Citibank

Citibank

Citibank Europe plc, organizační složka
Bucharova 2641/14
158 02 Praha 5, Stodůlky

www.citibank.cz


Kvartál
1 2 3 4

Ohodnoťte banku

Porota 1Q 2010 44,9
Dalibor Z. Chvátal

Citibank je složitá banka. Musíte ji nejprve pochopit, poznat její uvažování, vyznat se v jejích službách, občas přimhouřit oči a pak budete spokojení. Problémem je, že ne každý má na to čas a chuť.

 

Citinu často potkáváme v nákupních centrech, kde vás agenti s teplou vodou nahánějí na její kreditky. A to je zásadní kámen úrazu. Naháněči klientů, kteří byli zvyklí maximálně na služby spořitelny (nic proti ní) dostanou nešťastníky s kreditkou do spáru globální banky s nadupanými službami, ale americkým myšlením. Špatné pochopení fungování služeb je zárukou naštvání na banku, přestože v tom může být nevinně.

 

A pak tady máme klasickou pobočkovou síť s osobními bankéři. Kdo pozná Citi z této strany, je relativně spokojený, protože vztah klient-bankéř-banka zde funguje výborně s docela vysokými pravomocemi ovlivnit cenu a nabídku služeb. Přímo úměrně tučnosti vašeho konta vás pak Citi umí zahrnout laskominami, o kterých si běžný člověk může nechat jen zdát.

 

Kdo si pořídí jednu z kreditek Citi, neudělá chybu. Má je vážně dobré a dobré jsou i její účty. Od Citi však další úvěry nečekejte, kromě výjimek pro podnikatele. Hypotéky dělá zprostředkovaně a spíše jí jsou na obtíž, spotřebáky raději rovnou zrušila před dvěma lety. Kdo potřebuje banku, která se o něj postará a pomůže mu v nesnázích, Citi není dobrá volba. Kdo potřebuje partnera, který se postará o jeho finanční majetek, pomůže mu jej rozmnožit a odmění ho dárečky, bude spokojený jak prase v žitě.

 

Jen nerozumím tomu, proč Citina, která se opravdu dobře umí postarat o bohaté klienty, nechala rozpadající se konkurenci HSBC Premier bez povšimnutí. Žádná reakce, žádná otevřená nabídka jejím klientům, žádná snaha urvat něco z koláče. Dokonce i J & T Bank vyšla ze svého stínu, aby urvala kus žrádla a Citi nic. Nu, asi má bohatých klientů dost a spořce (která si klienty HSBC převezme) nový nástup do privátního bankovnictví ze srdce přeje.

Karel Kopeček

Nejznámějším produktem Citibank mezi veřejností je především „vstřícnost“ banky při poskytování kreditních karet. Nejde sice o primární strategii subjektu na českém bankovním trhu, ale zásah poskytování kreditních karet je značný.

 

Z tohoto pohledu se banka, podobně jako řada dalších bankovních ústavů, chová vůči klientům neodpovědně. Trpí nemocí českého bankovního trhu – trvalou snahou o předlužování klientů (kreditní kartu této banky je možné získat téměř všude – nedávno mi jí nabízeli u pokladny v jednom supermarketu).

Vzhledem k primární orientaci Citibank na větší klienty se nejeví jako velké minus nedostatečné množství „kamenných“ poboček.

Eva Poláchová

Tato velikostí aktiv středně velká česká banka, sice nabídkou levného konta nalákala mnoho klientů, ale díky krizi utrpěla ztráty a dostala se pod tlak přezkoumání svých aktivit.

Loni došlo ke zdražení konta na trojnásobek. Její strategie nyní je mířena spíše na segment kreditních karet, ve kterých je největším emitentem. Této strategii odpovídá i rozsah-nerozsah pobočkové sítě. Aktuálně banka spíše brzdí své aktivity pro běžné klienty a tlumí činnost svých poboček, v čemž je rozhodně unikátní. Vyvažuje to sítí bankomatů.

Stránky pro veřejnost jsou opravdu nevstřícné a nepřehledné. Totéž platí i o sazebnících, které jsou sice lehce přístupné, ale nepřehledné.

Z hlediska nabízených služeb je nabídka omezená na běžné a vkladové účty, kreditní karty, podnikatelské účty a úvěry a investice.

I z poplatkové struktury lze dovodit, že CB je bankou pro movitější klientelu a firmy, ani nejlevnější produkt Citi konto který balíčku uvnitř sebe obsahuje určité produkty, není řešením pro obyčejné klienty, o čemž svědčí to, že až při průměrném zůstatku na všech klientových běžných účtech, spořicím účtu, termínovaných vkladech a investičním účtu za příslušný měsíc nad 500 000 Kč je pro vedení účtu zdarma.

Zaměření na vyšší třídu se projevuje i v dalších produktech CitiProfession je program služeb pro představitele svobodných povolání, v jehož rámci je nabízena kombinaci osobních a firemních, či klientský program Citigold. Také on-line služba pro založení termínovaných vkladů od minimálního vkladu 50 000 Kč svědčí o zaměření na vyšší třídu.

Pod palbou kritiky je agresivní telemarketing, telefonáty s nabídkou kreditních karet i o víkendech nebývá na straně klienta přijímána vždy vstřícně.

Otakar Schlossberger

Banka se orientuje spíše na velké klienty a poněkud zapomíná na drobnou klientelu. Hlavním produktem, které jsou zřetelně nabízeny vůči spotřebitelům, jsou zejména kreditní (úvěrové) karty.

 

S ohledem na výši úroku však považuji tento produkt za „předražený“ a zcela neefektivní. Přitom při nabídce karet není na prvních stránkách žádná zmínka o výši úrokové sazby, což považuji za velmi „nevstřícné“. Zdůrazňují se pouze výhody.

 

Ostatní produkty pro spotřebitele jsou základní, nabídka není nijak širší než u ostatních bank, sazebník je celkem průhledný a srozumitelný.

 

Banka neprezentuje hospodářské výsledky (nenašel jsem je) a také není funkční ani vyhledávač. Byť se banka přihlásila ke Kodexu chování mezi bankou a klientem ČBA, není o něm nikde zmínka a klient tedy o tom neví.

 

Počet prodejních míst je minimální, proto je možná komunikace pro spotřebitele v širším rozsahu pouze internetovým bankovnictvím.

 

Banka přímo uvádí chybné odkazy na neexistující právní normy, které byly už před časem (cca dva roky) zrušeny (viz. Přehled platebních titulů, raději bych ocenil základní informace o hospodaření banky).

 

Podle prezentace na internetu banka se nehlásí ke společenské odpovědnosti. Osobně nemám se službami v této bance dobré zkušenosti a jako klient jsem byl vystaven celkem v nemilost a podřazenost vůli banky. (zkušenost z oblasti osobní půjčky a kreditní karty).

 

Miroslav Zeman

Citibank je poměrně nevýrazná banka, která má pověst banky pro podnikatele a firmy. Banka se s výjimkou kreditních karet neorientuje na širokou veřejnost. Banka tak má velmi omezené možnosti jak motivovat k využití jejich služeb větší skupinu klientů a zřejmě to není ani jejím cílem.

Banka se po vzoru Raiffeisenbank snaží přes výrazné produkty, které nabízí zaujmout veřejnost, ovšem výsledky nejsou takové jako právě u Raiffeisenbank. Orientace na kreditní a platební karty a jejich bonusy či zvýhodnění, stejně jako na spořicí účty je zřejmá. Z hlediska běžného masového klienta se však nejedná o produkty nejdůležitější.

Personální politika je velmi kvalitní, což do určité míry souvisí s užším kolektivem zaměstnanců a orientace na speciální cílovou skupinu klientů, kde je pro banku životně důležité vystupovat profesionálně a pokud možno bezvýjimečně bezchybně.

Internetové stránky dávají na první pohled pocit trhu s akciemi. Na hlavní stránku tak banka dala maximum toho co je schopna skutečně nabídnout. Vše nejdůležitější se tak dozvíte hned na hlavní stránce a pro běžného klienta je zbytečné klikat dál.

Citibank by měla dát o sobě více vědět. Pro prosazení své vstřícnosti vůči klientům jí nezbude nic jiného než šikovněji využívat svých nejlepších produktů a získat pro ně a jejich využívání větší podíl na trhu. V opačném případě bude i nadále banka vnímána pouze jako banka vstřícná pouze pro nejbohatší.

Bankovní poplatky 1Q 2010 51.3
Bankovní poplatky.com

Banka s vyššími bankovními poplatky zaměřená na majetnější klienty. Oficiálně nabízí jen jeden druh balíčkového účtu Citikonto. Při splnění průměrného zůstatku přes 0,5 mil. Kč se neplatí poplatek za vedení účtu. I tak jsou ale služby na průměr bank v ČR spíše dražší.

V poslední době tato banka příliš poplatkových změn neudělala. Po 1. listopadu ale u Citikonta zavedla poplatek za měsíční výpis odeslaný přes poštu (49 Kč). Svoji aktivitu zaměřuje především na kreditní karty, kde nabízí různé slevy při jejím aktivním používání, což je pro klienty příjemné.

Sazebník je relativně přehledný vzhledem k nabídce jednoho druhu účtu. V jednom dokumentu je tak na první pohled zřejmé, za co všechno se platí a co je součástí nabízeného balíčku.

V porovnání nákladů průměrného klienta, nedopadla banka dobře – pokud klient nesplnil podmínky průměrného zůstatku, skončila banka na posledním místě, když tuto podmínku splnil, banka se posunula na osmé místo. Na druhé straně v kalkulátoru poplatků se při splnění kritéria zůstatku přes 500 tisíc korun, dostalo Citikonto do TOP 15 nejlevnějších kont. Avšak i podle Bankovní ročenky za rok 2009 (Scott & Rose) patří Citibank k dražším bankovním domům. Ale u aktivních klientů je již na tom Citibank lépe a je levnější než Česká spořitelna, Komerční banka a UniCredit (6000 Kč, 23% nad průměrem). Banka se nezaměřuje na standardního klienta, proto ji bankovní ročenka za rok 2009 nehodnotí.

20.1.2010, Nová kreditní karta

Nová Citi Shopping kreditní karta svým držitelům vrátí až dvě procenta z hodnoty vybraných kategorií nákupů. Mezi ně patří nákupy potravin, oblečení, nábytku, sportovních potřeb, ale také útrata v restauracích a barech. Zákazníci tak mohou každý měsíc získat až 1 000 Kč (nebo 12 000 Kč ročně).

 

Veřejnost 1Q 2010 37.1
Lukáš Elbl
Roman Hronza
Karel Plánička

Americký model banky nemá v Česku šanci. Chvíli chtějí dobývat retail, pak zase ne....nemají jasnou strategii.

Jirka Prokeš
Lukas Kutner
Jan Hanák

zavolají, naslibují výhody (kreditní kartu) přesně podle naučených formulek a to jen proto že jim člověk kdovíodkud vyskočí v nějaký databázi  - teprve na třetí dotaz jestli jim nevadí nízkej příjem slečna zakoká a utrousí že to by asi problém byl - - to ale nic nemění na tom že během následujících 2 měsíců zavolají ještě 3x

Vladimír Čadek
Lucie Nalepová

Osobně banku neznám

Martin Bok
Jiří Kovanský

Sazebníky


Bankomaty