Fio banka

Fio banka

Fio banka, a.s.
Předseda představenstva a generální
ředitel: Mgr. Jan Sochor
Sídlo: V Celnici 10, 117 21 Praha 1
Tel.: 224 346 111
E-mail: fio@fio.cz, www.fio.cz

Kód banky: 2010

Infolinka: +420 224 346 800

Blokace karet: +420 224 346 777

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 1 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 0,32 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2017
Banka roku
2016
Banka roku
2015
Banka roku
2014
Ohodnoťte banku

Porota 1Q 2012 67,7
Jan Klička

Sbírá body, kde může, a to včetně prvenství v klientském ratingu OVB Vstřícná
banka za loňský rok. Fio neusnula ani v prvním čtvrtletí 2012. Rozšiřuje počet
bankomatů i pobočkovou síť. Produktově sice žádná změna nepřišla, ale ve
vzduchu visí spuštění projektu bezkontaktního placení v obchodech.

Helena Kadlecová

 

Oblast poplatků:

 - banka upravila poplatek za výběr z bankomatu jiné sítě v ČR – došlo k jeho zvýšení, což klienti budou vnímat nepříznivě

Oblast úrokových sazeb:

- ve sledovaném období nedošlo k úpravě úrokových sazeb

Inovace  a novinky:

 - banka zpřístupnila novou verzi aplikace Smartbankingu

Marketingové aktivity, komunikace:

-  prostřednictvím zpráv ve schránce internetového bankovnictví byli klienti upozorněni na nový vzhled Internetbankingu

-  klientům byla nabídnuta možnost přihlásit se do školy investování 2012

 - kampaň na bankovní služby banky

Otakar Schlossberger

 

Banka menší rozsahu, která postupně získává seriózní místo na bankovním trhu v ČR. Za svou celkem krátkou éru si vydobyla přístupem ke klientům velmi dobrou pozici. Buduje širší síť obchodních míst, pracuje na elektronizaci při poskytování základních služeb. Stále je však z informací uvedených na internetových stránkách vidět, že je zaměřena do oblasti investičních nástrojů peněžního nebo kapitálového trhu. Nicméně je bankou universální. Z jejich internetových stránek však není zřetelné rozdělení produktů pro spotřebitele a další klientelu. Nabídka služeb je komplexní bez rozdílu segmentu, banka rozděluje nabídku spíše podle druhů oblastí a produktů (akcie a deriváty, půjčky a úvěry, účet a internet). Sazebník, který je aplikován bez rozdílu na segment, je poměrně vstřícný a celkem jednoduchý. Banka patří mezi levnější alternativy v České republice. Banka v poslední době není vidět z reklamy, občas v periodickém tisku nebo časopisech. Je však nutno ocenit její přístup při podávání informací z investičního trhu.

Není však zřetelná její společenská odpovědnost, tedy já jsem nenašel odkazy na charitativní nebo jinou společensky potřebnou aktivitu. 

Martina Hedvičáková

 

Fio banka se stala za rok 2011 nejvstřícnější bankou působící na českém trhu, v projektu OVB Vstřícná banka ji ocenila veřejnost i odborníci. Banka plánuje vylepšení v oblasti Internetbankingu, platebních karet nebo mobilních zařízení.

Fio banka obhájila loňské prvenství a stala se nejlepší finanční institucí v kategorii Banky a družstevní záložny i Obchodníci s cennými papíry v anketě Zlatý Měšec 2012. Od začátku roku získala již přes 12 tisíc nových klientů, čímž celkový počet klientů překročil hranici 150 tisíc.

V průběhu prosince zpřístupnila Fio banka upgrade aplikace Smartbanking pro operační systém Android i iOS. Verze 1.1.2. nabízí nově možnost vyhledávání nejbližších bankomatů Fio banky podle aktuální polohy mobilního telefonu.

Fio banka otevřela novou pobočku v Písku a má již přes 140 tisíc klientů. Fio banka také zprovoznila 15 nových bankomatů, kde mohou její klienti vybírat až desetkrát v jednom měsíci zdarma. Celkem tak dává k dispozici již 92 bankomatů a opět se tím přiblížila cílovému stavu konce roku, tedy 150 bankomatů po celé České republice.

Fio banka, která se i díky své strategii nulových poplatků stala nejvstřícnější bankou roku 2011 působící na českém trhu a připojila se ke Dni bez bankovních poplatků.

Hana Fojtová

 

Fio Banka zvítězila v roce 2011 jako nejvstřícnější banka. Chystá v roce 2012 další vylepšení svých služeb.  Stala se nejlepší finanční institucí v kategorii Banky a družstevní záložny i Obchodníci s cennými papíry v anketě Zlatý Měšec 2012.  Zvýšila také počet svých bankomatů na 92. Zvyšuje tak svoji dostupnost. Pro platformy Apple a Google (Android) plánuje vývoj Smartbrokera - aplikace pro obchodování s cennými papíry přes smartphone. Slibuje také platební karty s bezkontaktní  technologiií plateb.

Úrok na svém spořicím účtu stále drží na 1,25% p.a. Nepatří tedy mezi nejlepší, ale je stabilní a bez  dalších podmínek.

Bankovní poplatky 1Q 2012 83.8
Bankovní poplatky.com

 

Fio banka která se pro rok 2011 stala Nejvstřícnější bankou, bude tedy letos obhajovat první místo. A nebude to mít tak lehké, vzhledem k rozšíření hodnocení o tři nové a dravé banky.  V aktuálním čtvrtletí nedošlo k žádným strukturálním změnám, ale Fio opět přišla s dílčími poplatkovými změnami. Tentokrát oběma směry, ale ten směrem nahoru (týká se výběru z bankomatu cizí banky) bude asi klienty pálit více. V této části tedy hodnocení ponecháváme beze změn.

Fio banka od února zlevnila pojištění ztráty a krádeže karty. Cena nejlevnější varianty Basic klesla o 15 Kč na 135 Kč ročně, varianta Classic o 70 Kč na 390 Kč. Dosavadní varianty Super (800 Kč) a Premium (1080 Kč) budou převedeny na variantu Extra za 800 Kč. Banka naopak o 5 Kč zdražila výběry z cizích bankomatů na nových 35 Kč. Nadále přitom platí, že zdarma je prvních 10 výběrů v měsíci z vlastních bankomatů (poté 6 Kč) a také zvýhodněná cena 6 Kč při výběru z bankomatů ČSOB. Všechny změny poplatků budeme i nadále pečlivě sledovat a v případě dalšího zdražení, snížíme v dalším čtvrtletí hodnocení v této části.

Sazebník banky patří i nadále k těm přehlednějším, kdy všechno najdete v jednom dokumentu, který je na šesti stranách. Pro někoho může působit rušivě oceňování poplatků i v jiných měnách než jenom v korunách (euro, dolary), ale pro jiné klienty to může být vítaná přidaná hodnota. V sazebníku také najdeme na relativně malém prostoru množství hvězdiček a pomocných vysvětlení.

Fio banka se ve většině průzkumů umísťuje i v I. čtvrtletí se svým běžným účtem na druhém místě, hned za mKontem. Jak v Kalkulátoru bankovních poplatků, tak v Q Reportu Scott & Rose došlo k drobným pohybům směrem nahoru. Standardní klient zaplatí místo původních 507 Kč, 567 Kč, tedy nárůst o plných 11%. I tak je Fio banka v Q Reportu Scott & Rose nejlevnější bankou.

Veřejnost 1Q 2012 95.5
Svatopluk Čech
libor tluka

snad nejlepší banka u nás,aspoň co se týče poplatků...0,při zakládání účtu jsem šel po 15 minutách z banky s účtem v kapse,loni jsem zkusil reifku...no šitka,přes hodinu trvalo než účet rozjeli a výběr ze svého účtu na přepážce ...asi 60,-,nechápu to,prostě normální zlodějina,stejně jako čsob,komerčka,pošta a další.Za loňský rok se na těchto zlodějských poplatcích nastrkalo bo bank 50 miliard,to je docela dost,ale záleží na každým,jestli o tom bude jen kecat,nebo tu banku změní,já to udělal,protože je fakt nehodlám podporovat,člověk si řekne 100,-..150,- za měsíc na poplatkách ...to neni tolik,ale za rok už to jsou tisíce.Takže lidi....zamyslete se.

Josef Marcián
Jiří Hovorka
Eva HAvličková

ok

Jakub Chlapec
Tomáš Hejda

Klady:

+ účet bez poplatků

+ 10 výběrů z vlastních bankomatů zdarma

+ progresivní vývoj – vyhlídka na vlastní karty, změnu limitů karty v internetovém bankovnictví, více bankomatů...

+ vstřícný kontakt se zákazníkem (ať už na pobočce, nebo skrz FIO servis), rychlé řešení problémů

 

Zápory:

- zatím nemají vlastní karty – zůstatek na kartě se nesynchronizuje online se zůstatkem na účtu, neexistující blokace částek

- nemají mobilní verzi internetového bankovnictví

- příliš málo vlastních bankomatů

- nízký úrok na spořicím účtu

- minimální zůstatek na každém účtu 100 Kč

Jde vidět zlepšování služeb. Jen by to chtělo víc bankomatů, aspoň 1 město = jeden bankomat.

Milan Kachlík
jana leheckova

Pobočky

Bankomaty