na AppStore, Google Play i Windows Store.

Přicházejí lepší zítřky. Představte si, že u banky můžete vyřídit i veškeré pojistky a pojištění. Banka tak v podstatě jen využívá multiplikačních efektů. Pro standardní klienty ale toto nemá vážnější význam. Pokud vidíte něco skvělého na tom, že si v internetovém nebo mobilním bankovnictví objednáte v rychlosti nějaké pojištění, které se jeví na první pohled jako skvělé, ale ani se neseznámíte podrobně s výlukami a dalšími podmínkami, pak je to na vás. Mnohem lepší je, když v těchto aplikacích využijete vynikající finančních služby, vztahující se k účtu, bankovním službám, nebo platebním službám. Objednání zájezdu, nebo placení poplatku, nebo pojištění už je spíše jen bonus.

Klienti ČSOB a Poštovní spořitelny se od prosince mohou těšit na nové kreditní karty

Od 1. prosince 2017 dojde ke změnám v parametrech kreditní karty Standard nabízené v Československé obchodní bance. Změn se rovněž dočká i Kreditka od Poštovní spořitelny. Sjednotí se nejenom parametry těchto karet, ale i jejich design, přičemž odlišovat se budou pouze firemními barvami - tedy modrou a červenou a logem společnosti.

Kreditní karty už mají svůj vrchol za sebou. Pro lidi jsou mnohem výhodnější půjčky formou spotřebitelských úvěrů, nebo třeba kontokorentu. I proto se banky snaží zatraktivnit tento produkt a tuto kartu. Úplně nejsnadnější je pak zatraktivňování designu karty. Jako by kreditní karta měla být nějaký módní doplněk, nebo by se vám s ní mělo platit lépe v případě, kdy máte na ní hezký obrázek, nebo zlatem vyryté vlastní jméno.

Olga Ortová Šeflová

ČSOB stále posiluje svůj model „bankopojištění“, to se stalo součástí i nové verze aplikace smartbankingu, stejně tak, jako hypoteční úvěry, penzijní spoření, životní pojištění a další bankovní služby. Rovněž internetové bankovnictví se dočkalo rozsáhlých změn v uživatelské přívětivosti (snadnější navigace) i funkčnosti (správa osobních financí). V oblasti privátního bankovnictví vyniká nadstandardní služba ČSOB Premium, v rámci níž se mohou klienti obrátit na svého osobního asistenta s jakýmkoliv požadavkem (i nefinanční povahy) 24 hodin denně po celý rok. Klienti ČSOB více využívají platebních karet při platbách v zahraničí (zejména u bezhotovostních i bezkontaktních plateb). I zahraniční subjekty mají zájem o produkt klíčenka (pro žáky základní školy v Kolíně), která může sloužit jako elektronický zámek, identifikační průkazka, jízdenka MHD i jako platební karta. Pro investiční klienty nabízí banka nové fondy ČSOB Expertiza vyvážená (pro konzervativnější investory) a Expertiza růstová (pro odvážnější investory).  Velmi záslužná je práce ČSOB v oblasti podpory vzdělávání – prostřednictvím Fondu vzdělávání, Studentské renty; v oblasti tíživé životní situace klientů neziskových organizací – prostřednictvím Karty dobré vůle, jako partner Domova Sue Ryder na platformě Neztratisevestari.cz; v oblasti rozvoje regionů – v programu ČSOB pomáhá regionům. Na prvním místě se umístila také v soutěži Banka bez bariér, protože velmi myslí na handicapované spoluobčany. Na českém bankovním trhu je považována za Bankovního inovátora.

Bankovní poplatky 4Q 2017 66.3
Bankovní poplatky.com

Banka, která je v posledních letech aktivní. V aktuálním čtvrtletí poplatkové změny neovlivnily celkovou strukturu a my neměníme hodnocení banky v této části.

ČSOB má za sebou poplatkově klidnější IV. kvartál. Banka začala nabízet nové produkty Spoření s bonusem a Duo Profit a pak byly ze sazebníku odstraněny některé položky. Vzhledem k tomu ponecháváme hodnocení v této části zatím beze změn.

Sazebník ČSOB patří i nadále mezi ty spíše přehlednější. Hodnocení pro aktuální IV. čtvrtletí neměníme.

Postavení ČSOB se v Q Reportu Scott & Rose proti minulému kvartálu nezměnilo. Standardní klient platí stále 1.153 Kč za rok a aktivní klient pak 12.611 Kč ročně. Logicky tak naše hodnocení v této části ponecháváme také beze změn.


Sazebníky

Image result for čsob pobočkyfoto

Image result for čsob pobočky


Pobočky

Bankomaty